Οι 4 συμπεριφορές που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για σένα και πώς να τις αντιμετωπίσεις

19:11 22/3/2022 - Πηγή: iPop

Προσπάθησε να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που έκατσες μόνη σου και σκέφτηκες ότι: «Σήμερα νιώθω άσχημα για τον εαυτό μου». Ασήμαντοι αλλά και πιο σημαντικοί λόγοι ίσως σταθούν οι αιτία να νιώσουμε άσχημα για εμάς. Όρια που δεν χαράχτηκαν, όχι που δεν ειπώθηκαν, ψέματα και αυτοκριτική με τη μορφή αυτομαστιγώματος, είναι ικανοί λόγοι να μας κάνουν να βουλιάζουμε κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά σε αυτό.

Νιώθω άσχημα για τον εαυτό μου

Έρχεται ένας κολλητός μας φίλος και ζητάει χρήματα, τα οποία δεν μπορείς να δώσεις. Όμως επειδή δεν έχεις μάθει να διεκδικείς τα όριά σου και ξέρεις ότι το

όχι θα πληγώσει το φίλο αυτό, δέχεσαι και αφού το δεχτείς δυσκολεύεσαι πολύ να τα πάρεις πίσω και επιπλέον χαλά και η σχέση. Σε αυτό δεν φταίει κανένας άλλος παρά μόνο εσύ που δεν είχες χαράξει και δεν είχες τιμήσει τα προσωπικά σου όρια.

Αυτή είναι μια από τις συμπεριφορές που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις θυμό (ή ακόμα και να μισείς) τον εαυτό σου. Εμποδίζεται έτσι η ικανότητά σου να αισθάνεσαι αγάπη για τον εαυτό σου.

Όρια: Γιατί αν πω όχι, δεν σημαίνει ότι σε αντιπαθώ

FreepikΑυτο-σαμποτάζ

Η άμεση ασέβεια των προσωπικών μας ορίων είναι ένας τρόπος με τον οποίο αυτοσαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Κάνε το λίγο εικόνα: Είσαι στη φάση που προσπαθείς να ξεπεράσεις τον πρώην σου, αλλά σε μια στιγμή αδυναμίας στέλνεις μήνυμα και καταλήγετε να κοιμάστε μαζί και έτσι ξανάζεις από την αρχή όλο τον πόνο του χωρισμού. Ή ξεκινάς μια δίαιτα Δευτέρα και την καταστρέφεις την Τετάρτη και μετά από μια μέρα ατασθαλιών καταλήγεις σε μια εντελώς μη λειτουργική σχέση με το φαγητό μακράς διάρκειας.

Ή, μπορεί να είσαι κοντά σε μια προαγωγή στη δουλειά, αλλά να βγεις έξω το βράδυ πριν από τη μεγάλη παρουσίαση και αποτυγχάνεις να εντυπωσιάσεις το κοινό σου και χάνεις την ευκαιρία σου. Μια πολύ κοινή μορφή αυτο-σαμποτάζ είναι η αναβλητικότητα που θα ακούσεις πάρα πολύ συχνά.

Αν σου έχει τύχει κάτι από αυτά είναι λογικό να είσαι αναστατωμένη και απογοητευμένη εξαιτίας των αποτελεσμάτων αυτών.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Σκέψου ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τις συμπεριφορές που σαμποτάρουν τον εαυτό σου;

Αρνητικές πεποιθήσεις του τύπου: «δεν είμαι αρκετή» ή «δεν θα τα καταφέρω ποτέ στη ζωή», «είμαι αποτυχημένη». Διατηρούμε ανοιχτό μυαλό και πειραματιζόμαστε με νέες συμπεριφορές, αντί να επικρίνουμε και να θέτουμε κανόνες για τον εαυτό μας, ενάντια στους οποίους πιθανότατα θα επαναστατήσουμε, οδηγώντας μας πίσω στο αυτοσαμποτάζ.


Ψέματα

Το ψέμα από παράλειψη ή επίτηδες, ακόμα κι αν πιστεύεις ότι είναι αβλαβές, μπορεί να συμβάλει σε αρνητικά συναισθήματα.

Μπορεί να πούμε ψέματα είτε ευθέως, είτε αφήνοντας έξω κρίσιμες πληροφορίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να λέμε ψέματα για το πού πάμε ή τι κάνουμε και να εμπλακούμε κρυφά σε μια ανθυγιεινή συνήθεια. Αυτό μπορεί να μας ωθήσει στο να νιώσουμε ντροπή και ενοχή και να μισούμε τον εαυτό μας.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Εάν έχεις βαρεθεί να το κάνεις αυτό οι ειδικοί προτείνουν, να αναζητήσεις υποστήριξη.

Το να καταλάβουμε ότι κάτι δεν είναι λειτουργικό και ότι πρέπει να αλλάξει είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή. Ο κατάλληλος επαγγελματίας είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από μια άσχημη συνήθεια.

Αρνητική αυτοκριτική

Πόσες φορές δεν έχεις μιλήσει με σκληρή γλώσσα στον εαυτό σου για την ευφυΐα, την εμφάνιση ή τα ταλέντα σου. Μπορεί να αισθάνεσαι μια συνεχή, επείγουσα ανάγκη να βελτιώνεις συνεχώς τον εαυτό σου.

«Λέμε πράγματα στον εαυτό μας που δεν θα θέλαμε να πούμε φωναχτά σε άλλο άτομο». Η αρνητική αυτοκριτική μπορεί να είναι πολύ ύπουλη και μπορεί να κρύβεται κάτω από τις καθημερινές σκέψεις. Οι άνθρωποι γενικά δεν θέλουν να πιστεύουν ότι μισούν τον εαυτό τους, αλλά το να φέρονται άσχημα στον εαυτό τους, δεν είναι πράξη αγάπης προς αυτόν.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Κράτα ένα ημερολόγιο ή ένα ημερολόγιο διάθεσης για να σε βοηθήσει να παραμείνεις ενήμερη για αυτήν την αρνητική κατάσταση. Μόλις αναγνωρίσεις τις σκέψεις, αμφισβήτησέ τις ώστε να έχεις μια πιο ισορροπημένη άποψη.

«Όταν ασκείς ενεργά τη συμπόνια για τον εαυτό σου μέσω πρακτικών αυτοφροντίδας και ευγένειας, μπορεί να σε βοηθήσει να μετατοπίσεις την αρνητική αυτοομιλία σου σε πιο καταπραϋντικές δηλώσεις»

Συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με αυτό που είμαι

Θέλω να πω «Όχι» αλλά λέω «Ναι» για να μην πληγώσω κανέναν ή για να αποφύγω συγκρούσεις. Δεν μπορώ να επιλέξω! Βγαίνω για φαγητό με έναν φίλο αλλά πάντα λέω: «Δεν με πειράζει πού θα πάμε, διάλεξε εσύ». Μοιάζω με ένα φύλλο που το παρασέρνει ο άνεμος και το κάνει ό,τι θέλει. Χωρίς βούληση και σταθερά, χωρίς ρίζες. Πώς όμως θα ζήσω την ζωή που μου αξίζει αν είμαι αποδέκτης όλων εκείνων που μου πετούν οι άλλοι χωρίς επιλογή;

Και το χειρότερο είναι όταν αυτές οι επιλογές δεν μου αρέσουν, δεν με εκφράζουν, δεν είναι εγώ! Τότε ξεκινούν τα ψυχοσωματικά, τα άγχη, τα δερματικά. Όλα αυτά που προσπαθούν να μιλήσουν αλλά δεν έχουν φωνή και εκφράζονται με άλλους τρόπους.

Πώς να το αντιμετωπίσω: Βάλε σε προτεραιότητα εσένα. Γνώρισε εσένα από την αρχή πολύ καλά. Τι θες, γιατί το θες, πώς θα το αποκτήσεις. Μίλησε και να κάνεις σαφές αυτό που θες και που δε θες! Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να δεις τι θέλεις εσύ χωρίς να σκεφτείς τους άλλους ή τι μπορεί να σκεφτούν. Αφουγκράσου τα συναισθήματά σου και δώσε χρόνο να καταλάβεις τι είναι αυτό που ταιριάζει σε εσένα. Πάψε να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου και κάνε ό,τι χρειάζεται να κάνεις ώστε να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι 4 συμπεριφορές που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για σένα και πώς να τις αντιμετωπίσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι 4 συμπεριφορές που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για σένα και πώς να τις αντιμετωπίσεις,