«She’s gone»: Μια σιωπηρή, ασώματη κραυγή εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων, που δολοφονήθηκαν απλώς επειδή ήταν γυναίκες

14:49 19/11/2021 - Πηγή: iPop

Τα ρούχα τους υπάρχουν ακόμα, εκείνες, όμως, λείπουν. Μία έκθεση που έρχεται να μας υπενθυμίσει πώς δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες. Μία έκθεση διαμαρτυρία για το φαινόμενο των γυναικοκτονιών.

Ρούχα που φορούσαν γυναίκες που δολοφονήθηκαν. Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα τζιν παντελόνι, ένα παλτό, ένα φούτερ που κάποτε θεωρούταν τυχερό, ένα τοπ κι ένα σακάκι που αγοράστηκε για ένα γάμο. Αυτά τα ρούχα περιλαμβάνονται στην έκθεση «She’s gone» («Για ένα αδειανό πουκάμισο») που διοργανώνουν δύο Ισραηλινοί και ταξιδεύει

σε όλον τον κόσμο.

Από πότε το “χάλασε η φάση” αποτελεί αιτία γυναικοκτονίας;

Η έκθεση «She’s gone» έρχεται στην Ελλάδα

Το She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο) είναι ένα παγκόσμιο έργο που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από πόλη σε πόλη, μια διαμαρτυρία για το παγκόσμιο φαινόμενο των γυναικοκτονιών και μια κραυγή σιωπής εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων που δολοφονήθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες.

Δημιουργοί είναι οι Ισραηλινοί Keren Goldstein, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Adi Levy, συν-διευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα, τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά, αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.

Η συγκεκριμένη έκθεση φτάνει στην Ελλάδα και κάνει τα εγκαίνιά της στις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ποτέ δεν είναι έγκλημα αγάπης. Η αγάπη δεν εγκληματεί

H έκθεση είναι ένα κάλεσμα προς όλους μας, μεμονωμένα άτομα και κυβερνητικούς φορείς, όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε, να προστατέψουμε και να εκπαιδεύσουμε, αλλά επίσης για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον, στην οικογένεια και εκτός αυτής, όπου οι γυναίκες προστατεύονται και έχουν ίσα δικαιώματα σε μια ζωή χωρίς εκφοβισμό.

Μεταξύ 2010 και 2019, τουλάχιστον 189 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν μόνο στο Ισραήλ. Μερικές υποθέσεις δεν λύθηκαν ποτέ και οι ένοχοι παραμένουν ελεύθεροι.

Ανάμεσα στα εκθέματα και ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μία μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει, καθώς ορισμένες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί.

Μήπως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση και δεν το καταλαβαίνεις; Μια ιστοριούλα σαν παραμύθι μπορεί να σου θυμίσει τη ζωή σου

Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She’s gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Δες εδώ το σχετικό βίντεο:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «She’s gone»: Μια σιωπηρή, ασώματη κραυγή εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων, που δολοφονήθηκαν απλώς επειδή ήταν γυναίκες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα