Μάχη με τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού

08:52 29/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Με τις φλόγες παλεύουν από χθες τη νύχτα οι πυροσβέστες σε πολλές περιοχές της χώρες με μεγαλύτερα μέτωπα εκείνα στο Βαμβακόπουλο του νομού Χανίων, όπου έχουν καταστραφεί βιοτεχνικοί χώροι και αγροικίες, καθώς και σε εκτάσεις κοντά στην πόλη της Κυπαρισσίας, στην Τριανταφυλλιά Αρεόπολης και σε περιοχή έξω από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Οι φωτιές αυτήν την ώρα βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης.Η ζεστή νύχτα σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες ευνόησε το ξέσπασμα δεκάδων μικρών και μεγαλύτερων εστιών, συνολικά 58 ανά τη χώρα.

Στην Κρήτη
εκδηλώθηκαν συνολικά 16 πυρκαγιές μεταξύ 23:00 και 01:00 μετά τα μεσάνυχτα στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου, αλλά κυρίως στο νομό Χανίων, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στο δήμο Πλατανιά.
Στο Βαμβακόπουλο Χανίων εκκενώθηκαν σπίτια, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς τέσσερις επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών ο Συνεταιρισμός Αλουμινοκατασκευαστών, μια επιχείρηση με αγροτικά προϊόντα και μια αντιπροσωπεία με βάρκες. Επίσης κινδύνευσαν σπίτια στις Κεραμειές, όπου οι κάτοικοι σηκώθηκαν στο πόδι και βγήκαν στους δρόμους.

Τη μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ έδωσαν μαζί με τους πυροσβέστες -κάτω από δύσκολες συνθήκες- και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και πυκνοί καπνοί σκέπαζαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν από καλαμιώνες.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Χάρη Κουρουπάκη, έκανε λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο και αναφέρθηκε στη δύσκολη νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι που άκουσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα τα μεγάφωνα της αστυνομίας να τους καλούν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Τέσσερις αγροικίες τυλίχτηκαν στις φλόγες και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα. Μια 30χρονη γυναίκα, που εγκλωβίστηκε σε κατάσταση αμόκ στο φλεγόμενο σπίτι της, σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών και των πυροσβεστών.

Οι πυρκαγιές στα Μεγάλα Χωράφια, τα Κεραμειά και τις Βουκολιές ήταν δασικές και τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο και στα τρία σημεία παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.
Στα Χανιά επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Κρήτη, αλλά τη ίδια ώρα εκδηλώνονται φωτιές και σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να έχει ζητηθεί η αποστολή δυνάμεων και από την Αθήνα.
Στο Ρέθυμνο υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Μελιδόνι του δήμου Μυλοποτάμου όπου οι άνεμοι άγγιξαν τα 10 μποφόρ.

Στο Ηράκλειο υπό έλεγχο τέθηκαν και οι φωτιές στις περιοχές Στάβιες του Δήμου Γόρτυνας Λύττος, Καλύβια και Αφρατί του δήμου Μινώα Πεδιάδος, οι οποίες έκαψαν χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες.
Λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων υπάρχουν και προβλήματα με την αεροπορική σύνδεση, καθώς έχουν ακυρωθεί πτήσεις για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ κάποιες πτήσεις τσάρτερ έχουν οδηγηθεί σε άλλα αεροδρόμια. Ειδικότερα, μια πτήση από Αθήνα με προορισμό το Ηράκλειο προσγειώθηκε στα Χανιά, ενώ άλλη, προερχόμενη από τη Μόσχα και με κατεύθυνση το Ηράκλειο, προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος».

Να σημειωθεί ότι η μαζική εκδήλωση των πύρινων εστιών έβαλε σε σκέψη τους αρμόδιους και στο νησί μεταβαίνει από την Αθήνα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκειμένου να επιληφθεί έρευνας.

Η φωτιά στην Κυπαρισσία, ξέσπασε χθες κοντά σε τμήμα της εθνικής οδού που ενώνει την πόλη με τα Φιλιατρά. Επιχειρούν 12 πυροσβεστικά οχήματα, 46 πυροσβέστες και ένα πενταμελές πεζοπόρο τμήμα. Μέχρι στιγμής έχουν καεί 70 στρέμματα. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά. Οι ισχυροί άνεμοι και σε αυτήν την περίπτωση δυσχέραναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση.

Επίσης, φωτιά εκδηλώθηκε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πούντα και στις θέσεις Κάμπος και Γλυσίδια της Πάρου, απειλώντας σπίτια και τουριστικές εγκαταστάσεις. Από το πρωί οι εστίες τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 5 οχήματα και συνολικά 15 πυροσβέστες, βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξεκίνησε από αγροτική περιοχή και κατόπιν εξαπλώθηκε σε δάσος κοντά στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Η πυρκαγιά κοντά στην Αρεόπολη Μάνης, στην περιοχή Τριανταφυλλιά, τέθηκε υπό έλεγχο, αφού κατέκαψε 600 στρέμματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα