Λάρισα : Μειωμένη στο 70% αναμένεται η παραγωγή σταφυλιών

15:51 19/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αμπελοκαλλιεργητών της επαρχίας Τυρνάβου σχετικά με την φετινή παραγωγή. Τους προβληματισμούς τους φρόντισαν να τους μεταφέρουν πριν από λίγες ημέρες και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, όταν βρέθηκε στον Τύρναβο και συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο για να ακούσει και να συζητήσει με τους παραγωγούς ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του.

Σύμφωνα με τους αμπελοκαλλιεργητές η ζημιά οφείλεται

σ τον παγετό της 26ης Μαρτίου ο οποίος προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στην καρποφορία των αμπελιών. Όπως επεσήμανε στην ΕΡΤ Λάρισας ο 68χρονος αμπελουργός Δημήτρης Νταμπαλέτσιος από το Δαμάσι Τυρνάβου όταν τον επισκεφθήκαμε στο αμπέλι του, όπου μαζί με τη σύζυγο του, Ντίνα, έκαναν αραίωμα των αμπελόφυλλων και καθαρισμό των χόρτων, η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 70%.»

Η μείωση της παραγωγής οφείλεται αποκλειστικά στις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα στο παγετό της 26ης Μαρτίου», τόνισε, ο έμπειρος αμπελουργός, που κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναγνωρίσει το δίκαιο του αιτήματος τους.

Ο κ. Νταμπαλέτσιος σημείωσε, πως ένα στρέμμα αμπέλι, χωρίς να χτυπηθεί από τα καιρικά φαινόμενα θα αποδώσει γύρω στους τρεις τόνους σταφύλια. «Φέτος», είπε με τρεμάμενη φωνή, «δεν θα πάρουμε ούτε έναν τόνο. Αν επισκεφθεί κανείς τα αμπέλια μας, αυτά που χτυπήθηκαν, γιατί υπάρχουν και κάποια στην περιοχή που δεν υπέστησαν ζημιά, θα το διαπιστώσει χωρίς πολλά λόγια.

Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή μας θα είναι μειωμένη στο 70%, τη στιγμή που τα έξοδα, όπως βλέπεται, έχουν γίνει και γίνονται. Ένα στρέμμα αμπέλι έχει 500 ευρώ έξοδα και αν η χρονιά δεν έχει προβλήματα μπορείς να κερδίσεις περίπου 200 ευρώ το στρέμμα», πρόσθεσε, ο σταφυλοπαραγωγός του Δαμασίου που μίλησε για δύσκολα χρόνια.

The post Λάρισα : Μειωμένη στο 70% αναμένεται η παραγωγή σταφυλιών appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα