Μοιάζουμε, αλλά καλό είναι και να διαφέρουμε: Πώς να μην χάσεις τον εαυτό σου μέσα σε μια σχέση;

20:42 4/10/2022 - Πηγή: iPop

Γνωριζόμαστε, είμαστε μαζί, είναι κεραυνοβόλος έρωτας και ξαφνικά βλέπεις ότι κάτι αλλάζει σε σένα. Τείνεις να γίνεις ίδια με κείνον. Πώς να μην χάσω τον εαυτό μου στη σχέση; Πώς να κρατήσω σταθερά τα σημεία του εαυτού μου, που καθορίζουν την ταυτότητά μου; Πώς να μπορέσω να διατηρήσω τα καλά σημεία του χαρακτήρα μου και ταυτόχρονα να προσθέσω και άλλα καλά στοιχεία δικά του, που μπορούν να με βοηθήσουν να εξελιχθώ σαν προσωπικότητα;

Πώς να μην χάσω τον εαυτό μου στη σχέση;

Δεν θα σου γράψω σήμερα για εκείνες τις τόσο τοξικές σχέσεις που

ο ένας από τους δύο συμβιβάζεται στο μέγιστο βαθμό, ρίχνοντας άπειρο νερό στο κρασί του και ξαφνικά δημιουργείται ένας νέος εντελώς άνθρωπος. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα είναι εντελώς δυσλειτουργικά.

Μιλάμε για ανθρώπους χωρίς προσωπικότητα, ανθρώπους χαμαιλέοντες που πάντα θέλουν να είναι μέσα σε μια σχέση, οποιαδήποτε σχέση, να κρέμονται πάνω από τους άλλους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές απλώς δεν απολαμβάνουν την παρέα του ίδιου τους του εαυτού και γι’αυτό έχουν τόσο ανάγκη την παρέα κάποιου άλλου.

Θα γράψω, όμως, για εκείνους, άνδρες-γυναίκες, που ξεκίνησαν μια σχέση από έρωτα μεγάλο. Ήταν μια συνειδητή απόφαση που ήθελαν και οι δύο άνθρωποι πολύ και όντως περνούσαν πολύ όμορφα στην αρχή. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, εύκολα τουλάχιστον. Για να αλλάξει κάποιος πρέπει να το θέλει και επίσης πρέπει να δουλέψει σκληρά.

Όταν αποφασίζουμε να επενδύσουμε σε μια σχέση και σε έναν άνθρωπο, το ξέρουμε ότι ο εν λόγω, έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θετικά και αρνητικά. Τα είχε πάντα δηλαδή.

Παραπονιόμαστε συχνά, ζητάμε τα ρέστα, ζητάμε να κάνει αλλαγές, στις επιλογές του σ΄ ένα σωρό πράγματα: Aπό την ενδυμασία, τους φίλους, το αυτοκίνητο, τη δουλειά, το σπίτι, τα έπιπλα, την εμφάνιση. Ο άνθρωπος αυτός ήταν έτσι όταν τον γνώρισες και υποτίθεται ότι έτσι τον αγάπησες. Να μην χάσεις τον εαυτό σου για κανέναν! Δεν χρειάζεσαι αυτή τη σχέση στη ζωή σου. Αν δεν σε θέλουν όπως είσαι, δεν θα σε θέλουν ακόμα και αν αλλάξεις.

PexelsΓια μένα το κάνω

Είναι πολύ ωραίο όταν εξελισσόμαστε και γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Είναι ακόμα πιο όμορφο όταν η σχέση μας καλλιεργεί την εξέλιξη και μάλιστα χωρίς παρακινήσεις, υποδείξεις, κριτική. Με το παράδειγμά του ο άλλος σε παρακινεί κάποιες φορές. Με τον τρόπο που ολοκληρώνει τους στόχους του εκείνος, με τον τρόπο που βαδίζει εκείνος το μονοπάτι της ζωής του, που έτυχε να συναντηθεί με το δικό σου.

Φιλτράρισε ό,τι σου λέει ή ό,τι κάνει ο άλλος με τη ζωή του. Μην αλλάζεις επειδή κάποιος άλλος στο ζήτησε. Κάνε το μόνο για σένα.

Μοιάζουμε…

Είναι εντελώς διαφορετικό το κεφάλαιο όταν οι δύο της σχέσης, μετά από όλη αυτήν την κοινή συνύπαρξη ξαφνικά αρχίζουν να μοιάζουν. Δεν μοιάζουν επειδή ο ένας είναι φερέφωνο του άλλου. Μοιάζουν χάρη στους κατοπτρικους νευρώνες του εγκεφάλου.

«Γινόμαστε οι 5 πιο κοντινοί μας άνθρωποι;» Μύθος ή αλήθεια; Και τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό;

Δεν χάνεις την ταυτότητά σου αν ξαφνικά μοιάζεις με τον άλλο, από την εμφάνιση μέχρι τις συνήθειες ή και τον τρόπο ζωής. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε τι μας ταιριάζει πραγματικά.

Πρώτα εσένα και ύστερα όλους τους άλλους

Χρειάζεται να μπει προτεραιότητα ο εαυτός σου για να καταφέρεις να μην τον χάσεις. Να βάλεις σε μια λίστα όλα σου το μοναδικά χαρακτηριστικά, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου που συνθέτουν αυτό που είσαι. Ναι, φυσικά θα γράψεις και τα αδύνατα, γιατί αυτά ίσως είναι τα εμπόδια που σε σταματούν σήμερα γενικά σε ό,τι θες να κάνεις. Αν δεν τα γράψεις και δεν τα εντοπίσεις πώς θα καταφέρεις να τα προσπεράσεις;

Γυρνάμε κατά καιρούς πίσω και βλέπουμε την πορεία μας. Από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε και πόσο μακριά έχει τραβήξει ο προορισμός σου. Βλέπουμε τη σχέση μας, πώς ξεκίνησε, ποιος άνθρωπος ήσουν πριν μπεις σε αυτήν και ποιος είσαι σήμερα. Ποιος είναι ο άνθρωπός σου. Να θυμάσαι: Μόνο έναν άνθρωπο μπορείς να αλλάξεις και αυτός είσαι εσύ και κανένας άλλος.

SWOT analysis ή αλλιώς το εργαλείο που θα σε φέρει πιο κοντά στον επιτυχημένο εαυτό σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μοιάζουμε, αλλά καλό είναι και να διαφέρουμε: Πώς να μην χάσεις τον εαυτό σου μέσα σε μια σχέση; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μοιάζουμε, Πώς,moiazoume, pos