ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων

22:17 26/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς των φαρμακοποιών, το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε τελικά «ναι» στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων, κρίνοντας ότι αποβλέπει στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με το Δ'’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η θέσπιση του διευρυμένου ωραρίου όχι μόνο δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περιορίζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα των φαρμακοποιών αλλά αντίθετα τους παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία κατά την άσκηση
του επαγγέλματός τους. ʼλλωστε, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των αποφάσεων που εξέδωσε το ΣτΕ, «είναι προαιρετικό» και σε καμία περίπτωση δεν θίγει το υφιστάμενο νόμιμο ωράριο των φαρμακείων, ή τις εφημερίες και τις υποχρεωτικές διημερεύσεις ή διανυκτερεύσεις τους. Εξασφαλίζεται αντίθετα η λειτουργία μεγαλύτερου αριθμού φαρμακείων από εκείνον που έχει καθοριστεί υποχρεωτικά , κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε όλες τις αιτιάσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς και Κορινθίας που υπογράφουν τις σχετικές προσφυγές τους πως με τη θέσπιση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων διαφοροποιούνται τα καταστήματα που διαθέτουν όμοιες κατηγορίες αγαθών και ευνοούνται τα φαρμακεία εκείνα που λειτουργούν με μεγάλο αριθμό φαρμακοποιών τα οποία και θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Και οι αποφάσεις του ΣτΕ επισημαίνουν πως τα φαρμακεία «μολονότι αποτελούν επιχειρήσεις, εν τούτοις παρέχουν υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας». Για το λόγο αυτό το διευρυμένο ωράριο το οποίο εφαρμόζεται «γενικώς κατά τρόπο αντικειμενικό» αποβλέπει δε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για προστασία της υγείας των πολιτών και την ευχερέστερη πρόσβασή τους στα φαρμακεία όπου θα μπορούν να προμηθεύονται κατά τρόπο ασφαλή τα αναγκαία φάρμακα.
Keywords
Τυχαία Θέματα