«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»: Σουηδή ευρωβουλευτής κόβει τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις Ιρανές

11:50 6/10/2022 - Πηγή: iPop

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται και οι γυναίκες διεκδικούν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, μετά την δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini. Παράλληλα, γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στο πλευρό τους με διάφορες συμβολικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλευτής της Σουηδίας, Abir Al-Sahlani, έκοψε τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συνέλευση της ΕΕ σε ένδειξη αλληλεγγύης.

«Μέχρι να απελευθερωθεί το Ιράν, η οργή μας θα είναι μεγαλύτερη από τους καταπιεστές. Μέχρι οι

γυναίκες του Ιράν να είναι ελεύθερες, θα σταθούμε στο πλευρό σας», είπε η – ιρακινής καταγωγής – ευρωβουλευτής, η οποία έκλεισε την ομιλία της φωνάζοντας: «Jin, Jiyan, Azadi», που σημαίνει στα κουρδικά «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», πριν κόψει την αλογοουρά της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Abir Alsahlani (@abiralsahlani)

Explainer: Tι ισχύει με το χιτζάμπ στο Ιράν και ποια είναι τα δικαιώματα των γυναικών

Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους για το Ιράν: Το βίντεο που πρέπει να δεις

Να σημειώσουμε πως πέρα από την Abir Al-Sahlani, περισσότερες από 50 υψηλού προφίλ Γαλλίδες έχουν βιντεοσκοπήσει τους εαυτούς τους να κόβουν τα μαλλιά τους για να υποστηρίξουν τις Ιρανές γυναίκες και τα κορίτσια που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις.

Ιράν: Ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος μεταφέρεται από τους δρόμους στις σχολικές τάξεις

Πρόκειται για τα πιο γνωστά ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου, όπως είναι η Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Adjani και Isabelle Huppert, καθώς και η τραγουδίστρια από το Βέλγιο Angèle. Στο συγκεκριμένο κίνημα που αγωνίζεται για την ελευθερία, συμμετείχαν, επίσης, και η βρετανικής καταγωγής τραγουδίστρια Jane Birkin, η ηθοποιός Charlotte Rampling και η Julie Gayet, σύζυγος του πρώην Γάλλου προέδρου François Hollande.

Messages sans précédent d'actrices et de chanteuses françaises de renom (Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Adjani, Isabelle Huppert, Angèle…) qui se coupent les cheveux en soutien au combat des Iraniennes pour leur liberté. #Iran #MahsaAmini pic.twitter.com/n66Ry7Lg6K

— Armin Arefi (@arminarefi) October 5, 2022 Η ιστορία του Bella Ciao:

Η συλλογή των βίντεο των διάσημων γυναικών συνοδεύτηκε από το soundtrack της περσικής εκδοχής του ιταλικού λαϊκού τραγουδιού Bella Ciao από έναν νεαρό Ιρανό τραγουδιστή που ονομάζεται Gandom. Το Bella Ciao προήλθε από τις κακουχίες των γυναικών εργατριών στα τέλη του 19ου αιώνα και έγινε ο ύμνος του ιταλικού κινήματος αντίστασης από αντάρτες που εναντιώθηκαν στον φασισμό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε έγινε ύμνος ελευθερίας και αντίστασης.

«Flowing Free»: Ένα γλυπτό – σύμβολο αφιερωμένο στην «θηλυκότητα και τη γενναιότητα» των γυναικών του Ιράν

Το βίντεο δημοσιεύθηκε το πρωί της Τετάρτης 5/10, στο Instagram με το hashtag #soutienfemmesiran (Υποστηρίξτε τις Ιρανές γυναίκες) και το #HairforFreedom και συνοδευόταν από το εξής μήνυμα:

«Είναι αδύνατο να μην καταγγείλουμε ξανά και ξανά αυτήν την τρομερή καταστολή. Οι νεκροί είναι ήδη δεκάδες, ανάμεσά τους και παιδιά. Οι συλλήψεις αυξάνουν μόνο τον αριθμό των κρατουμένων που κρατούνται παράνομα και βασανίζονται. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε κόβοντας τα μαλλιά μας».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»: Σουηδή ευρωβουλευτής κόβει τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις Ιρανές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γυναίκα Ζωή Ελευθερία, Σουηδή, Ιρανές,gynaika zoi eleftheria, souidi, iranes