Με συγκεντρώσεις και απεργία τιμούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την εργατική Πρωτομαγιά

11:02 1/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Με γενική απεργία και συγκεντρώσεις σε αστικά κέντρα τιμούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την εργατική Πρωτομαγιά. Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η αποκατάσταση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου και ο τερματισμός της λιτότητας.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου και βρίσκονται αυτή την ώρα, όπως και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Στο Σύνταγμα πραγματοποίησε νωρίτερα συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.


Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις

Λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ισχύουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, την Πλατεία Κλαυθμώνος, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά.


Μετρό, Τραμ και ηλεκτρικός λειτουργούν κανονικά ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν μέχρι τις 9 το βράδυ της Μ.Τετάρτης.

Κλειστοί είναι με εντολή της αστυνομίας οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής.

Ακινητοποιημένοι είναι οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία. Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία του Πειραιά.

Ανοιχτά είναι τα εμπορικά καταστήματα, καθώς η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε για τον ιδιωτικό τομέα την Τρίτη του Πάσχα.


Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά

Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η μία έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων και σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των Μνημονίων.


Μετά τη συγκέντρωση έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του 1936, στο πάρκο μπροστά από το ΕΚΘ, και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το "παρών" έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου με διοργανωτή το ΠΑΜΕ και ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος του Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στην εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Η τρίτη συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Σωματείων και άλλες οργανώσεις και ακολούθησε πορεία. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ΕΚΘ και ενώθηκαν με την πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν με δύο στάσεις εργασίας. Η πρώτη έγινε από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και η δεύτερη έχει προγραμματιστεί από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Ηράκλειο: Με δύο συγκεντρώσεις ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις η μια από το Εργατικό κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ εορτάστηκε σήμερα στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Κοινή συνισταμένη και των δυο συγκεντρώσεων η εναντίωση στις κυβερνητικές πολιτικές και τα μνημόνια καθώς και «η ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, η στήριξη των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών που καθημερινά ζουν τον εφιάλτη της απόλυσης, της διαθεσιμότητας και της μείωσης του πενιχρού εισοδήματος, αλλά και η άμεση υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη ενώ στη συνέχεια έγιναν πορείες στους κεντρικούς δρόμους.
Keywords
Τυχαία Θέματα