Κριστιάν Αμανπούρ: Ποια είναι η δημοσιογράφος που αρνήθηκε να βάλει χιτζάμπ σε συνέντευξη με τον Ιρανό πρόεδρο;

17:47 23/9/2022 - Πηγή: iPop

Εν μέσω διαμαρτυριών από τις Ιρανές γυναίκες λόγω της δολοφονίας της Μάχσα Αμίνι και της επιβολής της χιτζάμπ από την κυβέρνηση, η δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ προγραμμάτισε μια συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ιράν. Μια συνέντευξη που δεν έγινε ποτέ.

Η Κριστιάν Αμανπούρ μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με την αποτυχημένη συνέντευξη που περιγράφει λεπτομερώς τα

γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν.

Protests are sweeping Iran & women are burning their hijabs after the death last week of Mahsa Amini, following her arrest by the “morality police”. Human rights groups say at least 8 have been killed. Last night, I planned to ask President Raisi about all this and much more. 1/7

— Christiane Amanpour (@amanpour) September 22, 2022

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος αποκάλυψε πως είχε σκοπό να ρωτήσει τον Πρόεδρο του Ιράν, Ραΐσι, για όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην χώρα, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ, αυτό συνέβη επειδή η γυναίκα αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Η αιτιολόγηση ήταν ότι αυτοί είναι οι ιεροί μήνες του Muharram και Safar.

«Αρνήθηκα ευγενικά. Είμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση για μαντίλες», έγραψε η δημοσιογράφος στο Twitter, η οποία έχει ρίζες από το Ιράν.

Οι γυναίκες στο Ιράν απαιτούν την φωνή τους όσο ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον του καθεστώτος του Χαμενεΐ

Κριστιάν Αμανπούρ – Δημοσιογράφος: Η καριέρα της και η πορεία της στον χώρο στης δημοσιογραφίας

Η Κριστιάν Αμανπούρ γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1958 και είναι Βρετανο-Ιρανή δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια. Ένα πρόσωπο που έχει σημειώσει λαμπρή πορεία στον χώρο. Αυτή τη στιγμή είναι Chief International Anchor για το CNN και παρουσιάστρια του νυχτερινού CNN International. Είναι, επίσης, παρουσιάστρια του Amanpour & Company στο PBS.

Η Κριστιάν Αμανπούρ είναι μια από τις πιο εξέχουσες διεθνείς ρεπόρτερ στον κόσμο, γνωστή για την πολεμική της κάλυψη και για τη συλλογή αποκλειστικών συνεντεύξεων με παγκόσμιους ηγέτες. Γνώρισέ την λίγο περισσότερο, ρίχνοντας μία ματιά στις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας της.

Ο κόσμος αντιδράει στον θάνατο της Mahsa Amini όσο η ιρανική κυβέρνηση κλειδώνει Instagram και WhatsApp

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christiane Amanpour (@camanpour)

Πρώιμη κάλυψη του Ιράν

Η Κριστιάν Αμανπούρ έχει πατέρα Ιρανό και μεγάλωσε στην Τεχεράνη και την Αγγλία. Αφού ξεκίνησε στο CNN το 1983, βοήθησε το Μέσο να κερδίσει το πρώτο του βραβείο duPont το 1986 με τις συνεισφορές της σε μια σειρά ντοκιμαντέρ για το Ιράν.

Πτώση του κομμουνισμού

Το 1989, η Αμανπούρ διορίστηκε στη Φρανκφούρτη κι έγινε μία από τις κύριες ρεπόρτερ του CNN για τις δημοκρατικές επαναστάσεις που σάρωναν την Ανατολική Ευρώπη καθώς η Σοβιετική Ένωση είχε αρχίσει να διαλύεται.

Ο πόλεμος του Κόλπου

Η κάλυψη της Αμανπούρ για την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 και η επακόλουθη εκδίωξη από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κέρδισαν τη διεθνή της αναγνώριση.

Ο πόλεμος της Βοσνίας

Η Κριστιάν Αμανπούρ αναφέρθηκε στην κάλυψη της κρίσης στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στη Βοσνία ως το πιο σημαντικό έργο της, και είναι επίσης αυτό που ανέπτυξε τη φήμη της ως κορυφαία πολεμική ανταποκρίτρια. Ενώ κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η κάλυψή της ήταν μεροληπτική, η ίδια την υπερασπίστηκε λέγοντας ότι «όπου [έχεις] εθνοκάθαρση – γενοκτονία – έχεις καθήκον να την αποκαλείς με το όνομά της».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christiane Amanpour (@camanpour)

Συνεντεύξεις με ηγέτες της Μέσης Ανατολής

Η Αμανπούρ ήταν η τελευταία δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας πριν από το θάνατό του το 1999 και η πρώτη που πήρε συνέντευξη από τον γιο του, βασιλιά Αμπντάλα.

Μίλησε με τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί μετά την επανεκλογή του το 2001 και τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αμέσως μετά την εκλογή του στην ίδια θέση το 2005. Το 2002, πραγματοποίησε μια επίμαχη ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξη με τον Γιάσερ Αραφάτ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ τα εδάφη του πολιορκούνταν από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Συνεντεύξεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Η Αμανπούρ πραγματοποίησε τις πρώτες συνεντεύξεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον Πακιστανό Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό

Μετά το τρομερό τσουνάμι του 2004 στα ανοιχτά των ακτών της Ινδονησίας που σκότωσε μεταξύ 230.000 και 280.000 ανθρώπους, η Αμανπούρ είχε καλύψει το γεγονός με συνεντεύξεις.

Η Αραβική Άνοιξη

Η Αμανπούρ εξιστόρησε την πτώση μερικών από τους μακροβιότερους ηγέτες του αραβικού κόσμου κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, παίρνοντας συνέντευξη από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ μια εβδομάδα πριν από την παραίτησή του τον Φεβρουάριο του 2011 και, λίγες εβδομάδες αργότερα, από τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι στην τελευταία του συνέντευξη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christiane Amanpour (@camanpour)

Παιδιά και πρόσφυγες

Η Αμανπούρ υπήρξε υπέρμαχος των προσφύγων και κατηγορεί τον κόσμο που δεν έκανε περισσότερα για αυτούς, καθώς και για τα μολυσμένα από τον ιό HIV παιδιά στην Αφρική, τα οποία υποστήριξε και περιέγραψε τον πόνο που βιώνουν σε ένα ντοκιμαντέρ το 2006.

Προστασία της δημοσιογραφικής ελευθερίας

Πρόσφατα, η Αμανπούρ μίλησε κατά της κριτικής στον Τύπο από τον Πρόεδρο Τραμπ, τον Στιβ Μπάνον και άλλους. Μιλώντας στην Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων στα τέλη Νοεμβρίου του 2016, δήλωσε «Ποτέ δεν πίστευα σε ένα εκατομμύριο χρόνια ότι θα ήμουν εδώ πάνω στη σκηνή κάνοντας έκκληση για την ελευθερία και την ασφάλεια των Αμερικανών δημοσιογράφων».

Αφού ο Μπάνον αποκάλεσε τα μέσα ενημέρωσης «κόμμα της αντιπολίτευσης», έγραψε στο Twitter : «Συγγνώμη, σε ποια χώρα βρισκόμαστε;»

Η Αμανπούρ υποστήριξε, επίσης, ότι η κάλυψη των Μέσων Ενημέρωσης της Χίλαρι Κλίντον κατά την εκστρατεία του 2016 ήταν σεξιστική.

Όπως καταλαβαίνουμε, η Κριστιάν Αμανπούρ έχει καλύψει σχεδόν όλα τα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Είναι δεδομένο ότι θα προσφέρει και τώρα φωνή στις γυναίκες και στους αγώνες που δίνουν αυτή τη στιγμή στο Ιράν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κριστιάν Αμανπούρ: Ποια είναι η δημοσιογράφος που αρνήθηκε να βάλει χιτζάμπ σε συνέντευξη με τον Ιρανό πρόεδρο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα