Γιατί τα βελγικά διαβατήρια θα έχουν πάνω τους τον Τεντέν και τα Στρουμφάκια; Μια είδηση που θα σε κάνει να χαμογελάσεις

16:06 6/2/2022 - Πηγή: iPop

Aπό την Δευτέρα 07/02 όλα τα νέα βελγικά διαβατήρια θα περιλαμβάνουν τον Tintin, τα Στρουμφάκια και άλλους ήρωες της βελγικής τέχνης κόμικς. Ένα τυπικό διαβατήριο 34 σελίδων, θα συνοδεύεται από τους Lucky Luke, Blake και Mortimer και Bob and Bobette.

Τα βελγικά διαβατήρια θα έχουν πλέον πάνω τους ήρωες από κόμικ

Πολλές εικόνες είναι από τις αρχικές ταινίες, όπως το σίριαλ του Tintin του 1954, Explorers

on the Moon. Άλλα είναι ειδικά σχεδιασμένα για το διαβατήριο, όπως ένα Στρουμφάκι που σκέφτεται, με το σακίδιο και τους χάρτες του απλωμένα στο έδαφος.

«Επιλέξαμε ένα σχέδιο που αντιπροσωπεύει καλά τη χώρα μας, τις τέχνες και τον πολιτισμό της, με μια νότα ταλέντου, τεχνογνωσίας, χιούμορ και ταπεινότητας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès, στο γαλλόφωνο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Τα κόμικς, ή τα bande dessinée, που γιορτάζονται στο Βέλγιο και τη Γαλλία ως «η ένατη τέχνη», παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή, αν και δεν έχουν πλέον τον ίδιο χώρο στις καθημερινές εφημερίδες όπως κατά τη μεταπολεμική ακμή τους. Το Τεντέν, που δημιουργήθηκε από τον Georges Remi με το ψευδώνυμο Hergé το 1929, ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία. Το 1958 έφτασε μια ομάδα μικρών γαλάζιων ανθρώπων που ζούσαν σε ένα χωριό με μανιτάρια.

Ο Michel Kichka, ένας διάσημος Βελγο-Ισραηλινός σκιτσογράφος, είπε ότι ήταν μια υπέροχη ιδέα να βάλουμε χαρακτήρες κόμικ στο διαβατήριο. «Αυτοί οι χαρακτήρες και το πνεύμα που αντιπροσωπεύουν είναι κοντά στην καρδιά των Βέλγων», είπε στον Observer. «Είναι μέρος του τρόπου που ζωγραφίζω σήμερα».

Τα κλασικά βελγικά κόμικς είχαν μια ιδιαίτερη εμφάνιση, ακόμη και σε σύγκριση με τα γαλλικά, είπε. «Στη χρυσή εποχή των βελγικών κόμικς στη δεκαετία του 1960, όλοι οι χαρακτήρες ήταν χαριτωμένοι και φιλικοί, είχαν χιούμορ και σχεδιάζονταν με απαλό στυλ, που είναι διαφορετικό από το στυλ σήμερα».

Ο ειδικός στα διαβατήρια Tom Topol είπε: «Μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα τα διαβατήρια ήταν βαρετά… [αλλά] τα τελευταία 20 χρόνια ο σχεδιασμός των διαβατηρίων γίνεται πιο εντυπωσιακός». «Ένας λόγος για να γίνεις Βέλγος», έγραψε στο Twitter ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί τα βελγικά διαβατήρια θα έχουν πάνω τους τον Τεντέν και τα Στρουμφάκια; Μια είδηση που θα σε κάνει να χαμογελάσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα