Explainer: Τι συμβαίνει με την υπόθεση της Sara Mardini – η ιστορία της οποίας έγινε ταινία στο Netflix – και γιατί μας αφορά περισσότερο από όσο νομίζουμε;

17:20 14/1/2023 - Πηγή: iPop

Η ιστορία της Sara Mardini ενέπνευσε την επιτυχημένη ταινία του Sally El Hosain «The Swimmers» , που διατίθεται στο Netflix από τον Νοέμβριο του 2022. Γεννημένη στη Δαμασκό, η Sara και η αδερφή της Yusra τον Αύγουστο του 2015 ταξίδεψαν με άλλους πρόσφυγες από την Τουρκία προς τη Λέσβο για να ζητήσουν άσυλο. Με 18 ακόμη άτομα μπήκαν σε ένα μικρό φουσκωτό που κανονικά χωρούσε μόνο οκτώ με αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά η μηχανή να χαλάσει.

Από πρόσφυγες της Συρίας, πρωταθλήτριες της κολύμβησης– Αυτή είναι η πραγματική ιστορία των

αδερφών Mardini από το «The Swimmers» του Netflix

Οι δύο αδερφές, μαζί με δύο ακόμη άνδρες τότε έπεσαν στο νερό, σέρνοντας την υπερπλήρη, βυθισμένη λέμβο τους στη Λέσβο και βοήθησαν στη διάσωση των επιβατών. Η 27χρονη Sara, αθλήτρια που εκπαιδεύτηκε στην κολύμβηση από μικρή με την αδερφή της Yusra από τον πατέρα τους, σήμερα ζει στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών για κατηγορίες για «κατασκοπεία», «λαθρεμπόριο μεταναστών» και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δίκης 24 εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία έλαβε χώρα στις 13/01.

Τι έχει συμβεί με την υπόθεση Sara Mardini;

Η ζωή της άλλαξε δραματικά στις 21 Αυγούστου 2018. Η φοιτήτρια οικονομικών και κοινωνικών επιστημών στο Bard College, ένα αναγνωρισμένου ιδιωτικού πανεπιστήμιου στο Βερολίνο, ήταν εθελόντρια για δύο χρόνια στην ελληνική ΜΚΟ Emergency Response Center International (ERCI). Εκείνη την ημέρα, καθώς επρόκειτο να επιστρέψει στη Γερμανία, την σταμάτησαν πέντε αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα στο αεροδρόμιο της Λέσβου.

Εγκατέλειψε τη μικρή της βαλίτσα και το κλουβί της γάτας της και βρέθηκε προφυλακιστέα για «κατασκοπεία» σε ένα μικρό κελί. Απέφευγε να φάει και να πιει για να μην χρειαστεί να ζητήσει από τους αστυνομικούς να χρησιμοποιήσει το μπάνιο. Πέρασε περίπου 100 ημέρες στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου προφυλακίστηκε. Από τότε έχει απαγορευτεί η είσοδος της στην Ελλάδα, καθώς οι αρχές τη θεωρούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

View this post on Instagram

A post shared by Sara Mardini (@sara_mardini963)

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρονταν «σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως ΜΚΟ, παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protagon.gr, το οποίο επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος της Sara στη Λέσβο, Χάρης Πέτσικος, το κορίτσι υποστηρίζει στην απολογία του ότι «ασχολήθηκε ως εθελόντρια στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ERCI από τις 23 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2016, από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου και από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Ιουλίου του 2017. Ξαναεντάχθηκε στους εθελοντές τον Νοέμβριο του 2017 επί μία εβδομάδα και έπειτα από τις 25 Δεκεμβρίου 2017 έως και τη σύλληψή της στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στις 21 Αυγούστου 2018».

View this post on Instagram

A post shared by Sara Mardini (@sara_mardini963)

Παρέμβαση ΟΗΕ

Από τη μια οι καθυστερήσεις και οι παρατυπίες στη διαδικασία της έρευνας και της Δικαιοσύνης και από την άλλη η εκτενής δημοσιότητα που φέρνει στην υπόθεση η εμπλοκή της Sara Mardini, έχει σηκωθεί ένα κύμα καταδικαστικών δηλώσεων από κορυφαίους φορείς αλλά και τον διεθνή Τύπο που έχει χαρακτηρίσει τη δίκη ως παρωδία.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης στις 13/01, είχε προηγηθεί παρέμβαση από τον ΟΗΕ που ζητούσε να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες κατά των 24.

«Δίκες σαν και αυτές προκαλούν βαθιά ανησυχία καθώς ποινικοποιούν τον εθελοντισμό που σώζει ζωές και δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο» δήλωσε για την πολύκροτη δίκη, η Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λιζ Θροσέλ, όπως μεταδίδει το AFP.

#BREAKING UN asks Greece to drop all charges to be dropped in a trial of 24 migrant rescue workers accused of espionage pic.twitter.com/q0KSe201h2

AFP News Agency (@AFP) January 13, 2023Η απόφαση του δικαστηρίου

Οι κατηγορίες για κατασκοπεία, που εδώ και πέντε χρόνια βάραιναν 24 ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, που είχαν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες στη Λέσβο, αποσύρθηκαν. Χθες, 13/01 το Τριμελές Εφετείο Λέσβου αποφάσισε ομόφωνα την απόσυρση των κατηγοριών, που αφορούσαν κατασκοπεία, πλαστογραφία και παράνομη ακρόαση ραδιοσυχνοτήτων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η εκδίκαση των κατηγοριών για κακουργήματα – η υπόθεση βρίσκεται έπειτα από πέντε χρόνια, ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Explainer: Τι συμβαίνει με την υπόθεση της Sara Mardini – η ιστορία της οποίας έγινε ταινία στο Netflix – και γιατί μας αφορά περισσότερο από όσο νομίζουμε; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα