Έλεγχοι των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σε Υπουργεία και Υπηρεσίες

19:27 9/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα Υπουργεία Παιδείας, Τουρισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη γενική γραμματεία Πολιτισμού και στον ΕΟΤ , πραγματοποίησε την Τρίτη το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Οι επιθεωρητές έκαναν φύλλο και φτερό τους φακέλους όλων των υπαλλήλων, αν τηρείται το ωράριο.Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους κοπανατζήδες του δημοσίουΑιφνιδιαστικό έλεγχο σε δημόσιες υπηρεσίες έκαναν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν όσοι είχαν χτυπήσει
κάρτες, ήταν στην υπηρεσία τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες διαπιστώθηκαν αρκετές παρατυπίες. Ο έλεγχος του ωραρίου επεκτείνεται και σε προηγούμενες ημέρες. Όσοι απουσιάζουν συστηματικά και αδικαιολόγητα θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό.

Το θέμα της επίσπευσης του πειθαρχικού ελέγχου υπήρξε ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για άμεση απόλυση 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και ισάριθμες προσλήψεις επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης τέτοιο θέμα δεν τέθηκε:

«Ζητήθηκαν από τον Αντώνη Μανιτάκη διευκρινήσεις για το θέμα του πειθαρχικού ελέγχου. Συμφωνήθηκε ότι οι διαδικασίες και οι νόμοι πρέπει να τηρηθούν».

Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την απόλυση των πειθαρχικά υπόλογων δημοσίων υπαλλήλων μόνο αν η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει. Η απόλυση κατόπιν απόφασης πειθαρχικού συμβουλίου μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα μόνο αν ο υπάλληλος δεν κάνει ένσταση.

Μέχρι στιγμής εκκρεμούν στα πειθαρχικά συμβούλια 1883 υποθέσεις.
950 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που να επιτρέπει την απόλυση δημοσίου υπαλλήλου που έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα, με το επιχείρημα πως το τεκμήριο αθωότητας ισχύει μόνο για την φυλάκιση, δηλαδή για το ποινικό μέρος της υπόθεσης και όχι για το διοικητικό.

Αν η διοικητική δίωξη είναι απόρροια της ποινικής, τότε το τεκμήριο αθωότητας ισχύει, αντιτείνουν οι συνταγματολόγοι.

Από τα 60 πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν μέχρι στιγμής τα 57 ενώ τα υπόλοιπα 3 βρίσκονται στο στάδιο της συγκρότησης.
Θύμα των καθυστερήσεων είναι και μία υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας που αν και δικαιώθηκε δικαστικά, βρίσκεται ακόμα σε αργία καθώς δεν υπάρχει πειθαρχικό για να την αποκαταστήσει στη θέση της.
Keywords
Τυχαία Θέματα