Η άγνωστη ιστορία γύρω από τον Βασιλιά Κάρολο: Τι κρύβεται πίσω από το όνομα του νέου μονάρχη της Βρετανίας;

15:02 26/9/2022 - Πηγή: iPop

Την επομένη του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας, ανακηρύχθηκε Βασιλιάς Κάρολος ο τρίτος. Παρόλο που ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι ο Κάρολος θα διαδεχτεί την μητέρα του στο θρόνο, ήταν άγνωστο ποιο όνομα θα επιλέξει τελικά να υιοθετήσει σε αυτόν τον νέο του ρόλο. Άλλωστε, υπήρχαν φήμες ότι ο νέος Βασιλιάς θα διαλέξει το όνομα George, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης παρακαταθήκης που άφησαν οι προκάτοχοι του ονόματος του Καρόλου. Βασιλιάς Charles I και Βασιλιάς Charles II.

Το γεγονός ότι ακόμα ένας μονάρχης της Βρετανίας ονομάζεται Κάρολος,

έχει κάνει πολλούς ιστορικούς να ανατριχιάσουν. Το πλήρες όνομα του νέου Βασιλιά είναι Charles Fillip Arthur George και θα μπορούσε να έχει διαλέξει οποιοδήποτε από αυτά για την επίσημη βασιλική ονομασία. Ωστόσο, αυτός διατήρησε το όνομα των δυο συνονόματων προκατόχων του από τον Οίκο Stuart. Μια κίνηση που φέρει ερωτήματα αν σκεφτεί κανείς ότι το όνομα αυτό είχε βρεθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της μοναρχίας στη Βρετανία.

Βασιλιάς Κάρολος ο πρώτος: Ο τύραννος του βρετανικού στέμματος

Ο Κάρολος Α’ γεννήθηκε το 1600 στο παλάτι του Dunfermline στην Σκωτία και έγινε ο μονάρχης των τριών βασιλείων της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, το 1625. Από τα πρώτα κιόλας βήματά του στον βασιλικό θρόνο, τα κοινοβούλια της Αγγλίας και της Σκωτίας αιτήθηκαν περισσότερης εξουσίας. Ο Βασιλιάς Charles I, καθώς ήταν θερμός υποστηρικτής της σκέψης ότι σαν μονάρχης είχε το απόλυτο της θεϊκής δύναμης και κανείς δεν μπορούσε να τον αμφισβητήσει παρά μόνο ο Θεός, αγνόησε το αίτημα των Κοινοβουλίων.

Ο Βασιλιάς Κάρολος ο πρώτος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Henrietta Maria, η οποία ήταν Γαλλίδα και καθολική. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σημαντικό ζήτημα για ένα Βασιλιά που ήταν προτεστάντης αλλά και ο αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας, καθώς οι προσπάθειές του για θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις οδήγησαν στον πόλεμο τα τρία βασίλεια, περιλαμβανομένου και του αγγλικού εμφυλίου.

Το γεγονός ότι ήταν ένας μικρόσωμος άνθρωπος με βαριά σκωτσέζικη προφορά δεν λειτούργησε επίσης υπέρ του. Στο τέλος ο Charles I αρνήθηκε να δημιουργήσει μια συνταγματική μοναρχίας και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία το 1649, με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστεί μπροστά από το Banqueting House στο Λονδίνο, μέρος το οποίο έγινε και το σύμβολο της πτώσης της μοναρχίας.

Βασιλιάς Κάρολος: Οι παραξενιές ενός «παραχαϊδεμένου πρίγκιπα» – Πρώην εργαζόμενοι αποκαλύπτουν τις πιο παράλογες απαιτήσεις τουΒασιλιάς Κάρολος ο δεύτερος: Ένας επιπόλαιος μονάρχης

Ο Κάρολος ο δεύτερος, σαν γιος του Βασιλιά Charles I, εξορίστηκε το 1649. Σε αυτό το διάστημα βρέθηκε να περιπλανιέται στην ισπανική Ολλανδία, το Βασίλειο της Γερμανίας αλλά και στη Γαλλία, χρηματοδοτούμενος από τον Βασιλιά Louis XVI.

Μετά από την αποκατάστασή του στον θρόνο, μετατράπηκε σε ένα πολύ αγαπητό Βασιλιά με κλίση στις τέχνες και στις επιστήμες. Αλλά αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να αναδειχθεί ούτε σε σπουδαία πολιτική προσωπικότητα ούτε σε μεγάλος στρατηλάτης. Μια ακόμα αποτυχία που χρεώθηκε ο Κάρολος ο δεύτερος ήταν ότι δεν μπόρεσε να επιλύσει την αγεφύρωτη θρησκευτική διαμάχη που είχε ξεσπάσει στη χώρα. Η μοίρα, ωστόσο, δεν φάνηκε πιο επιεικής μαζί του καθώς ηγήθηκε μιας εποχής δύσκολη για την Βρετανία. Ο Charles II έπρεπε να κυβερνήσει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πανούκλας του 1665 και της Μεγάλης πυρκαγιάς του Λονδίνου το 1666.

Συνολικά, το όνομα Κάρολος συνδέθηκε με τις χειρότερες εποχές για την μοναρχία στη Βρετανία.

Ο άγνωστος Βασιλιάς Κάρολος ο τρίτος

Το 1688, ο αδερφός του Καρόλου του δεύτερου, ο καθολικός Βασιλιάς James II της Αγγλίας και VII της Σκωτίας εκθρονίστηκε σε μια επανάσταση. Ωστόσο, οι απόγονοί του -γνωστοί και ως Ιακωβίτες- διατήρησαν το δικαίωμά τους στο θρόνο. Ο εγγονός του James, Charles Eduart Stuart, ηγήθηκε μιας ανεπιτυχούς εξέγερσης του 1745-1746 και τελικά υιοθέτησε το όνομα Κάρολος ο τρίτος, παρόλο που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ούτε από τη Βρετανία αλλά ούτε κι από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Κάρολος: Το αμφιλεγόμενο όνομα του νέου μονάρχη της Βρετανίας View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Μερικοί, ίσως σκεφτούν ότι το όνομα του νέου Βασιλιά προκαλεί αρνητικά συναισθήματα όσον αφορά τον διωγμό των Stuarts. Το να βασιλεύσει ως ο καινούργιος Βασιλιάς Γεώργιος VII, από πολλούς θα θεωρούνταν ότι αρμόζει περισσότερο στο βρετανικό στάτους της μοναρχίας, ενώ θα τιμούσε δυο σπουδαίες προσωπικότητες της Αγγλίας, τον παππού του και τον προπάππου του.

Ωστόσο, από τον 19ο αιώνα, ο Ιακωβιτισμός άρχισε να θεωρείται ως μια χαμένη και ρομαντική αιτία της Βρετανικής διαμάχης. Η ίδια η Βασίλισσα Βικτώρια έγραψε στο ημερολόγιό της «το αίμα των Stuarts κυλάει στις φλέβες μου».

Η αείμνηστη Βασίλισσα Ελισάβετ έτρεφε παρόμοια αγάπη για την Σκωτία. Η επιλογή της Αυτού Μεγαλειότητος να δώσει στο πρωτότοκο γιο της και διάδοχο του βρετανικού θρόνου το όνομα Κάρολος δεν ήταν τυχαία. Το πιο πιθανό ήταν ότι η μακροβιότερη μονάρχης θέλησε με αυτό τον τρόπο να αποδώσει φόρο τιμής στην μητέρα της, της οποίας η οικογένεια είχε στενούς δεσμούς με το γένος των Stuarts.

Η άνοδος του σκωτσέζικου εθνικισμού έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο θάνατος της Βασίλισσας ίσως φέρει στην επιφάνεια το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Το να πάρει ο μονάρχης του βρετανικού θρόνου το όνομα του πιο γνωστού Ιακωβίτη στην ιστορία δεν είναι σίγουρα τυχαίο. Ίσως να αποτελέσει το τελευταίο οχυρό της βασιλικής οικογένειας ενάντια στην επιθυμία του σκωτσέζικου έθνους για ανεξαρτησία.

Σε μια εποχή πολιτικής αβεβαιότητας, η επιλογή της Ελισάβετ να ονομάσει τον γιο της Κάρολο, είναι ένα σαφές μήνυμα από την πλευρά της αείμνηστης πλέον Βασίλισσας για το πώς οραματίζεται την μοναρχία στο μέλλον. Μια μοναρχία της οποίας ο Βασιλιάς είναι ο νόμιμος κυρίαρχος σε όλα τα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η άγνωστη ιστορία γύρω από τον Βασιλιά Κάρολο: Τι κρύβεται πίσω από το όνομα του νέου μονάρχη της Βρετανίας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα