Νέα δήλωση ΠΟΥ: Η Όμικρον κάνει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά

11:20 13/12/2021 - Πηγή: iPop

Ο εμβολιασμός κατά της Όμικρον είναι απαραίτητος, ωστόσο, τώρα ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η νέα μετάλλαξη φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο απ’ την Δέλτα, ωστόσο, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Παράλληλα, όμως, κάνει τα εμβόλθα λιγότερο αποτελεσματικά.

Πλέον, η Όμικρον

έχει εμφανιστεί σε 63 χώρες, ωστόσο, η Δέλτα εξακολουθεί προς το παρόν να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο ΠΟΥ προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά, όμως, πως «είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα κι αν προσώρας τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια» τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για «μια μείωση της αποτελεσματικότητας» σε ό,τι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Νέα δήλωση ΠΟΥ: Η Όμικρον κάνει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα