Μεγάλη προσοχή! Αν λάβεις αυτό το μήνυμα ή σε πάρουν τηλέφωνο για τον τραπεζικό σου λογαριασμό, αυτές είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις

17:30 8/10/2020 - Πηγή: iPop

Μια νέα διαδικτυακή απάτη έχει βάλει στο στόχαστρο πελάτες των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, χάκερ χρησιμοποιούν την τηλεφωνική υποστήριξη των τραπεζών, προσεγγίζουν τους πελάτες και αποκτούν πρόσβαση στις προσωπικές τους πληροφορίες.

Εάν ανταποκριθείς στο τηλέφωνο ή στο μήνυμα που θα λάβεις απ’ τους χάκερς με λάθος τρόπο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να υποκλέψουν

τα προσωπικά σου στοιχεία που σχετίζονται με τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Οι δράστες ουσιαστικά καλούν ανυποψίαστους πελάτες ή τους στέλνουν μήνυμα στο κινητό, υποδυόμενοι τεχνικούς υποστήριξης πελατών. Οι χάκερς ζητούν πρόσβαση στη συσκευή του πελάτη για να του εγκαταστήσουν δήθεν ένα λογισμικό προκειμένου να λύσουν ένα πρόβλημα με κακόβουλο λογισμικό.

Άλλοι πελάτες τραπεζών έχουν αναφέρει ότι έχουν δεχθεί μήνυμα στο κινητό ότι ο τραπεζικός τους λογαριασμός έχει απενεργοποιηθεί και στο κείμενο συμπεριλαμβάνεται κι ένα link, το οποίο οι δράστες ζητούν να κλικάρει ο πελάτης για να ενεργοποιήσει εκ νέου τον λογαριασμό του.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, σημειώνει πως αφού εγκατασταθούν οι εφαρμογές αυτές επιτρέπουν στους δράστες να έχουν πλήρη έλεγχο στις ηλεκτρονικές συσκευές των πολιτών, τους οποίους στη συνέχεια εξαπατούν για να τους «δώσουν» και τους προσωπικούς κωδικούς τους πρόσβασης στο e-banking (user name, password, κ.λπ.), καθώς και τους κωδικούς μιας χρήσης που λαμβάνουν μέσω SMS (SMS One-Time-Password/OTP). Οι δράστες προβαίνουν στη συνέχεια σε μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς (e-banking) των θυμάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν οι ίδιοι ή οι συνεργοί τους.

Καθώς οι δράστες χρησιμοποιούν τα πραγματικά στοιχεία που έχουν υποκλέψει από τους πολίτες, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ο πελάτης τους στο e-banking έχει πέσει θύμα τέτοιας εξαπάτησης και δεν μπορούν οι ίδιες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αποτροπής τέτοιων κακόβουλων ενεργειών.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη διαδικτυακή απάτη και τι να κάνεις εάν λάβεις τηλεφώνημα ή μήνυμα;Εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό, ειδικά από το εξωτερικό και ισχυρίζεται ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς να έχετε δηλώσει κάποια βλάβη του υπολογιστή σας, να διακόπτετε την κλήση.Mην προχωράτε ποτέ στην εγκατάσταση του προτεινόμενου από αγνώστους λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης.Μην αποκαλύπτετε για κανέναν λόγο σε τρίτους τους κωδικούς πρόσβασής σας στο e-banking, τους κωδικούς μίας χρήσης που λαμβάνετε μέσω SMS, καθώς και τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία.Εάν έχετε πέσει θύμα αυτού του τύπου απάτης και έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την Τράπεζά σας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μεγάλη προσοχή! Αν λάβεις αυτό το μήνυμα ή σε πάρουν τηλέφωνο για τον τραπεζικό σου λογαριασμό, αυτές είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα