Ο κόσμος λέει: «Εκπαίδευσε τον γιο σου», «προφύλαξε την κόρη σου»-Τι επιλέγω να λέω εγώ στα παιδιά μου

20:02 19/1/2022 - Πηγή: iPop

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε ανάμεσα σε δίπολα και τσακωνόμαστε στα social media για το: «τι να συμβουλέψω το παιδί μου», τι να πει η μάνα του κοριτσιού στην κόρη της και τι να πει η μάνα του αγοριού στον γιο της. «Μην βιάζεις αγόρι μου», «πρόσεχε κορίτσι μου»! Γιατί ψάχνεις να βρεις τον φταίχτη έξω από το σπίτι σου, όταν εμείς όλοι όσοι έχουμε παιδιά κρατάμε το μέλλον αυτού του κόσμου στα χέρια μας; Γιατί κοιτάς τι κάνει η άλλη μάνα και δεν κοιτάς τι κάνεις εσύ; Γιατί κουνάς το δάχτυλο θαρρώντας ότι εσύ τα έχεις όλα ορθά καμωμένα;

Τι
να συμβουλέψω το παιδί μου…

Είμαι από τις μαμάδες που έχουν και τα δύο φύλα. Που πρέπει ταυτόχρονα να συμβουλέψω και τα δύο παιδιά μου. Και αυτό που διαλέγω να πω και να ξεκαθαρίσω και στα δύο, ανεξαρτήτως φύλου είναι αυτό: «Να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους σαν τον εαυτό σου» Αυτή είναι η μόνη συμβουλή που τους δίνω και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να τα φορτώσω με νουθεσίες και συμβουλές.

Freepik

Αυτή η συμβουλή τα έχει όλα μέσα της. Σεβασμός! Ο άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους δεν θέλει να πάρει αυτό που δε θέλουν να του δώσουν. Δεν χρησιμοποιεί τη βία ως μέσο επιβολής γιατί δεν χρειάζεται να επιβληθεί πουθενά. Ο άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και μετά όλους τους άλλους γύρω του δεν κάνει εγκλήματα, δεν καταπατά τα προσωπικά δικαιώματα των άλλων γύρω του, δεν κάνει ποινικά αδικήματα.

Πώς ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Ποια ανάγκη σου κρύβεται πίσω από αυτά που ποστάρεις;

Το ψηφιακό μας αποτύπωμα είναι εκεί και μας συνοδεύει για πάντα. Όταν περάσουν δέκα χρόνια και το παιδί σου δει όλο αυτό το ξεκατίνιασμα που έκανες προκειμένου να υπερασπιστείς το παιδί σου σε ανύπαρκτες δίκες μέσα σε έναν ψεύτικο κόσμο, πώς θα νιώσεις;

Όλοι μας αγαπάμε τα παιδιά μας, όλοι θέλουμε να τα προφυλάξουμε και να τους επιστήσουμε την προσοχή τους ώστε να αποφύγουν τις κακοτοπιές, ωστόσο κάνοντας συνεχώς διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα τι κερδίζουμε εκτός από το να αναπαράγουμε το ίδιο μοτίβο που μοιάζει να μην σπάει ποτέ; Δίνοντας την αίσθηση της ανασφάλειας στα παιδιά μας, όταν μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο της αυτοπεποίθησης, τι μπορούμε να κερδίσουμε;

Για λίγο ακόμα θα μας θεωρούν θεούς. Το ξέρεις, ήσουν και εσύ εκεί. Έρχεται η εφηβεία και μαζί τους έρχεται και η ματαίωση και η αμφισβήτηση. Τώρα έχεις την ευκαιρία να πλάσεις έναν υπέροχα και μοναδικά πλασμένο άνθρωπο, που θα πιστεύει στον εαυτό του, που θα ξέρει ότι είναι άξιος αγάπης και σεβασμού.

Συναίνεση & Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Συναίνεση: Με όσο πιο απλά λόγια μπορείς περιέγραψε στο παιδί, ίσως με παραδείγματα χειροπιαστά, πώς πραγματικά δίνω τη συναίνεσή μου για κάτι, δηλαδή δίνω τη συγκατάθεση μου και συμφωνώ να κάνω κάτι που το θέλω! Τι άλλο μπορεί να είναι η συνεύρεση δύο ανθρώπων. Επαφή με την κοινή συγκατάθεση και των δύο. Τίποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό.

Το ξέρω για κάποιους είναι δύσκολο να μιλάνε για το σεξ, όμως το γεγονός ότι ο μέσος όρος έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι πια τα 12-14 έτη, κάτι σημαίνει. Αν περιμένεις να μιλήσεις τότε για το σεξ με το παιδί καταλαβαίνεις πόσο πιο δύσκολο θα είναι τότε. Η κουβέντα αυτή γίνεται όταν αρχίσουν οι ερωτήσεις και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό πριν τεθεί η ερώτηση.

Εσύ έχεις ρωτήσει το παιδί σου ποια άτομα αποτελούν τον κύκλο ασφάλειάς του;

Δε θα σε συμβουλέψω τι πρέπει να κάνεις, δεν ξέρω καλά καλά αν αυτό που κάνω είναι σωστό. Ξέρω ότι οι αξίες μου και ο τρόπος που μεγαλώνω τα παιδιά μου, αυτό μου ορίζουν ως σωστό. Δε θα κάτσω ποτέ να συμμετέχω σε άσκοπες συζητήσεις με άλλους γονείς που έχουν τη δική του άποψη για το θέμα, ούτε θα κρίνω αν είναι σωστές. Κάνε αυτό που θεωρείς εσύ σωστότερο. Κάνε όμως κάτι, χωρίς να αναγκάζεται κανείς εκεί έξω να βιάζεται επειδή κάποιοι θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο κόσμος λέει: «Εκπαίδευσε τον γιο σου», «προφύλαξε την κόρη σου»-Τι επιλέγω να λέω εγώ στα παιδιά μου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκπαίδευσε, -Τι,ekpaidefse, -ti