Emotional Eating: Τι είναι και πώς μπορείς να απαλλαγείς απ’ αυτό;

17:13 19/12/2022 - Πηγή: iPop

Ξέρουμε πως το φαγητό παίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας και το έχουμε συνηθίσει να συνοδεύει πολλές από τις στιγμές μας. Γιορτές, οικογενειακές μαζώξεις, συναντήσεις με φίλους. Όμως είναι κάποιες φορές που το φαγητό αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο. Όταν συνδέεται με την συναισθηματική μας κατάσταση και λειτουργεί ως μέσο εκτόνωσης. Εδώ μιλάμε για το ονομαζόμενο συναισθηματικό φαγητό (emotional eating). Αν δε το έχεις ξανακούσει μην ανησυχείς, σε αυτό το άρθρο σου έχουμε όσα χρειάζεται να ξέρεις αλλά και συμβουλές για να το ελέγξεις!

Τι είναι το emotional eating;

Σε όλους μας συμβαίνει

μερικές φορές, όταν είμαστε αγχωμένοι, στεναχωρημένοι, όταν νιώθουμε ότι όλα πάνε στραβά να θέλουμε να φάμε κάτι για να νιώσουμε καλύτερα. Νιώθουμε ότι μας βοηθάει, μας προσφέρει ανακούφιση και μία προσωρινή απόλαυση. Όχι ότι όταν πετάμε από τη χαρά μας πάμε πίσω. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε αντίστοιχα θετικά συναισθήματα. Πάντως είναι τόσοι πολλοί οι λόγοι εκεί έξω για να θέλουμε λίγη γευστική απόλαυση. Θες λίγο τα προβλήματα με τη δουλειά, οι ανησυχίες για τα οικονομικά σου, σκαμπανεβάσματα στη σχέση σου; Θα φας ένα γλυκάκι και θα νιώσεις λίγο καλύτερα! Είναι όμως έτσι;

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως το να φας κάτι που λαχταράς για να σου φτιάξει η διάθεση μπορεί όντως να συμβεί μερικές φορές χωρίς να αποτελεί πρόβλημα. Αν όμως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσεις ότι σημαντικό ζήτημα σε απασχολεί και γίνεται συστηματικά, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Στην πραγματικότητα το ίδιο το φαγώσιμο που καταναλώνεις δεν σου λύνει το εκάστοτε πρόβλημα που έχεις αλλά μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ακόμα χειρότερα δημιουργώντας σου ενοχές.

Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ο έλεγχος της κατάστασης. Το να ξέρουμε τι, πότε και πώς τρώμε μας βοηθάει να ρυθμίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Εξάλλου το emotional eating δεν θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, διατροφική διαταραχή αλλά ένα σημάδι/σύμπτωμα διαταραγμένης διατροφής που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής.

Pexels

Πώς να σταματήσεις το συναισθηματικό φαγητό;

Επειδή δε θες να αντιμετωπίσεις αρνητικά αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη συνήθειά σου, ψάχνεις τρόπους να απαλλαγείς και να τη σταματήσεις ή έστω να την περιορίσεις όσο μπορείς. Έχουμε φροντίσει για εσένα και σου έχουμε τις καλύτερες συμβουλές!

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσεις εάν είσαι σίγουρη ότι αναφέρεσαι σε συναισθηματική και όχι σε βιολογική/φυσική πείνα. Για για καλή σου τύχη υπάρχουν κριτήρια διάκρισης. Στην περίπτωση της βιολογικής πείνας το συναίσθημα είναι σταδιακό και όχι ξαφνικό και νιώθεις κορεσμό. Αν, αντίθετα, είσαι τελικά emotional eater τότε σου έρχεται η επιθυμία φαγητού ξαφνικά και δε νιώθεις συναίσθημα πληρότητας. Νιώθεις την ανάγκη να φας ακόμα και αν βιολογικά δεν πεινάς και τα φαγητά που απολαμβάνεις σε ηρεμούν ή σε επιβραβεύουν.

Αν ανήκεις στους emotional eaters, θα είναι πολύ βοηθητικό για σένα να κρατάς ημερολόγιο της συγκεκριμένης συνήθειας. Το να καταγράφεις πράγματα σε βοηθά να τα καταλάβεις καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο είσαι πιο έτοιμη να ξεκινήσεις αλλαγές. Το να σημειώνεις τι συνέβαινε, πώς ένιωθες και τι συναισθήματα σου γεννιούνται κάθε φορά που εμφανίζεται η ανάγκη για φαγητό χωρίς να πεινάς θα σε βοηθήσει να απομακρυνθείς ευκολότερα από αυτή τη συνήθεια. Η αποδοχή και η αναγνώριση του προβλήματος με ευγένεια και χωρίς επικριτική διάθεση είναι μέρος της λύσης. Μία άλλη λειτουργική πρακτική είναι να βρεις διαφορετικούς τρόπους να αντιμετωπίζεις το κάθε ζήτημα. Αν για παράδειγμα τρως κάθε φορά που έχεις άγχος η προσοχή σου πρέπει να πέσει στο τι άλλο μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις το άγχος.

Κάθε φορά που πεινάς είναι για διαφορετικό λόγο – Μάθε ποια είναι τα 4 είδη πείνας

Αν θες σίγουρα αποτελέσματα, καλό είναι να προσθέσεις στη μέρα σου σωματική άσκηση καθώς θα σε βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του stress με την απελευθέρωση των ειδικών ορμονών και έτσι δε θα ζητάς το φαγητό για αυτό το σκοπό. Στον ίδιο σκοπό βοηθάει και ο διαλογισμός. Το να επικεντρώνεσαι στο παρόν, στη στιγμή που ζεις σε απομακρύνει από το άγχος και την κατάθλιψη και βελτιώνει τη σχέση με το φαγητό. Την επόμενη φορά που θα έχεις λιγούρα, δοκίμασε να πάρεις βαθιές ανάσες και να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου. Φυσικά, όποτε νιώθεις πιο άσχημα ψυχολογικά θα ήταν πολύ καλό για σένα να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με δικούς σου ανθρώπους ώστε να νιώθεις πιο ήρεμη και να μην έχεις ανάγκη την κατανάλωση φαγητού. Εκτός των άλλων ένα πρακτικό tip είναι το να προγραμματίζεις τα γεύματα σου. Ένα βασικό πρόγραμμα σου επιτρέπει να ελέγχεις τη διατροφή σου και να μην ξεφεύγεις με περιττά γεύματα. Αυτό που χρειάζεσαι!

Το συναισθηματικό φαγητό σίγουρα δεν είναι το πιο απλό πράγμα στη διαχείριση του σαν συνήθεια. Χρειάζεται χρόνο και συνεχή προσπάθεια, αλλά με τις συμβουλές που σου δώσαμε και αν το θέλεις κι εσύ πραγματικά, δε σε φοβόμαστε ! Το χεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Emotional Eating: Τι είναι και πώς μπορείς να απαλλαγείς απ’ αυτό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα