Fixer mentality: 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εάν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που προσπαθούν να «διορθώνουν» τους άλλους και να λύνουν τα προβλήματά τους

19:11 29/7/2021 - Πηγή: iPop

Το να θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα και να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά τους, τις περισσότερες φορές μας βγαίνει αβίαστα και πολύ καλοπροαίρετα. Ωστόσο, λίγοι είναι οι άνθρωποι που συνειδητοποιούν ότι, όχι μόνο δεν είναι υπεύθυνοι για τη «διόρθωση» κανενός άλλου, αλλά είναι κάτι το εντελώς αδύνατο. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές και πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εάν είσαι και εσύ ένας από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν να «φτιάξουν» τους άλλους και να τους ανακουφίσουν από τα βάρη τους, κάνοντας τα προβλήματα τους δικά τους. Η σκληρή

αλήθεια είναι ότι όσο και να αγαπάς και να νοιάζεσαι κάποιον, το να προσπαθείς να τον διορθώσεις και να βελτιώσεις την ζωή του, θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει και τους δύο αντί να ανακουφίσει και να διευκολύνει τον άνθρωπο που θέλεις να βοηθήσεις. Γιατί θέλουμε να διορθώσουμε τους άλλους, όμως; Μάθε πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος όσον αφορά αυτό το κομμάτι, αλλά και γιατί δεν πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου σ’ αυτή τη διαδικασία.

1. Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται: «Η ζωή αυτού του ανθρώπου θα ήταν πολύ καλύτερη αν μπορούσε να διορθώσει [αυτό]», εφάρμοσέ το στη δική σου ζωή. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους άλλους είναι να ενσωματώσουμε αυτό που νομίζουμε ότι θα έκανε τη ζωή του άλλου καλύτερη… Συνήθως, αυτό που προβάλλουμε ως συμβουλές στους άλλους είναι αυτό που προσπαθούμε να πούμε στους εαυτούς μας.

2. Δεν μπορείς να διορθώσεις άτομα που δεν θέλουν να διορθωθούν. Ούτε και μπορείς να διορθώσεις άτομα που θέλουν να διορθωθούν. Δεν μπορείς να πιέσεις, να εξαναγκάσεις, ή να εμπνεύσεις κανέναν να αλλάξει εάν εκείνος δεν θέλει να αλλάξει από μόνος του. Δεν μπορείς να κάνεις την πραγματική αλλαγή σε κάποιον εκτός του εαυτού σου ακόμα κι αν το θέλεις πολύ. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αγαπάς, να υποστηρίζεις και να ενθαρρύνεις προσπαθώντας και εσύ να γίνεις το άτομο που θέλεις να είσαι.

3. Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, η θέληση του να διορθώσουμε κάτι η κάποιον μπορεί να έρθει μαζί με το να αναζητάμε συνεχώς πώς θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι. Και όταν αναζητάμε πώς μπορεί κάποιος να είναι καλύτερος, δεν τον αγαπάμε ούτε τον εκτιμάμε για το ποιος είναι πραγματικά. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα τόσο στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας όσο και σε εμάς.

4. Είναι εύκολο και πιθανό να ερωτευτείς τις δυνατότητες εξέλιξης κάποιου, αλλά μπορεί να εκπλαγείς αν δεν γίνει ποτέ πραγματικότητα. Πολλές φορές ερωτευόμαστε την ιδέα κάποιου και δεν βλέπουμε αυτό που πραγματικά είναι. Δημιουργούμε προσδοκίες σύμφωνα με τα δικά μας θέλω και αυτό είναι άδικο και για τους δυο. Πρέπει να είσαι πρόθυμος να αγαπήσεις κάποιον όπως είναι, όχι όπως θα μπορούσε ίσως, κάποια μέρα, μια μέρα, να είναι. Οι άνθρωποι δεν είναι projects προς βελτίωση και η έλξη στην ιδέα κάποιου αλλά όχι στον ίδιο τον άνθρωπο δεν απέχει πολύ από τη δέσμευση στις προσωπικές μας αυταπάτες.

5. Πολλοί άνθρωποι καλούνται να βοηθήσουν ή να θεραπεύσουν άλλους με κάποιο τρόπο. Αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα με το “διόρθωση”. Βοήθεια και θεραπεία είναι η βοήθεια στο προσωπικό ταξίδι κάποιου προς την εξυγίανση του εαυτού του. Η διαφορά είναι ποιος φέρει την ευθύνη: Εμείς ή αυτοί.

6. Δεν χρειάζεται να εξασφαλίσεις την ευτυχία άλλων ανθρώπων για να είσαι ευτυχισμένος. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να θέλουν να διορθώσουν τους άλλους εξαρχής – έχουν συνδέσει τη δική τους ευτυχία με αυτή των άλλων.

7. Δεν είναι δική μας δουλειά να αποφασίσουμε ποιος πρέπει να διορθωθεί και ποιος όχι. Από τη δική μας οπτική γωνία, το “καλό” και το “κακό” μπορεί να μοιάζουν με αντικειμενικές αλήθειες, αλλά αυτό είναι μια οδυνηρή ψευδαίσθηση. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε εάν κάποιος πρέπει να διορθωθεί ή όχι σύμφωνα με τα δικά μας πιστεύω.

8. Δεν μπορούμε να διορθώσουμε τους ανθρώπους, μπορούμε μόνο να τους αγαπήσουμε. Δεν είμαστε οι κατάλληλοι άνθρωποι ώστε να μπορούμε να καθορίσουμε πόσο άξιος είναι κάποιος για την αγάπη ή πόσο απελπιστικά χρειάζεται να αλλάξει. Ο χαρακτήρας μας καθορίζεται από την ευγένεια που δείχνουμε στους ανθρώπους ανεξάρτητα και αυτή είναι η μόνη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Fixer mentality: 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εάν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που προσπαθούν να «διορθώνουν» τους άλλους και να λύνουν τα προβλήματά τους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Fixer,