«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις κάτι είναι να το κάνεις»! Ολοκληρωμένο ή τέλειο, εσύ διαλέγεις

20:41 5/9/2022 - Πηγή: iPop

Η εμμονή στην τελειότητα είναι ένας σίγουρος τρόπος να σε σταματήσει από την δράση και τελικά το αποτέλεσμα. Πόσες φορές δεν βάζουμε στο μυαλό μας πράγματα με τα οποία θέλουμε να καταπιαστούμε και τελικά, εξαιτίας της τελειομανίας μας και της διάθεσής μας να τα κάνουμε όλα τέλεια και άψογα, βρισκόμαστε σε αδιέξοδα που μας αποτρέπουν από το να έχουμε αποτέλεσμα; Η τελειότητα σε πολλές περιπτώσεις είναι μια ουτοπία, ένα ουτοπικό σενάριο που κατοικεί στις σελίδες των βιβλίων, σε ανθρώπους που έκαναν μόνο ένα πράγμα στη ζωή τους και

δεν έδιναν την ενέργειά τους σε τίποτα άλλο.

Πώς να σταματήσω την εμμονή στην τελειότητα;

Δεν ξέρω από πού γεννήθηκε αυτή η ανάγκη σου να γίνουν όλα τέλεια. Πώς φυτεύτηκε αυτό το σποράκι της τελειότητας στο μυαλό σου; Αν αυτή η ανάγκη σου να είναι όλα τέλεια είναι λειτουργική σε σένα και στο περιβάλλον σου, αν σου δίνει αποτελέσματα και μάλιστα αυτά για τα οποία είσαι ξεχωριστός και σε γνωρίζουν όλοι τότε ναι, είμαι μαζί σου με τα χίλια.

Τις πιο πολλές φορές όμως οι άνθρωποι που έχουν μια έμμονη οποιασδήποτε μορφής δεν ζουν σε λειτουργικά περιβάλλοντα, για εκείνους ή τους άλλους ανθρώπους γύρω τους. Άνθρωποι υποφέρουν λόγω της συνύπαρξης και της καθημερινότητας με έναν άνθρωπο που έχει κόλλημα με το τέλειο. Φαντάσου να ζεις με έναν σύντροφο που έχει καρφωμένο τον πήχη ψηλά σε όλα τα επίπεδα, με έναν γονιό που δε σε αφήνει να είσαι ο υπέροχος εαυτός σου επειδή δεν είσαι τέλειος, με έναν εργοδότη που σου διορθώνει, ράβει και ξηλώνει συνεχώς τη δουλειά σου μέχρι να γίνει τέλεια.

Τα τινά είναι δύο. Ή θα κάνετε θαύματα ή θα παλεύετε καθημερινά με τη χίμαιρα της τελειότητας, σταματώντας τη δράση από φόβο μήπως σε κρίνουν αρνητικά, μήπως όλα αυτά που κάνεις θέλουν δουλειά και άλλη δουλειά και τελικά τα πράγματα να συνεχίζουν να μένουν ανολοκλήρωτα σε συρτάρια μέχρι να πάρεις το θάρρος να κάνεις τα πράγματα από το να τα περιμένεις να γίνουν τέλεια.

Pexels«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις κάτι είναι να το κάνεις»

Από τη στιγμή που μπήκε στο μυαλό σου η ιδέα να κάνεις κάτι, ό,τι και αν είναι αυτό, ξεκίνα πριν να είσαι έτοιμος. Μην κολλάς στην τελειότητα. Ξεκινώντας, θα δεις ότι από αλλού ξεκίνησες και αλλού θα φτάσεις, μπορεί να μην βρεθείς καν στον προορισμό που ήθελες αρχικά, αλλά το ταξίδι δεν ξέρεις τι θα σου φέρει. Αυτό είναι κάτι που το μαθαίνεις μόνο αφού ταξιδέψεις.

Πόσο πράγματα δεν θα είχαν γίνει στη ζωή σου αν δεν είχες ξεκινήσει; Θυμήσου όλα εκείνα τα ρίσκα που πήρες κάποτε, μικρά ή μεγάλα που τελικά σου βγήκαν σε καλό. Μπορεί όταν ξεκίνησες να είχες ως στόχο το φεγγάρι αλλά και στο φεγγάρι να μην φτάσεις, το ότι είσαι ανάμεσα στα αστέρια δεν είναι και λίγο πράγμα.

Κάνε το, βρες τι θες, γιατί το θες, τι θα γίνει αν δεν το κάνεις και φτιάξε τη στρατηγική σου ευθυγραμμισμένη σε αυτό που θέλεις. Μην σκέφτεσαι πώς θα γίνει τέλειο, μόνο δράσε και καθώς κάθε μέρα θα δίνεις την ενέργειά σου σε αυτό, θα γίνεσαι καλύτερος, μέχρι που θα φτάσεις σε ένα επίπεδο που θα σε ικανοποιεί.

Το τέλειο ποια κριτήρια έχει; Γιατί στους διαγωνισμούς, για παράδειγμα, ο πρώτος είναι πρώτος από αυτούς που συμμετέχουν; Δεν είναι ο πρώτος από όλους τους ανθρώπους που ζουν αυτή τη στιγμή, σε κάθε αντικείμενο. Τι είναι τέλειο; Ο ιδανικός, ολοκληρωμένος, χωρίς ελάττωμα, αψεγάδιαστος, άψογος. Διαβάζοντας την ετυμολογία της λέξης πώς αισθάνεσαι; Πόσο συχνά βρίσκουμε αυτά τα επίθετα στη ζωή;

Πώς να αρχίσω όταν έχω μάθει έτσι στη ζωή μου;

Σταμάτα να ακούς τόσο πολύ το μυαλό σου, ακολούθησε την καρδιά σου και εκείνη θα σου δείξει το δρόμο. Όσο σκέφτομαι πόσα πράγματα θα είχαμε χάσει, πόσες σχέσεις, πόσες δουλειές, φιλίες, τέχνη δεν θα είχαν δει ποτέ το φως μόνο και μόνο από το φόβο του να ξεκινήσεις κάτι και να μην είναι τέλειο…

Μη λές στο μυαλό σου να λέει στην καρδιά σου τι να κάνει, το μυαλό τα παρατάει εύκολα

Πάολο Κοέλιο

Μην ξεχνάς το γνώθι σαυτόν, να έχεις επίγνωση του ποιος είσαι, ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και ποια τα αδύνατα και να πορεύεσαι βάσει αυτού. Να δουλεύεις πολύ για να διορθώσεις αυτά τα αδύνατα και να αναδεικνύεις αυτά τα δυνατά που αξίζουν να μαθευτούν εκεί έξω. Που κάποιος χρειάζεται.

SWOT analysis ή αλλιώς το εργαλείο που θα σε φέρει πιο κοντά στον επιτυχημένο εαυτό σου

Ζήστο σαν να είναι όλα πιθανά

Οι μεγαλύτεροι φόβοι μας, μας έχουν ήδη συμβεί και όλα αυτά για τα οποία σε σταματάς συχνά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνουν. Όσο και αν επιμένεις να σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς, δεν είσαι αρκετή, δεν αξίζεις, δεν μπορείς να δείξεις τη δουλειά αν δεν είναι τέλεια, η εμμονή στην τελειότητα ένα πράγμα μόνο θα καταφέρει να κάνει και αυτό είναι να σε σταματήσει από το να πάρεις αποτελέσματα.

Ζήστο σαν να είναι όλα πιθανά, σαν να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, σαν να πλάστηκες γι’αυτό. Όσο και αν δυσκολεύεσαι να είσαι εξωστρεφής, αν το θέσεις ως στόχο να ξέρεις ότι μπορείς και υπάρχουν τρόποι να το κάνεις. Αρκεί να το επιτρέψεις στον εαυτό σου να είσαι άνθρωπος, να είσαι εσύ και ότι έχεις το δικαίωμα να κάνεις λάθη και μέσα από τα λάθη γίνεσαι καλύτερος.

Μήπως αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι λίγο θάρρος; Η μοναδική ερώτηση που μπορεί να σε ενεργοποιήσει

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις κάτι είναι να το κάνεις»! Ολοκληρωμένο ή τέλειο, εσύ διαλέγεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα