Διαπραγματευτικό χαρτί η έκθεση του ΔΝΤ

09:51 9/6/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Χαμηλούς τόνους τηρεί η Αθήνα στη διαμάχη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την παραδοχή για ατυχείς χειρισμούς στο ελληνικό πρόγραμμα. Στον απόηχο της ανταλλαγής «πυρών» από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες. «Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί. Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται
με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η παραδοχή λαθών προσφέρει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», όχι όμως και δυνατότητα παρέκκλισης από τις υποχρεώσεις μας.

Σχετική είδηση: Συνάντηση Στουρνάρα με Σαμαρά ενόψει της έλευσης της τρόικαςΤην κόντρα μεταξύ Ουάσινγκτον-Βρυξελλών σχολίασε από τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε φορείς του Δήμου Συκεών, η οποία όπως εξελίσσεται καταδεικνύει «πόσο ανθεκτική και επίμονη είναι η μονοδιάστατη συντηρητική σκέψη στην Ευρώπη».
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πως «αυτό που έχει για την Ελλάδα σημασία είναι να αντλήσουμε τα ισχυρότερα και σοβαρότερα επιχειρήματα προκειμένου να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι η χώρα και δεν πρέπει και δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία».
Διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση θεωρεί την έκθεση του ΔΝΤ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Με δήλωσή του στην εφημερίδα Realnews ο κ. Κουβέλης σημειώνει πως «από τη στιγμή που οι δανειστές μας παραδέχονται -για δικούς τους λόγους- το λάθος τους, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις» και ζητά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κανένα πρόσθετο μέτρο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. «Παρόλο που οι δανειστές παραδέχονται το λάθος του προγράμματος, η εμμονή του Πρωθυπουργού στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του καταστροφικού μνημονίου δείχνει ότι ο ίδιος βρίσκεται εκτός πραγματικότητας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα