Γιατί δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία μας

17:54 9/11/2021 - Πηγή: iPop

Πόσο δύσκολη είναι η αναγνώριση της αξίας των άλλων; Αν και όλοι έμφυτα θέλουμε να χαίρουμε της εκτίμησης και της αναγνώρισης των άλλων συχνά αυτό δεν συμβαίνει. Η αναγνώριση είναι μια σύνθετη διαδικασία και κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολη να επιτευχθεί. Είναι όμως κάτι που εκπαιδεύεται αν το στοχεύσουμε, ευτυχώς! Μας ενοχλεί όταν έχουμε να κάνουμε με έναν τέτοιο άνθρωπο που μοιάζει να μην ικανοποιείται με τίποτα. Που ακόμα και στις υπερπροσπάθειες δεν σκάει το χειλάκι του και πάλι θα βρει κάποια λεπτομέρεια να προσθέσει.

Γιατί δεν μειώνεται η αξία σου αν δεν μπορεί κάποιος άλλος

να την εκτιμήσει

UnsplashΑπό πού ξεκινά η ανάγκη αυτή;

Ίσως οι ρίζες της ανάγκης μας να απολαμβάνουμε της αναγνώρισης των άλλων βρίσκονται εκεί πίσω στα άδυτα της παιδικής μας ηλικίας. Ίσως εκείνο το παιδί που κατοικεί ακόμα μέσα μας, αναζητά και έχει την ανάγκη για τη διαβεβαίωση και την έγκριση των γονιών μας. Η αναγνώριση από τους άλλους, μας βοηθά να αισθανόμαστε πιο αποδεκτοί και ασφαλείς. Κατά συνέπεια, πιο άνετα με το μέσα μας. Μια τέτοια αναγνώριση βοηθά να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως επιθυμητό, ​​πολύτιμο και αξιόλογο. Το ξεχωριστό παιδί των γονιών μας, το καμάρι τους.

Σχεδόν όλοι ονειρευόμαστε να ξεχωρίζουμε, να μας θαυμάζουν και να είμαστε καταξιωμένοι. Το να μας βλέπουν ως «μέτριο» ή «επαρκές» δεν είναι αυτό που φτάνει για το εγώ μας. Ίσως αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο επειδή ζούμε σε μια αξιοκρατική κοινωνία που αρνείται να επαινέσει άτομα εκτός αν κριθούν εξαιρετικά. Αυτή η περίσταση εξηγεί γιατί μπορεί να νιώθουμε κάποιο φθόνο όταν δούμε πυροτεχνήματα να πέφτουν για κάποιον άλλο. Ίσως ενδόμυχα, λαχταρούμε να δούμε μια μικρή φωτοβολίδα και για εμάς.

Αν οι ίδιοι δεν έχουμε κατανοήσει, μετρήσει, καταλάβει τη δική μας αξία λαχταράμε την αναγνώριση των άλλων. Συχνά έτσι με αυτόν τον τρόπο πέφτουμε θύματα χειριστικών ανθρώπων που έχουν έμφυτο ταλέντο να μυρίζονται την ανάγκη για επιβεβαίωση οπότε προσφέρουν απλόχερα την κολακεία με σκοπό το δικό τους όφελος.

Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσεις να ζητάς συνέχεια τη γνώμη των άλλων;

Μη βασίζεσαι στην αναγνώριση των άλλων

Κάνε το καλύτερο που μπορείς, να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου για εσένα! Μην βασίζεσαι στην αναγνώριση των άλλων. Το ότι δεν θα τη λάβεις, δε σημαίνει ότι δεν αξίζεις. Η αξία μας είναι μια και δεν αμφισβητείτε είτε αυτό μπορεί να το αναγνωρίσει ο άλλος είτε όχι.

Οι άνθρωποι που είναι ανίκανοι να κάνουν αναγνώριση της αξίας των άλλων, μπορεί να μην έχουν μάθει να το κάνουν. Μπορεί από παιδιά να ήταν σε ένα περιβάλλον με ανικανοποιήτους γονείς και δασκάλους που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν ούτε ένα καλό τους κομμάτι. Αν δηλαδή στερήθηκαν την αναγνώριση κατά το μεγάλωμά τους, επαινώντας τους άλλους μπορεί να αισθάνονται άβολα. Δίνοντας σε κάποιον άλλον την αναγνώριση που δεν έλαβαν ποτέ οι ίδιοι, μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με όλον αυτόν τον ψυχικό πόνο που κοιμάται από καιρό, βιώνοντας εκ νέου συναισθηματικές πληγές που δεν επουλώθηκαν ποτέ.

Αν έχεις να κάνεις με έναν ανταγωνιστικό άνθρωπο, ο οποίος αν χρειαστεί να εκφράσει επαίνους σε κάποιον άλλον του ξυπνούν σύνδρομα κατωτερότητας, καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να διαχωρίσει τις δύο θέσεις. Το ότι δηλαδή το να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας για την προσπάθεια και το καλό αποτέλεσμα κάποιου άλλου, δεν σημαίνει ότι χάνουμε εμείς αξία. Δεν μειώνεται η αξία κανενός με αυτόν τον τρόπο.

Ίσως τέλος να φοβούνται μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα λέγοντάς σου τον καλό λόγο. Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι εκεί έξω, οι συγκρατημένοι.

Όπως λέω συχνά, τα πάντα ξεκινούν από εμάς και καταλήγουν σε εμάς. Το να γνωρίζουμε την αξία μας, είναι η βάση, αν δεν την ξέρουμε, θα είμαστε πάντα έρμαια της γνώμης των άλλων περιμένοντας με λαχτάρα μια καλή τους κουβέντα που καθόλου δεν είναι δεδομένο ότι είναι σε θέση να προσφέρουν.

Γιατί το ότι είσαι εξαιρετικός στη δουλειά σου δεν συνεπάγεται ότι είσαι και ένας υπέροχος άνθρωπος

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα