Νέα έρευνα εξηγεί γιατί τρώμε το ίδιο πρωινό κάθε μέρα

14:01 18/12/2021 - Πηγή: iPop

Εάν βρήκες τον εαυτό σου στον τίτλο αυτού του άρθρου σίγουρα δεν είσαι μόνη! Πράγματι, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να επιλέγουμε το ίδιο πρωινό κάθε μέρα τρώγοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα λίγο πριν ξεκινήσουμε την ημέρα μας και μια νέα μελέτη προσπάθησε να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. 

Nέα έρευνα καταρρίπτει για πάντα τον μύθο πως το πρωινό σε βοηθά να χάσεις βάρος

Γιατί τρώμε το ίδιο πρωινό κάθε μέρα; Οι ειδικοί απαντούν

Στην εργασία, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, ο Δρ. Romain Cadario από

το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ και ο Δρ. Carey Morewedge του Questrom School of Business στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, διάβασαν τα εβδομαδιαία ημερολόγια διατροφής που κρατούσαν 1.275 άτομα που ζούσαν στο Ηνωμένες Πολιτείες και 2.624 άτομα που ζούσαν στη Γαλλία. Αφού υπολόγισαν όλες αυτές τις πληροφορίες, ανακάλυψαν ότι το 68% των ερωτηθέντων έτρωγαν το ίδιο πρωινό τουλάχιστον δύο φορές την ίδια εβδομάδα, αν και επαναλάμβαναν το ίδιο γεύμα για δείπνο μόνο εννέα% των φορών.

Σε ένα άρθρο που έγραψε για το Time, ο Morewedge είπε ότι πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων. Εξηγεί ότι επειδή οι άνθρωποι είμαστε περισσότερο γεμάτοι με ενέργεια το πρωί, μπορεί να κάνουμε λιγότερο συναρπαστικές επιλογές γευμάτων τις πρωινές ώρες, ώστε να μην αισθανόμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Το γεγονός ότι βιαζόμαστε επίσης τα πρωινά, για να πάμε στη δουλειά, να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο ή και τα δύο, σημαίνει ότι θέλουμε να τρώμε απλώς “αποτελεσματικά”  τρόφιμα, δηλαδή ένα εύκολο γρήγορο πρωινό που μας βοηθά να τα βγάλουμε πέρα.

Unsplash

Από την ψυχολογική πλευρά, ο Morewedge έγραψε ότι τείνουμε να έχουμε είτε “ηδονικούς” είτε χρηστικούς στόχους για τα γεύματά μας. Οι ηδονικοί στόχοι είναι αυτοί που μας κάνουν να αναζητούμε τροφές που είναι πιο ευχάριστες, ενώ οι χρηστικοί μας κάνουν να αναζητούμε υγιεινές ή βολικές τροφές — παρόλο που μπορεί να μην είναι οι πιο συναρπαστικές ή ικανοποιητικές επιλογές.

Όλα αυτά τα ημερολόγια τροφίμων αποκάλυψαν ότι τείνουμε να «ικανοποιούμε χρηστικούς στόχους» στο πρωινό, ενώ είναι πιο πιθανό να έχουμε πιο ευχάριστα γεύματα στο μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο. Οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα ήταν τα Σαββατοκύριακα, κάτι που είναι λογικό: πολλοί από εμάς έχουμε περισσότερο χρόνο να προετοιμάσουμε και να απολαύσουμε το πρωινό μας τα Σάββατα ή τις Κυριακές από ό,τι στη μέση της εβδομάδας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Νέα έρευνα εξηγεί γιατί τρώμε το ίδιο πρωινό κάθε μέρα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα