Μάνος Κατράκης – 2 Σεπτεμβρίου 1984

08:02 2/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Μάνος Κατράκης γεννήθηκε το 1908 στο Καστέλι Κισσάμου στα Χανιά.  Υπήρξε ένας από τους μεγάλους θεατρικούς και κινηματογραφικούς ηθοποιούς της χώρας. Ξεκίνησε την καριέρα του στην υποκριτική το 1927 στην Αθήνα, το 1931 μπήκε στο Εθνικό Θέατρο και από το 1933 συνεργάστηκε με σημαντικούς θιάσους όπως των Λουδοβίκου Λούη, Μήτσου Μυράτ και Μαρίκας Κοτοπούλη. Πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο,

κατά τη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ και συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση,   υπέστη διώξεις, βασανιστήρια και εξορίστηκε σε Ικαρία, Μακρόνησο και Άη Στράτη. Το 1955 ίδρυσε το Εθνικό Λαϊκό Θέατρο παρουσιάζοντας με μεγάλη επιτυχία μια σειρά σημαντικών ελληνικών αλλά και κλασσικών θεατρικών έργων από το διεθνές ρεπερτόριο. Μέσα στην επταετία (1967-1974)το ΕΛΘ κλείνει και ο Κατράκης συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, αργότερα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Το 1977 ο Μάνος Κατράκης επανιδρύει το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, παρουσιάζει με επιτυχία μια σειρά θεατρικών έργων όπως «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αρμπούζωφ με την Έλλη Λαμπέτη και «Οι Τελευταίοι» του Γκόρκι, αλλά το «Ντα» (Da) του Χιου Λέοναρντ (Hugh Leonard) θεωρήθηκε το κύκνειο άσμα του και η συμπύκνωση της υποκριτικής του δεινότητας σε μια παράσταση που ξεκίνησε τη χειμερινή περίοδο 1978-1979 και παιζόταν μέχρι και το 1980 (ακολούθησαν βέβαια ο «Οιδίπους Τύραννος» στην Επίδαυρο το 1981 και ο «Προμηθέας» το 1984 στο Ηρώδειο).

Συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες (Θεοδωράκη, Ευαγγελάτο, Ροντήρη κ.α.) και οι αναγνώσεις του σε κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας παραμένουν κλασικές. Επίσης έπαιξε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, για την ερμηνεία του στον ρόλο του Κρέοντα στην Αντιγόνη του Γιώργου Τζαβέλλα, και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στο Συνοικία το όνειρο.

Πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα», του Θόδωρου Αγγελόπουλου,  στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων. Από το 1954 και μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν παντρεμένος με την χορεύτρια και ηθοποιό Λίντα Άλμα. Με αφορμή την επέτειο θανάτου του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού, το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο από το θησαυρό των συλλογών της:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

«ΝΤΑ» ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ

(video)
Νέο

Keywords
Τυχαία Θέματα