Χανιά: Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Πλατανιά

20:18 14/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ερώτηση για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Πλατανιά, μετά από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή το 2019, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτησή τους υπενθυμίζουν ότι στον συγκεκριμένο Δήμο, που το 2019 αντιμετώπισε μεγάλες καταστροφές, «απουσιάζουν ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, όπως και στους άλλους δήμους του νησιού, γεγονός που

προκαλεί την αγωνία των κατοίκων που εξακολουθούν να ζουν με το φόβο της επόμενης πλημμύρας».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «ενώ δημιουργούνται -από την κυβέρνηση, τον δήμο και την περιφέρεια- εντυπώσεις για ετοιμότητα, δεν έχει δρομολογηθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης- υποδομής για την αντιπλημμυρική προστασία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μολονότι το αίτημα χρηματοδότησης του Δήμου Πλατανιά για τα απαιτούμενα έργα αφορούσε τεχνικά δελτία ύψους 83.651.000 ευρώ, εγκρίθηκε πίστωση μόλις για 33.207.000 ευρώ και για 11.986.539 ευρώ στο ΠΔΕ, ενώ συμβασιοποιημένα είναι μόλις τα 8 με περίπου 8.5 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 2 χρόνια μετά, σε φάση μελετών βρίσκεται το θέμα της αποκατάστασης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, όπως και της κατασκευής νέας, σύγχρονης γέφυρας, που θα συνδέσει το νοτιοανατολικό τμήμα του δήμου Πλατανιά με το κύριο επαρχιακό δίκτυο Χανίων – Ομαλού».

Στη συνέχεια οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι «σε εκκρεμότητα παραμένει μέχρι και σήμερα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους της περιοχής».

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν:

-Την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και τη κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης του Δήμου Πλατανιά Χανίων και την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών του 2019.
-Να δοθεί πλήρης αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες -χωρίς εξαιρέσεις- για τις ζημιές από τη θεομηνία του 2019, σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, μικροπωλητές, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, στην πραγματική τους αξία.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα