Φωτιά στον Έβρο: Μάχη με το πύρινο μέτωπο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Οι φλόγες καίνε το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς

10:56 23/7/2022 - Πηγή: iPop

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη 21/07 το απόγευμα στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου συνεχίζει να μαίνεται, προκαλώντας ανησυχία. Μέσα σε λίγες ώρες, η φωτιά στον Έβρο είχε εξαπλωθεί και με συνεχείς αναζωπυρώσεις, οδηγήθηκε προς το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, όπου υπάρχουν φόβοι για μία ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή.

Φωτιά στην Πεντέλη: Πόσα στρέμματα γης κάηκαν; Για νέο κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιούν οι ειδικοί

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες έτσι ώστε να περιοριστεί το πύρινο

μέτωπο και να σωθεί το παρθένο δάσος, το οποίο αποτελεί το «σπίτι» πολλών ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής, της Ευρώπης και της Ασίας, ωστόσο οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δυσμενείς.

Ανησυχία για τη φωτιά στον ΈβροΜάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

Σαν πρώτη εκτίμηση μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 22/07, έχουν γίνει στάχτη 7.000-8.000 στρέμματα γης από την καταστροφική πυρκαγιά.

Ολονύχτια η μάχη των #πυροσβεστών στο δάσος της Δαδιάς.
59 δασικές #πυρκαγιές
εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο pic.twitter.com/XQRWlPtQWf

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 22, 2022

Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι συνθήκες, ωστόσο που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολες, αφού υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης, απότομες εναλλαγές του ανέμου και μεγάλη δυσκολία προσέγγισης.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον καπνό της φωτιάς;

Ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα «Copernicus»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιήθηκε, για την πυρκαγιά στην Δαδιά του Έβρου. Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια δεδομένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21/07, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

«Κάθε ζωή έχει αξία»: Βήμα – βήμα πώς θα διασώσεις και θα βοηθήσεις ζωάκια απ’ τις πυρόπληκτες περιοχές

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φωτιά στον Έβρο: Μάχη με το πύρινο μέτωπο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Οι φλόγες καίνε το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα