Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας

11:14 10/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ

Το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν και σήμερα στις 12:00 οι επικεφαλής της τρόικας για μια νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Μετά την αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, πρώτο τη τάξει ζήτημα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, σημείο που παραμένει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Σχετική

είδηση: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την τρόικα στο υπ. Οικονομικών - Τετάρτη η νέα συνάντηση

Όπως δείχνουν οι έως τώρα ενδείξεις, η Ελλάδα δεν θα πάει με ολοκληρωμένη συμφωνία στο άτυπο Eurogroup, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης διότι αφενός οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, αφετέρου τα ταμειακά αποθέματα φτάνουν μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα ζητά να υπάρξουν 2.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης, ζητήθηκαν άλλες 5.000, υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μέχρι το τέλος του 2013.

Άλλο ανοικτό ζήτημα είναι η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Το υπό εξέταση σχέδιο προβλέπει έως 48 δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών που υπήρχαν έως 31/12/2012, ενώ υπάρχουν και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που μένει να διευθετηθούν.

Για το νέο φόρο, που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), η τρόικα, όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ζητεί να υπάρξουν «πειστικά ισοδύναμα μέτρα» για να καλυφθούν οι απώλειες στα έσοδα από την οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 10%-15%. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί και το θέμα του αφορολογήτου.

Τέλος ανοιχτό θέμα παραμένει και η ανακεφάλαιοποιηση των τραπεζών η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης τα θέματα που τίθενται στο τραπέζι είναι πολύπλοκα και αλληλοσυνδεόμενα, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε ένα από αυτά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.
Keywords
Τυχαία Θέματα