Μήπως είσαι βαρετή; Έρευνα απαντά ποιος είναι ο ρόλος σου στην παρέα

13:01 23/3/2022 - Πηγή: iPop

Έχεις αμφιβολίες για το αν είσαι η πιο βαρετή τύπισσα στην παρέα; Νέα μελέτη μπορεί να σου δώσει την απάντηση που αναζητάς και να σε βοηθήσει να γίνεις κι εσύ cool!

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο Personality and Social Psychology Bulletin, με επικεφαλής τον ερευνητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Essex, Wijnand Van Tilburg, εξέτασε πάνω από 500 άτομα σε πέντε πειράματα σχετικά με το τι κάνει έναν άνθρωπο βαρετό. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι «βαρετοί» άνθρωποι λειτουργούν στερεοτυπικά

στα επαγγέλματά τους, στα χόμπι τους, στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, ακόμα και στον τρόπο που ζουν.

Γιατί η σχέση μου έγινε ξαφνικά βαρετή; Φταίω εγώ ή είναι ένα καμπανάκι που δεν πρέπει να παραβλέψω;

Η έρευνα διαβάζεται καλύτερα ακούγοντας αυτό:

«Είμαι βαρετή;» Οι επιστήμονες απαντούν

Οι συμμετέχοντες ψήφισαν την ανάλυση δεδομένων, τη λογιστική, τη φορολογία ή την ασφάλιση, την καθαριότητα και τις τράπεζες ως τα πιο βαρετά επαγγέλματα. Το «χόμπι» που σχετίζεται με το αν είσαι βαρετή ήταν ο ύπνος, ενώ ακολουθούσαν η θρησκεία, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η παρατήρηση των ζώων και τα μαθηματικά.

Διαπιστώθηκε ότι ένας βαρετός άνθρωπος ή ένας άνθρωπος ο οποίος λειτουργεί στερεοτυπικά στην ζωή του δεν είχε ενδιαφέροντα και αίσθηση του χιούμορ, εκτός από το ότι δεν εκφράζει απόψεις και έχει αρνητική αύρα. Οι βαρετοί άνθρωποι αποδείχθηκε, επίσης, ότι ζουν περισσότερο σε πόλεις παρά σε χωριά.

Το «μοντέλο στερεοτυπικού περιεχομένου» στην κοινωνική ψυχολογία υποστηρίζει ότι τα στερεότυπα σχηματίζονται σε δύο διαστάσεις: την αντίληψη της ζεστασιάς (ειλικρίνεια και αξιοπιστία) και την αντίληψη της ικανότητας (ευφυΐα).

Η καλύτερη συνήθεια που μπορείς να αποκτήσεις όσο μένεις σπίτι!

Η μελέτη «Boring People» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι διαθέτουν στερεοτυπικά, βαρετά χαρακτηριστικά έχουν χαμηλή ζεστασιά σαν άνθρωποι, αλλά δεν έχουν ούτε ανεπτυγμένη ικανότητα, παρά το γεγονός ότι οι ομάδες που θεωρούνται χαμηλές στη μία διάσταση συνήθως θεωρούνται υψηλές στην άλλη.

«Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη έδειξε πως οι βαρετοί άνθρωποι δεν θεωρούνταν ικανοί», είπε ο Δρ Van Tilburg σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Essex. «Θα πίστευα ότι οι λογιστές θα θεωρούνταν βαρετοί, αλλά αποτελεσματικοί και ότι είναι τα ιδανικά άτομα για να κάνουν καλή δουλειά στη φορολογική σου δήλωση».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μήπως είσαι βαρετή; Έρευνα απαντά ποιος είναι ο ρόλος σου στην παρέα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα