Τι είναι ο ιός RSV που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα;

10:46 19/12/2022 - Πηγή: iPop

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια τον όρο «τριδημία», που αναφέρεται στην συνύπαρξη τριών διαφορετικών ιών: Γρίπη, RSV και κορονοϊός. Όμως, τι είναι ο ιός RSV που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα;

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτούς τους μήνες συνυπάρχουν τρεις αναπνευστικοί ιοί, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εξέλιξη ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, είχαν

έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους ιούς τις τελευταίες 2 σεζόν και για αυτό δεν έχουν τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Τι είναι ο ιός RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός);

Πρόκειται για έναν κοινό ιό της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, ο οποίος προσβάλλει όλα σχεδόν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και είναι το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού.

Όμως, ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να είναι κίνδυνος για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, πάντως, είναι για παιδιά κάτω των 5 ετών και για τους ενήλικες άνω των 65.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα;ΚαταρροήΜειωμένη όρεξηΒήχαςΦτέρνισμαΠυρετόςΣυριγμόςPexels

Στα νεαρά βρέφη μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.

Αυτό που συχνά μπερδεύει τους ασθενείς είναι ότι τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται.

Ο Timothy Brewer, καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο UCLA, τονίζει πως για την αποφυγή της «τρι-δημίας» ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, σε περίπτωση συμπτωματολογίας συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, καθώς και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι ο ιός RSV που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα