Η βιταμίνη που θα σε σώσει αυτή την εποχή

20:47 10/11/2019 - Πηγή: iPop

Σ’ αυτή την περίοδο με τα κρυολογήματα και τη γρίπη, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Είναι προτιμότερο να λάβεις τα μέτρα σου και να θωρακίσεις τον οργανισμό σου απέναντι στο κρυολόγημα, παρά να τρέχεις με φάρμακα και γιατρούς στη συνέχεια. Η βιταμίνη C είναι ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια!

Φυσικά, το να κάνεις το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Αλλά επειδή εκτός απ’ τη γρίπη, παραμονεύουν και διάφορα κρυολογήματα, πρέπει να προφυλάξεις τον οργανισμό σου όσο καλύτερα μπορείς. Οι ειδικοί τονίζουν πως η βιταμίνη C έχει μια προληπτική

δράση ενάντια στις ασθένειες της εποχής, αλλά θα πρέπει να μάθεις πώς ακριβώς επιδρά στον οργανισμό μας.

Tι είναι η βιταμίνη C (ή αλλιώς το ασκορβικό οξύ);

Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό για να σχηματίσει κολλαγόνο στα οστά, τους χόνδρους, τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι τη βιταμίνη, γι ‘αυτό πρέπει να την απορροφήσουμε από το φαγητό μας. Η δύναμή της ενάντια στη γρίπη προέρχεται από τη συμβολή της στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει καλά και να προστατεύσει το σώμα από τις ασθένειες. Μια μελέτη για τα θρεπτικά συστατικά το 2017 διαπίστωσε ότι η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για πολλές πτυχές του ανοσοποιητικού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της εξαφάνισης των μικροβίων και της παραγωγής κυττάρων Β και Τ, τα οποία αποτελούν και τα δύο βασικά μέρη της ανοσολογικής μας αντίδρασης.

Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης C, σύμφωνα με τη μελέτη, τείνουν να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα στις μολύνσεις.

Δες με ποιο τρόπο η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά να μειωθούν οι μαύροι κύκλοι κάτω απ’ τα μάτια σου!

Η αύξηση κατανάλωσης τροφών πλούσιων στη βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αναπνευστικών λοιμώξεων. Όσο πιο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τόσο καλύτερα μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον ιό της γρίπης!

Μια άλλη μελέτη του 2017 που έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι όταν τα ποντίκια είχαν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης όταν εκτέθηκαν στη γρίπη, το σώμα τους παρήγαγε υψηλότερα επίπεδα ιντερφερονών -πρωτεϊνών που δημιουργήθηκαν από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού. Αυτά τα ενισχυμένα επίπεδα ιντερφερονών καθιστούσαν δυσκολότερη την αναπαραγωγή του ιού της γρίπης και τον σταμάτησαν πριν εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Μην μπερδεύεις τη γρίπη με το κοινό κρυολόγημα

Ενώ η επιστήμη δείχνει ότι η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος μπορεί να είναι μικρότερη εάν παίρνεις βιταμίνη C, η γρίπη είναι ένα διαφορετικό είδος αναπνευστικού ιού και δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

Μια μελέτη του 1999 που έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, έδειξε κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα της γρίπης όταν χορηγήθηκε στους ασθενείς βιταμίνη C, όμως, η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η βιταμίνη C είναι πολύ χρήσιμη για την πρόληψη της γρίπης, όχι, όμως, και για τη θεραπεία της.

Γι’ αυτό, πού καταλήγουμε; Στο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό φρόντισε να καταναλώνεις καθημερινά τροφές που είναι πλούσιες στη βιταμίνη που θωρακίζει τον οργανισμό σου ενάντια στις ασθένειες!

Κι αν διαβάζοντας το άρθρο αναρωτήθηκες σε ποιες τροφές θα βρεις τη θαυματουργή βιταμίνη C, σου έχουμε τη λίστα!

Τροφές που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια!

Photo: Hanny Naibaho/ Unsplash

Το άρθρο Η βιταμίνη που θα σε σώσει αυτή την εποχή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα