Αύξηση στην τιμή του τσίπουρου | Περί τα 4 ευρώ παραπάνω!

12:41 12/7/2019 - Πηγή: iPop

Αύξηση στην τιμή του τσίπουρου με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για τη μειωμένη φορολογία στο τσίπουρο και την τσικουδιά, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ποτά.

Η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να φέρει αύξηση στην τιμή του τσίπουρου στα σούπερ μάρκετ και τις κάβες.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε επιβάλλει μικρότερη κατά 50% φορολογία στα αποστάγματα, σε σύγκριση με τα

υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Όμως, το ∆ικαστήριο τόνισε ότι «το τσίπουρο και η τσικουδιά δεν αποτελούν, κατά το παρόν στάδιο της ενωσιακής νοµοθεσίας, προϊόντα υπαγόµενα στο καθεστώς παρέκκλισης» και σημείωσε ότι «τα προϊόντα αυτά υπόκεινται στον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης µε όλα τα προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης που εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής της οδηγίας για την εναρµόνιση».

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Κομισιόν, μετά από καταγγελίες εισαγωγέων, οι οποίοι έκριναν ότι πλήττονται από τη διαφοροποίηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά.

Κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την οδηγία 92/83, υιοθετώντας διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για το τσίπουρο και την τσικουδιά.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ο φόρος στο εμφιαλωμένα αποστάγματα – με την εξαίρεση του ούζου – πρέπει να είναι ο ίδιος και με ποτά, ενώ ο μειωμένος φόρος θα έπρεπε να αφορά μόνο μικρούς παραγωγούς που διακινούν χύμα το προϊόν τους.

Η νέα τιμή

Σύμφωνα με το «‘Έθνος», παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η δικαστική απόφαση, σηµειώνοντας πως θα εκτοξευθούν οι τελικές τιµές των δύο εµβληµατικών προϊόντων σε µια δύσκολη περίοδο για όλους.

Η αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο από 12,75€ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης σε 25,5€ (διπλασιασµός), στα επίπεδα δηλαδή που είναι και για τα άλλα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κ.λπ.), θα αυξήσει κατά 3,57€ την τιµή του µπουκαλιού του 0,7 λίτρου, ενώ µαζί µε τον ΦΠΑ 23% η συνολική επιβάρυνση για τον καταναλωτή ανέρχεται σε 4,39€.

Κατακόρυφη θα είναι η αύξηση και στο «καραφάκι», το µπουκαλάκι των 200 ml που πωλείται µαζικά στις ταβέρνες και τα εστιατόρια.

Συγκεκριµένα, αναµένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1,10€ ανά µονάδα, φθάνοντας στα επίπεδα των 8€ από 7€ που πωλείται σήµερα κατά µέσον όρο.

Photo: Pixabay

Το άρθρο Αύξηση στην τιμή του τσίπουρου | Περί τα 4 ευρώ παραπάνω! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα