«Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»: Αφιερωμένο σε εκείνους που βάζουν τον πήχη ψηλά προσφέροντας το λιθαράκι τους σε αυτόν το κόσμο

13:40 17/1/2023 - Πηγή: iPop

Είναι το καλό ο εχθρός του καλύτερου και πώς αυτή η παροιμία αγνώστου πατρός, μπορεί να έχει χρήση στην καθημερινότητά μας και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας συνολικά; Από τη δουλειά και από κει σαν συγκοινωνούντα δοχεία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον τρόπο που μαθαίνουμε, που δουλεύουμε, που συναναστρεφόμαστε με άλλους ανθρώπους, ακόμα και που καθαρίζουμε το σπίτι, που οδηγούμε, που κάνουμε απλές διαδικασίες κάθε μέρα.

Γιατί είναι το καλό ο εχθρός του καλύτερου;

Αναγνωρίζεις εσύ ή κάποιος άλλος που σε διδάσκει ή που έχετε άμεση συνεργασία ότι όπως είναι τώρα αυτήν την

δεδομένη στιγμή, το αποτέλεσμά σου σε αυτό που κάνεις είναι καλό. Είναι σωστό, είναι τεχνικά καλό, δεν έχει λάθη, όμως δεν έχει αυτό το κάτι παραπάνω που κάνει τη διαφορά. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα γνωρίσεις, μόλις ακούσουν τη λέξη καλό, εφησυχάζονται, χαλαρώνουν, ρίχνουν λίγο την ταχύτητα και από εκείνη τη στιγμή, απολαμβάνουν το ταξίδι.

Το γεγονός ότι σήμερα είσαι σε αυτό το επίπεδο του καλού, σημαίνει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πρόκλησης με τον εαυτό σου, για να ξεπεράσεις τα προσωπικά σου όρια. Το κακό ή το μέτριο και το αρχικό στάδιο που βρίσκεσαι όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι. Η πρώτη μέρα στη δουλειά, η πρώτη φορά που μαθαίνεις για να κάνεις κάτι είναι σχεδόν τραγική.

Επανάληψη μητέρα πάσης μαθήσεως

Μέχρι να γίνει αυτόματη η διαδικασία που θες να μάθεις, χρειάζεται χρόνος. Θυμήσου την πρώτη φορά που οδήγησες αυτοκίνητο μόνος σου χωρίς τον δάσκαλο μαζί. Η μουσική κλειστή, το κάθισμα κοντά στο τιμόνι και όλες οι κεραίες ανοιχτές για να δεις καθαρά και να κρίνεις τι πρέπει να κάνεις. Φυσικά δεν άκουγες τίποτα από τους ήχους της μηχανής, δεν ήξερες πότε έπρεπε να αλλάξεις την ταχύτητα.

Σήμερα όμως! Που έχεις κάνει τα χιλιόμετρά σου, είδες μέχρι πού έχεις φτάσει και ταυτόχρονα, ακούς μουσική, αλλάζεις μηχανικά την ταχύτητα και δεν εκνευρίζεις κανέναν οδηγό με την οδηγική σου συμπεριφορά.

Αν εκείνες τις πρώτες φορές που πήρες το δίπλωμα και βγήκες να οδηγήσεις, τελικά δεν άντεχες την πίεση και το άγχος της οδήγησης, το ξέρεις ότι θα τα παράταγες και σήμερα δεν θα ήξερες να οδηγάς. Δεν γίνεσαι οδηγός επειδή κάνεις μαθήματα οδήγησης ή επειδή έχεις δίπλωμα οδήγησης και αυτοκίνητο να οδηγάς, αλλά κάθε φορά που γυρίζεις το κλειδί και ξεκινάς να πας κάπου μόνος σου.

Freepik Στη δουλειά

Κάνοντας την ίδια δουλειά κάθε μέρα για οκτώ ώρες και ακολουθώντας την μέθοδο που σου μαθαίνουν οι άνθρωποι που έκαναν αυτή τη δουλειά πριν από εσένα, σε λιγότερο από μήνα, έχεις πιάσει το κολλάει και κάθε μέρα γίνεσαι καλύτερος. Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκινάμε να κάνουμε κάτι που στην αρχή δεν είναι καλό, είναι ένας λόγος για να απογοητευτούμε. Δεν μας αρέσει να είμαστε κακοί, να είμαστε μαθητές, θέλουμε αποτελέσματα και όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Δυστυχώς δεν μπορείς να κόψεις δρόμο για την επιτυχία. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να περάσεις γρήγορα στη φάση του είμαι καλός. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά γι’αυτό.

Ο ανταγωνισμός

Έχω μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για τον ανταγωνισμό. Κοιτάω τι κάνει ο ανταγωνισμός για να ξέρω τι συμβαίνει εκεί έξω. Μου αρέσει όταν ο ανταγωνισμός σηκώνει ψηλά τον πήχη και δεν μένει στο απλά καλό. Όταν ο πήχης είναι ψηλά είναι ο καλύτερος οδηγός για δώσεις το καλύτερο που μπορείς. Όχι για τους άλλους αλλά για εσένα. Ο μοναδικός μου ανταγωνιστής είναι ο χθεσινός μη καλός εαυτός μου και κανένας άλλος.

Αν εγώ και εσύ πηγαίναμε κάθε μέρα στη δουλειά μας, κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε τελικά μάντεψε τι θα γινόταν. Εκεί έξω σε όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων οι άνθρωποι θα λάμβαναν μόνο το καλύτερο. Φυσικά αυτό δεν ισχύει. Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για να βγάλουν τον επιούσιο διεκπεραιώνοντας διαδικασίες μόνο, για να τελειώσει το ωράριο, να πάρουν το μισθό να πάνε σπιτάκι τους.

Για ποιον το κάνω;

Για μένα το κάνω για να νιώσω αυτό το συναίσθημα της επίτευξης. Της αυτοπραγμάτωσης ότι μπορώ να το κάνω και να προσφέρω σε αυτόν τον κόσμο δίνοντάς το δικό μου λιθαράκι μέσα σε αυτό το εφήμερο πέρασμα. Για σένα το κάνω, που θες να διαβάσεις κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει ή να σου προσφέρει έμπνευση. Στη δουλειά μας μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και εύκολα όλο αυτό, κάποιοι το κάνουν, δεν με ενδιαφέρει και ούτε το κρίνω, όμως όσο περνά από το χέρι μου, θα αφιερώνομαι ψυχή τε και σώμα σε κάθε άρθρο λες και σε έχω μπροστά μου και στα λέω, με την ελπίδα να διαβάσεις κάτι που χρειαζόσουν σήμερα.

Αν βρεις το γιατί σου και το για ποιον το κάνεις, δεν θα έχεις ποτέ αμφιβολία για το ποιο δρόμο να διαλέξεις. Τον εύκολο ή τον δύσκολο. Εκείνο που προσφέρει πόνο ή εκείνον που όταν φτάσεις θα λες «Ναι ρε φίλε μου, άξιζε»!

Βρες μια δουλειά που να σου προσφέρει ταυτόχρονα προσωπική αλλά και επαγγελματική εξέλιξη και γίνε ο άνθρωπος που προορίζεσαι να γίνεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»: Αφιερωμένο σε εκείνους που βάζουν τον πήχη ψηλά προσφέροντας το λιθαράκι τους σε αυτόν το κόσμο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα