Δύο μαθητές Λυκείου από την Πάτρα στέλνουν μηνύματα ανθρωπιάς δημιουργώντας συσκευή για τους τυφλούς μαθητές

16:02 15/8/2022 - Πηγή: iPop

Δύο μαθητές Λυκείου από την Πάτρα αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι υπέροχο: ένα σύστημα συσκευών που θα διευκολύνει τη συμμετοχή των τυφλών μαθητών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο.

Bruise Down: Η ελληνική εφαρμογή που σώζει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Μαθητές Λυκείου από την Πάτρα δημιουργούν
συσκευή για τους τυφλούς μαθητές

Το σύστημα συσκευών Pop2See Smart Class, περιλαμβάνει μια κάμερα η οποία διαβάζει τον πίνακα της τάξης, μετασχηματίζοντας σε ήχο και σε ψηφιακό κείμενο τις σημειώσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτόν, καθώς κι ένα πληκτρολόγιο ανάγνωσης και γραφής Braille, που μετατρέπει σε κείμενο στα αγγλικά, ό,τι πληκτρολογήσει ο μαθητής με κώδικα Braille, ώστε να τα παραλάβει ψηφιακά ο βλέπων καθηγητής. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον τυφλό μαθητή να διαβάσει, όπως έχει συνηθίσει με την αφή, μέσω ακίδων που ανεβοκατεβαίνουν.

Η καινοτόμος ιδέα Pop2See Smart Class αποτελείται από δύο συσκευές: μία κάμερα και ένα πληκτρολόγιο. Η κάμερα εκτελεί φωνητικές εντολές, διαβάζει κείμενα όπως βιβλία ή σημειώσεις από τον σχολικό πίνακα και τα μετατρέπει σε ήχο και πολλές άλλες μορφές αρχείων, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και αντίστροφα με την παράδοση του μαθήματος μέσα στην τάξη, μετατρέποντας τον ήχο σε κείμενο.

Ουκρανή μαθηματικός γίνεται η 2η γυναίκα στην ιστορία με το «Νόμπελ των Μαθηματικών» – Η έμπνευση που χρειάζεσαι σήμερα βρίσκεται εδώ

View this post on Instagram

A post shared by Pop2See Smart Class (@pop2see)

Ποιοι είναι οι εμπνευστές της καινοτόμου ιδέας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 18χρονη Αλίκη Ράγκου από το 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών, μαζί με τον ξάδερφό της, τον 17χρονο Κωνσταντίνο Μαζαράκη από το Πρότυπο Λύκειο Πατρών ξεκίνησαν από πέρσι τον Ιούλιο να δουλεύουν την ιδέα τους ώσπου φέτος κατάφεραν να συμμετάσχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022 του υπουργείου Παιδείας και να διακριθούν, καθώς μαζί με άλλες δύο ομάδες θα απαρτίσουν την Εθνική Αποστολή της Ελλάδας στον 33ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022.

Για να καταφέρουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους αφιέρωσαν αρκετό χρόνο εκτός μαθημάτων χρησιμοποιώντας γνώσεις ρομποτικής και προγραμματισμού τις οποίες διέθεταν υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους, Σπύρου Τσουκαλά, μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και του μέντορά τους, Γιάννη Κοσμαδάκη, ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Οι εμπνευστές και δημιουργοί του πρότζεκτ θέλουν να σχεδιάσουν στη συνέχεια μία εφαρμογή για τους γονείς των τυφλών μαθητών και τους δασκάλους. «Το επόμενο βήμα μετά από αυτά που δουλεύουμε τώρα είναι μία εφαρμογή όπου ό,τι γράφει στην πρώτη συσκευή ο τυφλός μαθητής θα μπορεί να πηγαίνει αμέσως σε αυτή την εφαρμογή και θα υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους. Μετά ό,τι βγάζει φωτογραφία η κάμερα και τα μετατρέπει σε κείμενο θα πηγαίνει επίσης σε αυτή την εφαρμογή και θα μπορούν να επιλέγουν ποια αρχεία θα διαβάζουν στο σπίτι τους οι μαθητές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Καθημερινοί άνθρωποι που μας δίνουν έμπνευση, απλώς με το να είναι ο εαυτός τους

View this post on Instagram

A post shared by Pop2See Smart Class (@pop2see)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δύο μαθητές Λυκείου από την Πάτρα στέλνουν μηνύματα ανθρωπιάς δημιουργώντας συσκευή για τους τυφλούς μαθητές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δύο, Λυκείου, Πάτρα,dyo, lykeiou, patra