Σήμερα η κηδεία του Βασίλη Φθενού

08:23 8/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα γίνει στις Γωνιές Μαλεβιζίου η κηδεία του πρώην δημάρχου Τυλίσου, Βασίλη Φθενού, που έφυγε σε ηλικία 70 ετών.

Ο Βασίλης Φθενός ως υπολοχαγός της πρώτης μοίρας αλεξιπτωτιστών είχε πολεμήσει κατά των Τούρκων εισβολέων στην Κύπρο το 1974, μετέχοντας στην αποστολή «Νίκη». Ανακοινώσεις για το θάνατό του εξέδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο

δήμος Μαλεβιζίου και η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ.
Ο Βασίλης Φθενός, γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου το 1948. Εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων το 1965, πρωτεύσας στη σειρά του.
Το 1974 έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου, ως υπολοχαγός της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη» με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών που ξεκίνησε από τη Σούδα με 17 ελληνικά αεροπλάνα.
Μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του στη Λευκωσία, ο Βασίλης Φθενός κατόρθωσε πρώτος να προσεγγίσει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, προκειμένου να διαταχθεί η κατάπαυση των «φίλιων πυρών», που είχαν προηγουμένως ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός «Νοράτλας» και το θάνατο 33 ανδρών. Στις μάχες που ακολούθησαν η Μοίρα στην οποία συμμετείχε με θάρρος και αυταπάρνηση, κατόρθωσε να προστατέψει πολλές οχυρές θέσεις της Μεγαλονήσου, μεταξύ άλλων και το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το οποίο υπήρξε βασικός στόχος του Αττίλα.
Με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών Κύπρου συμμετείχε και στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αττίλα 2 κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων, απετράπη η επιχειρηθείσα από τους Τούρκους κατάληψη της Λευκωσίας.
Αποστρατεύτηκε οικειοθελώς από το στράτευμα με το βαθμό του Ταξιάρχου το 1989.
Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Γωνιών Μαλεβιζίου (1995-1998) και δήμαρχος του τέως Καποδιστριακού Δήμου Τυλίσου (1999-2002).

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα