Η δίαιτα για ένα υγιεινό περιβάλλον: Τι θα έπρεπε να τρώνε αυτοί που πραγματικά αγαπούν τον πλανήτη;

11:30 23/1/2023 - Πηγή: iPop

Τι θα συνέβαινε αν μια από τις καλύτερες δίαιτες για να νιώθουμε υγιείς ήταν, να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες με τέτοιο τρόπο που θα ωφελούσε και τον κόσμο γύρω μας; Η αλήθεια είναι ότι το φαγητό που καταναλώνουμε έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Η γεωργία καταλαμβάνει τη μισή κατοικήσιμη γη , καταστρέφει δάση και παράγει το 1/4 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, που επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, θα ήταν καλό να αναλογιστούμε ποια είναι η σωστή διατροφή, όχι μόνο για μας

σαν ανθρώπους αλλά για ολόκληρο το πλανητικό οικοσύστημα.

Έτσι, αλλάζοντας το τι τρώμε μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών του άνθρακα αλλά και στη προώθηση μιας πιο βιώσιμης γεωργίας. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχει μια γκάμα «φιλικών προς το περιβάλλον» διατροφικών επιλογών. Οι πιο γνωστές είναι ο βιγκανισμός -μια άκρως χορτοφαγική δίαιτα- η λιγότερη χορτοφαγικά σκληρή vegeterian διατροφή (επιτρέπεται η κατανάλωση ζωικών παράγωγων) καθώς και η pescetarian δίαιτα, στην οποία επιτρέπονται τα θαλασσινά.

Αλλά δεν είναι όλες οι environmental-friendly επιλογές απαλλαγμένες από το κρέας. Υπάρχουν, επίσης, και οι ευέλικτες δίαιτες που αντικαθιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με φυτικά.

Ποια είναι η σωστή διατροφή για εμάς και τον πλανήτη;pexels

Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο climatarian διατροφή; Αν όχι, είμαστε εδώ για να στον εξηγήσουμε. Είναι μια δίαιτα που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Climates Network και υπόσχεται μια υγιεινή διατροφή σεβόμενη το κλίμα και την φύση. Δεν αποσκοπεί στη κατανάλωση μόνο φυτικών προϊόντων, αλλά έχει ως στόχο τον σταδιακό περιορισμό του κρέατος και τον σωστό εφοδιασμό του.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ισορροπημένη δίαιτα, από την οποία δεν λείπουν κι οι αρεστές ποσότητες κρέατος. Πάντα όμως με μέτρο. Ταυτόχρονα ενθαρρύνει εκτός από την αποφυγή σπατάλης φαγητού και την κατανάλωση εποχιακών, τοπικών τροφίμων.

Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε πολλούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα , αλλά υϊοθετώντας τον βιγκανισμό ή την χορτοφαγία σαν τρόπο ζωής θα μπορούσαμε να γλυτώσουμε πολύ περισσότερους. Μια δυτική διατροφή βασισμένη στο κρέας παράγει περίπου 7,2 κιλά ισοδύναμου CO₂ την ημέρα, ενώ μια χορτοφαγική δίαιτα παράγει 3,8 κιλά και μια δίαιτα vegan 2,9 κιλά. Εάν όλος ο κόσμος γινόταν vegan, θα εξοικονομούσε σχεδόν 8 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO₂.

Τι θα γινόταν αν όλος ο πλανήτης ακολουθούσε τον βιγκανισμό;

Μια διατροφή με βάση τα φυτά είναι γενικά πιο υγιεινή. Το κρέας, ειδικά το επεξεργασμένο, είναι υπεύθυνο για μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Μια μελέτη δείχνει ότι αν όλος ο κόσμος βάσιζε την διατροφή του σε φυτικά προϊόντα θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια θνησιμότητα έως και 10 τοις εκατό έως το 2050.

Ωστόσο, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια είναι οι κύριες πηγές ορισμένων απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο και η βιταμίνη Β12. Μια αυστηρή vegan δίαιτα μπορεί να θέσει τον ανθρώπινο οργανισμό σε κίνδυνο, εκτός εάν είναι δυνατή η πρόσβαση σε συγκεκριμένα συμπληρώματα.

Δυστυχώς όμως, τόσο τα συμπληρώματα όσο και τα προϊόντα διατροφής για vegan είναι πολύ ακριβά και δύσκολα προσβάσιμα για πολλούς ανθρώπους. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, λοιπόν, να κλιμακωθεί η παραγωγή συμπληρωμάτων για να εξασφαλιστούν δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη.

Επομένως, μια κλιματική ή ευέλικτη προσέγγιση της διατροφής σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι για την υγεία.

Το σίγουρο είναι ότι οι ανθρώπινες συνήθειες έχουν διαταράξει το οικοσύστημα της γης. Οι επιπτώσεις της δικής μας δραστηριότητας είναι πλέον εμφανείς, και αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας με γνώμονα το περιβαλλοντικό καλό.

Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από την διατροφή, τη γυμναστική και τον ύπνο που πρέπει να καταρρίψεις;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η δίαιτα για ένα υγιεινό περιβάλλον: Τι θα έπρεπε να τρώνε αυτοί που πραγματικά αγαπούν τον πλανήτη; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα