Ένας ιερός ποταμός για τους Μαορί αναγνωρίστηκε ως ζωντανή οντότητα

14:09 16/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως ζωντανή οντότητα αναγνωρίστηκε, από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, ένας ποταμός για τον οποίο τρέφουν μεγάλο σεβασμό οι Μαορί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κρις Φινλέισον, ανέφερε χαρακτηριστικά: ο ποταμός Whanganui, το τρίτο μεγαλύτερο υδατόρευμα της Νέας Ζηλανδίας, απέκτησε «νομική προσωπικότητα» χθες. «Θα έχει τη δική του νομική ταυτότητα, με όλα τα συναφή δικαιώματα και καθήκοντα. Η προσέγγιση αυτή που παρέχει σε ένα ποτάμι νομική προσωπικότητα είναι μοναδική».

Στη γλώσσα Μαορί, το όνομα του υδατορεύματος είναι Te Awa Tupua. Το ρεύμα του ποταμού

είναι ένα μοναδικό ζωντανό ον «που ξεκινά από τα βουνά και φθάνει μέχρι τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των παραποτάμων του και το σύνολο των φυσικών και μεταφυσικών του στοιχείων», σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο Φινλέισον ανέφερε: H τοπική φυλή Μαορί αγωνίζεται για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της επί του ποταμού από τη δεκαετία του 1870. «Η νέα νομοθεσία είναι μια αναγνώριση της βαθιά πνευματικής σχέσης μεταξύ της φυλής Whanganui και του προγονικού ποταμού της».

Η φυλή των Μαορί έλαβε επίσης 80 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (52 εκατ. ευρώ) για δικαστικά έξοδα μετά από έναν δικαστικό μαραθώνιο καθώς και ποσό 30 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της ροής του ποταμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα