Αρχίζει η γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο (video)

15:43 5/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μεγάλη γιορτή της ανθρωπότητας, οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αρχίζει επίσημα απόψε τα ξημερώματα με την τελετή έναρξης στο στάδιο Μαρακανά του Ρίο Ντε Τζανέϊρο (01:55-05:30, ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤwebtv, ΕΡΑσπορ) όπου επικεντρώνονται τα βλέμματα εκατομμυρίων θεατών από όλο τον κόσμο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

διεξάγονται για πρώτη φορά σε χώρα της Νότιας Αμερικής και οι διοργανωτές αναμένεται στην τελετή έναρξης να παρουσιάσουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, όπου θα κυριαρχήσει όπως είναι αναμενόμενο η σάμπα.

Η ημέρα δεν ξεκίνησε καλά για την ελληνική αποστολή καθώς λίγες ώρες πριν την Τελετή Έναρξης, έγινε γνωστό κρούσμα ντόπινγκ σε Ελληνίδα κολυμβήτρια η οποία μάλιστα αποχώρησε από το Ολυμπιακό Χωριό.

Και για τους ίδιους τους διοργανωτές όμως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς διαδηλωτές βραζιλιάνοι που αντιδρούν με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ξέσπασαν σε επεισόδια με δυνάμεις της αστυνομίας στον περιβάλλοντα χώρο του «Μαρακανά».

Ο Ολυμπιακός Όρκος

«Ομνύουμε πως συμμετέχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αμιλλώμενοι πιστοί, με σεβασμό στους κανόνες που τους διέπουν και με επιθυμία να συμμετάσχουμε σε πνεύμα ιπποτισμού για την τιμή της χώρας μας και της δόξας του αθλητισμού».

Το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου, ο Βέλγος ξιφομάχος Βικτόρ Μπρουάν απήγγειλε τον πρώτο Ολυμπιακό όρκο στη σύγχρονη ιστορία των Αγώνων, υπό το βλέμμα ενός εκστασιασμένου βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ένας όρκος που έκτοτε έχει εξελιχθεί και που για την έναρξη των 31 Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο τον έχει αντικαταστήσει μία λιγότερο λυρική και πιο επίκαιρη δήλωση, η οποία αναφέρεται περισσότερο στη μάχη κατά του ντόπινγκ, υπέρ του ευ αγωνίζεσθαι του «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά» μέσα κι έξω από τους στίβους των αγωνισμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα