«Είναι σαν ταινία Αποκάλυψης»: 10 φωτογραφίες για την κλιματική κρίση που άλλαξαν τον κόσμο

11:53 6/11/2022 - Πηγή: iPop

Πρόκειται για σοκαριστικές εικόνες που μας έκαναν να αναλογιστούμε και να αναρωτηθούμε. Αυτές οι φωτογραφίες, σύμφωνα με τη Guardian αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μια μακρινή πιθανότητα – είναι ήδη εδώ!

Το πιο απομακρυσμένο δέντρο στον πλανήτη μπορεί να μας δώσει τις απαντήσεις που ψάχναμε για την κλιματική αλλαγή

10 σοκαριστικές φωτογραφίες για την κλιματική αλλαγήΈνα παγόβουνο απειλεί ένα χωριό στη Γροιλανδία, Ιούλιος 2018Scanpix Denmark/Reuters

Για

μια εβδομάδα τον Ιούλιο του 2018, ένα γιγάντιο παγόβουνο ύψους 100 μέτρων δέσποζε πάνω από ένα μικροσκοπικό χωριό στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας. Το χωριό εκκενώθηκε και ο κόσμος παρακολούθησε με αγωνία: εάν ένα κομμάτι του παγόβουνου βάρους 10 εκατομμυρίων τόνων είχε σπάσει, θα προκαλούσε τσουνάμι και θα είχε καταστρέψει τον οικισμό Innaarsuit. Τελικά, απομακρύνθηκε από την ακτή – αλλά καθώς οι παγετώνες λιώνουν, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερες μάζες πάγου να σπάνε και να επιπλέουν επικίνδυνα κοντά στη γη.

Καταιγίδες σκόνης έπληξαν τη Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία, Ιανουάριος 2020 Jason Davies/Severe Weather Australia

Αυτή η εικόνα που καταγράφηκε από drone δείχνει μια θύελλα σκόνης που έπληξε την κεντρική Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία τον Ιανουάριο του 2020 . Ένας ντόπιος περιέγραψε τη σκηνή «σαν μια ταινία Αποκάλυψης».

Οι λευκές Άλπεις γίνονται…πράσινες! – Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της και από το διάστημα

Μια οικογένεια προσπαθεί να σωθεί σε μια πυρκαγιά, Τασμανία, Ιανουάριος 2013Tim Holmes/AP

Θεωρούμενη ως η απόλυτη εικόνα που περιγράφει τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία το 2013, αυτή η φωτογραφία δείχνει μια γυναίκα και τα πέντε εγγόνια της να καταφεύγουν στο νερό κάτω από μια προβλήτα. Μια πυρκαγιά είχε τυλίξει το σπίτι τους σε μια μικρή πόλη στην Τασμανία. Η εικόνα τραβήχτηκε από τον παππού των παιδιών.

Ρεκόρ καύσωνα της Κίνας, Αύγουστος 2022Thomas Peter/Reuters

Ο χειρότερος καύσωνας που έχει καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε στην Κίνα αυτό το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές οδήγησαν σε αστοχίες των καλλιεργειών, ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπή λειτουργίας εργοστασίων.

Ένας άνδρας σπρώχνει παιδιά σε ένα δορυφορικό πιάτο μέσα από πλημμύρες στο Πακιστάν, Αύγουστος 2022 Fida Hussain/AFP/Getty Images

Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν αυτό το καλοκαίρι βύθισαν το ένα τρίτο της χώρας, καταστρέφοντας σπίτια, κοινότητες και ζώα. Υπολογίζεται ότι 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί συνολικά. Τουλάχιστον 1.700 έχουν πεθάνει.

Καμηλοπαρδάλεις πεθαίνουν από δίψα στην Κένυα, Δεκέμβριος 2021 Ed Ram/Getty Images

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Κέρας της Αφρικής γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, οδηγώντας σε εκατομμύρια θανάτους ανθρώπων και ζώων.

Σημάδι SOS στο Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια του τυφώνα Μαρία, Σεπτέμβριος 2017Angelina Ruiz-Lambides

Αυτή η φωτογραφία μιας ένδειξης SOS χαραγμένη στο πεζοδρόμιο στην παραλιακή πόλη Πούντα Σαντιάγο στο Πουέρτο Ρίκο έγινε η καθοριστική εικόνα για τον τυφώνα Μαρία, της φονικής καταιγίδας που σάρωσε τη βόρεια Καραϊβική τον Σεπτέμβριο του 2017. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η καταστροφή προκάλεσε ζημιές 90 δισεκατομμυρίων.

Υπουργός μιλάει ενώ στέκεται μέσα στο νερό, Τουβαλού, 2021Υπουργείο Δικαιοσύνης, Επικοινωνίας και Εξωτερικών του Τουβαλού/Reuters

Σε μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές του Cop26 του περασμένου Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού , ενός νησιωτικού έθνους στον νότιο Ειρηνικό, απηύθυνε μια ομιλία στη σύνοδο κορυφής ενώ βρισκόταν μέχρι τα γόνατα μέσα στον Ειρηνικό. «Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι θανατηφόρες και υπαρξιακές απειλές για το Τουβαλού», δήλωσε ο Simon Kofe. «Βυθιζόμαστε».

4+1 τρόποι για να περιορίσεις την σπατάλη φαγητού και να καταπολεμήσεις την κλιματική αλλαγή

Earthrise, Δεκέμβριος 1968Bill Anders/Nasa/EPA

Αυτή η συγκλονιστική εικόνα της Γης που αναδύεται πέρα ​​από τον σεληνιακό ορίζοντα έχει συνδεθεί με το σύγχρονο περιβαλλοντικό κίνημα. Ο φωτογράφος τοπίων Galen Rowell την αποκάλεσε «την πιο σημαντική περιβαλλοντική φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ».

Πυρκαγιές στην Ελλάδα, Αύγουστος 2021Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/World Press Photo

Το καλοκαίρι του 2021, οι πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτή η εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας λουσμένης έχει γίνει ένα αξέχαστο σύμβολο της καταστροφής. Τραβηγμένη στις 8 Αυγούστου 2021, απεικονίζει την 81χρονη Παναγιώτα Κριτσιόπη να φεύγει από το σπίτι της στο νησί της Εύβοιας. «Εκείνη τη στιγμή φώναζα, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλο το χωριό», είπε αργότερα η Κριτσιόπη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Είναι σαν ταινία Αποκάλυψης»: 10 φωτογραφίες για την κλιματική κρίση που άλλαξαν τον κόσμο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα