Τα μυστικά του θανάτου της νεαρής αρχόντισσας του 8ου πΧ αιώνα αποκαλύπτονται στο αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης

15:10 8/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια τραγωδία που διαδραματίστηκε πριν από 28 αιώνες έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα στο Ίππειος, όπου εντοπίστηκε ασύλητος τάφος νεαρής αρχόντισσας που πέθανε ενώ διένυε τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της και παρουσιάστηκε στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης .

Χθες τα ευρήματα παρουσιάστηκαν από τον προϊστάμενο Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, στο πλαίσιο της δράσης «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης»

.

Ο τάφος της αρχόντισσας βρέθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης φρεατίου στον κάμπο του Ιππείου τον Φεβρουάριο του 2016 .

1,5 μέτρο κάτω από το δρόμο εντοπίστηκε σχιστός κιβωτιόσχημος τάφος από σχιστόλιθο και στο εσωτερικό του σχεδόν άθικτος σκελετός νεαρής γυναίκας , που το δεξί της χέρι της μάλιστα αγκάλιαζε στην κοιλιά της όπου εντοπίστηκε μικρό λιθοειδές οστού εμβρύου 30 εβδομάδων. Ο τάφος της με πλούσια κτερίσματα μαρτυρούν της ευγενή καταγωγή της. Πήλινα αγγεία, αλλά και χρυσά κοσμήματα , μοναδικά στο είδος τους , δώρα και αντικείμενα της νεκρής που παραπέμπουν σε περιγραφή του Ομήρου.

Χρυσά σκουλαρίκια με , χρυσά φύλλα και χάνδρα που αποτελούσαν τα κοσμήματά της και την τοποθετούν στην υψηλή τάξη της εποχής της .

Πώς πέθανε η νεαρή αρχόντισσα;

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η ανθρωπολόγος Δρ Photini McGeorge , «σοβαρά κατάγματα είχαν συμβεί στο σώμα της νεαρής γυναίκας , που επέφεραν και το θάνατό της». Μετά από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρό κάταγμα στο κεφάλι, σπασμένη σιαγόνα, επιπρόσθετα πολλαπλά κατάγματα στα οστά της αριστερής πλευρά, στον αυχένα αλλά και στα άκρα που επέφεραν το θάνατό της. Θύμα βίαιης επίθεσης ή ενός δυστυχήματός; Η Δρ McGeorge εκτιμά ότι η βίαιη επίθεση σε μία τέτοια αρχόντισσα θα ήταν ανακόλουθη με τη θέση της και τα δώρα στον τάφο της . Υπάρχει η υπόνοια ότι μπορεί να έχει υπάρξει θύμα ενός σεισμικού γεγονότος.

Στην χθεσινή παρουσίαση των σημαντικών ευρημάτων , το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης για άλλη μία φορά γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που διψούσε για τα μυστικά της αιολικής γης. Η Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου με τις σημαντικές ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποίησε στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια, σε μία πραγματικά δύσκολη οικονομική περίοδο , έφερε στο φως πολύτιμα ευρήματα που ζωντάνεψαν τα μουσεία και τους αρχαιολογικού χώρους.

The post Τα μυστικά του θανάτου της νεαρής αρχόντισσας του 8ου πΧ αιώνα αποκαλύπτονται στο αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα