Με χρέωση η είσοδος στην Ευρώπη: Τι είναι το ETIAS και από πότε τίθεται σε ισχύ;

17:41 30/6/2022 - Πηγή: iPop

Έρχεται το τέλος των δωρεάν ταξιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Συγκεκριμένα, η ΕΕ ανακοίνωσε την έναρξη του πολυαναμενόμενου συστήματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ETIAS, το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2023. Τι είναι, όμως, το ETIAS και ποια η διαφορά του με την βίζα που ξέραμε μέχρι σήμερα;

Αν και το ETIAS δεν έχει κάποια σχέση με τη βίζα – είναι πιο γρήγορο, γίνεται ηλεκτρονικά και δεν απαιτεί βιομετρικά στοιχεία – εξακολουθεί να υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιήσεις και ένα κόστος για την απόκτησή του, όπως το σύστημα ESTA

των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εναλλακτικές διακοπές: Ορεινοί προορισμοί για αξέχαστες καλοκαιρινές αποδράσεις

Βίζα στην Ευρώπη: Τι είναι το ETIAS και από πότε ισχύει;

Το ETIAS σημαίνει European Travel Information and Authorization System και αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του 2022. Τι σημαίνει, όμως, κάτι τέτοιο στην πράξη;

Οι ταξιδιώτες της ΕΕ εξαιρούνται και έχουν ελεύθερη μετακίνηση σε όλο το μπλοκ, έχοντας τη δυνατότητα να περνούν όσο χρόνο θέλουν σε πολλές χώρες. Οι κάτοικοι της ΕΕ θα εξαιρούνται επίσης.

Φέτος το καλοκαίρι θέλεις να το ζήσεις λίγο πιο εξωτικά; 5+1 προορισμοί που πρέπει να εξερευνήσεις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Budapest , Hungary (@budapest_hungary)

Αλλά για όλους τους άλλους που εισέρχονται στο μπλοκ από χώρα που δεν απαιτούσε προηγουμένως θεώρηση, το ETIAS θα είναι υποχρεωτικό. Η κίνηση αυτή επηρεάζει περίπου 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δεν δικαιούνται ελεύθερη κυκλοφορία μετά το Brexit. Τίποτα δεν αλλάζει για όσους χρειάζονταν προηγουμένως βίζα για να εισέλθουν.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης θα γίνεται μέσω ενός «σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένου συστήματος ΤΝ», με την έγκριση να χορηγείται «εντός λεπτών», για ένα εκτιμώμενο 95% των αιτούντων, σύμφωνα με νέο υπόμνημα που εξέδωσε η ΕΕ. Ο μέγιστος χρόνος που απαιτείται για την έγκριση θα μπορούσε να είναι έως και ένας μήνας σε «πολύ ειδικές περιπτώσεις».

Κάνε τις διακοπές που ονειρεύεσαι χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Berlin (@berlin)

Οποιουδήποτε η αίτηση απορρίπτεται θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Η έγκριση ETIAS ισχύει για απεριόριστο αριθμό εισόδων σε διάστημα τριών ετών. Ωστόσο, οι κάτοχοι πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες μετανάστευσης και παράτασης παραμονής. Επί του παρόντος, οι υπήκοοι τρίτων χωρών δεν μπορούν να παραμείνουν περισσότερο από 90 ημέρες στις χώρες του μπλοκ, για κάθε περίοδο 180 ημερών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greece (@greece)

Το κόστος θα ανέρχεται στα 7 ευρώ (7,35 δολάρια) για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν οι υπόλοιποι θα έχουν μειωμένη τιμή ή θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση δωρεάν.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Με χρέωση η είσοδος στην Ευρώπη: Τι είναι το ETIAS και από πότε τίθεται σε ισχύ; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα