Ανακαλύφθηκε απολίθωμα Θαλασσοτιτάνα – Ο φόβος και ο τρόμος των ωκεανών πριν 66 εκατομμύρια χρόνια

12:19 25/8/2022 - Πηγή: iPop

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο Μαρόκο, κάποια κομμάτια από το σκελετό μιας γιγάντιας θαλάσσιας σαύρας, η οποία ήταν ο φόβος και ο τρόμος στους ωκεανούς πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή του τέλους των δεινοσαύρων. Αυτό το απολίθωμα Θαλασσοτιτάνα, ανήκει στην οικογένεια των σαυρών και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για έναν νέο μοσάσαυρο, που κυνηγούσε άλλα θαλάσσια ερπετά.

Τα χαρακτηριστικά του Θαλασσοτιτάνα

Το απολίθωμα Θαλασσοτιτάνα ανήκει σε έναν τεράστιο νέο μοσάσαυρο, τον Θαλασσοτιτάνα (Thalassotitan atrox). Το συγκεκριμένο

είδος είχε πολύ μεγάλα σαγόνια και δόντια, με τα οποία κυνηγούσε άλλα θαλάσσια ερπετά. Τα θαλάσσια τέρατα υπήρχαν στην πραγματικότητα πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Ενώ στην ξηρά ήταν κυρίαρχοι οι δεινόσαυροι, στη θάλασσα οι μοσάσαυροι είχαν τον απόλυτο έλεγχο.

Οι μοσάσαυροι δεν θεωρούνταν δεινόσαυροι, αλλά τεράστιες θαλάσσιες σαύρες που έφταναν σε μήκος έως και τα 12 μέτρα και αποτελούσαν συγγενικά είδη των σημερινών ιγκουάνα και ορισμένων σαυρών. Υπήρχαν πολλά είδη μοσάσαυρων, που έτρωγαν είτε μικρά ψάρια, είτε αμμωνίτες, είτε άλλα θαλάσσια ερπετά.

Το νέο είδος μοσάσαυρου λέγεται ότι είχε τεράστιο κρανίο μήκους 1,4 μέτρων με μεγάλα κωνικά δόντια όπως της σύγχρονης όρκας. Το απολίθωμα Θαλασσοτιτάνα ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο σε απόσταση μιας ώρας από την Καζαμπλάνκα, σε μια περιοχή την οποία είχε πλημμυρίσει ο Ατλαντικός προς το τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Αυτό το είδος θαλάσσιας σαύρας ζούσε στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια της εποχής των δεινοσαύρων και ήταν ένας σύγχρονος θηρευτής όπως ο Τυραννόσαυρος (T.rex) και ο Τρικεράτωψ.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο Θαλασσοτιτάνας βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας ως ο πιο τρομερός θηρευτής, κατέχοντας θέση ανάλογη με τις σημερινές φάλαινες δολοφόνους (όρκες) και τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες.

Βρέθηκε ο σύνδεσμος που έλειπε για την εξέλιξη των δεινοσαύρων

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες;

Οι επιστήμονες από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο), με επικεφαλής τον Δρ. Νικ Λόνγκριτς του Κέντρου Milner για την Εξέλιξη του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπαθ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παλαιοντολογικό περιοδικό «Cretaceous Research», εκτιμούν ότι αυτό το γιγαντιαίο θαλάσσιο ερπετό ήταν η μεγαλύτερη απειλή για όλα τα θαλάσσια είδη εκείνης της εποχής, ακόμα και για άλλους Θαλασσοτιτάνες και γενικότερα μοσάσαυρους.

Ο επικεφαλής των ερευνών Δρ. Νικ Λόνγκριτς υποστηρίζει ότι ο Θαλασσοτιτάνας ήταν ένα εντυπωσιακό και τρομερό ζώο. Τα χαρακτηριστικά του αντιστοιχούν σε έναν Δράκο του Κόμοντο, διασταυρωμένο με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, με στοιχεία από Τυραννόσαυρο και μια φάλαινα δολοφόνο. Έτσι με αυτά τα λόγια, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ήταν ένας πολύ επικίνδυνος δολοφόνος που κυριαρχούσε στις θάλασσες, πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ανακαλύφθηκε απολίθωμα Θαλασσοτιτάνα – Ο φόβος και ο τρόμος των ωκεανών πριν 66 εκατομμύρια χρόνια εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα