Ν. Κοτζιάς: Εδραιώνουμε σχέση αλληλοσεβασμού κρατών, λαών, θρησκειών

18:53 31/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με δέκα σημεία συμφωνίας για εντατικοποίηση της συνεργασίας και το ραντεβού για την 3η Διεθνή Διάσκεψη τον Οκτώβριο του 2019 ολοκληρώθηκε η 2η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Ενάντια στον απομονωτισμό, εδραιώνουμε σχέση αλληλοσεβασμού διαφορετικών κρατών, λαών και θρησκειών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης Διάσκεψης ήταν η

στήριξη της νεολαίας και η επιστροφή των πληθυσμών που ξεριζώθηκαν και της πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκε.

Από τα κύρια σημεία που συμφωνήθηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απόφαση να κατατεθεί το 2018 ειδικό ψήφισμα για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καθώς και στα κείμενα της ΕΕ.

Επίσης, συμφωνήθηκε η έκδοση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή των βασικών ομιλιών των ηγετών κρατών, θρησκευμάτων και Εκκλησιών, ενώ έμφαση δόθηκε στη μεγαλύτερη συνεργασία των ΜΜΕ και πώς μπορούν να περάσουν περισσότερα μηνύματα υπέρ της πολιτιστικής και θρησκευτικής ελευθερίας. Επιπλέον διατυπώθηκε η από κοινού στήριξη του Κέντρου Θρησκευτικού Πλουραλισμού που λειτουργεί στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα διαθρησκειακού και πολιτισμικού διαλόγου που συγκέντρωσε γύρω από ένα τραπέζι στην Αθήνα, επί ένα διήμερο, 168 πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους από 38 χώρες και διεθνείς οργανισμούς (320 άτομα συνολικά, που ασχολούνται ή παίζουν σημαντικό ρόλο στα θέματα αυτά), όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αποτίμηση της 2ης Διάσκεψης των Αθηνών η οποία, όπως είπε, εδραιώνει μία σχέση αλληλοσεβασμού διαφορετικών κρατών, λαών και θρησκειών, τονίζοντας ότι αυτή εντάσσεται στις συνολικά 14 διεθνείς μορφοποιημένες συνεργασίες που έχει προωθήσει την τελευταία τριετία το υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, επισήμανε ότι «η διπλωματία είναι ιδιαίτερα απαραίτητη όταν υπάρχουν διαφορές, μιλά για να μην μιλήσουν άλλοι».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ- ΜΠΕ σχετικά με τις διμερείς συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε πρωτίστως στην αναλυτική τρίωρη συζήτηση που είχε την περασμένη Κυριακή με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε για τα πρόσφατα ταξίδια του στις ΗΠΑ και στην Τουρκία και με τον οποίο και αντάλλαξε απόψεις για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμα στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, με τον οποίο συζήτησε την πρωτοβουλία του για τη «συνάντηση των οκτώ», των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών-μελών της ΕΕ με τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, με ευρεία ατζέντα, από την ενέργεια μέχρι το μέλλον της ΕΕ και το θεσμικό της σύστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τριμερείς συνεργασίες και η προώθηση των διμερών σχέσεων σε κρίσιμους τομείς.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στις διμερείς επαφές που είχε με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, κάνοντας ειδική μνεία στους αρχιεπισκόπους Αλβανίας Αναστάσιο και Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, το έργο των οποίων, όπως είπε, εκτιμά βαθιά. Και φυσικά στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο, όπως εξήγησε, συζήτησε τα προβλήματα και της Εκκλησίας και του Ελληνισμού στην Τουρκία, και τον ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα και τις συναντήσεις που είχε εκεί.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για μικρά θετικά βήματα, όπως η επαναρρύθμιση της λειτουργίας των σχολείων για τους Έλληνες στην Ίμβρο και τη δέσμευση της τουρκικής πλευράς επιτέλους να κάνει εκλογές στα ελληνικά Βακούφια της Κωνσταντίνουπολης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ειρήνη και την επιστροφή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της στη χώρα, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία της Συρίας και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων και εθνοτήτων.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των κατεδαφίσεων ακινήτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας που τους παρέχει δύο βασικά αγαθά: τη δυνατότητα επιβολής ασφαλιστικών μέτρων και αποζημίωσης.

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετική είδηση: «Αυλαία» της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για την διαθρησκειακή συνεργασία

Keywords
Τυχαία Θέματα