Ο τρόμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν σε πάρκα και κήπους

12:46 10/11/2022 - Πηγή: iPop

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις Αφγανές γυναίκες να εισέρχονται στα δημόσια πάρκα και στους κήπους της Καμπούλ, λίγους μήνες μετά την εφαρμογή ενός σκληρού νόμου που δεν επιτρέπει στις γυναίκες να επισκέπτονται τις ίδιες ημέρες με τους άνδρες χώρους ψυχαγωγίας.

Αφγανιστάν: Η λεπτή γραμμή ζωής και θανάτου. Ενώ οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί επιστρέφουν, οι αθλήτριες του βόλεϊ προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους

Ταλιμπάν – Πάρκα: Απαγορεύουν την είσοδο των γυναικών

Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα, σπείρει ακόμα περισσότερο τον τρόμο στις γυναίκες που κυκλοφορούν στους δημόσιους

χώρους. Τους έχει ήδη απαγορευτεί να ταξιδεύουν χωρίς άντρες συνοδούς, ενώ αναγκάζονται να φορούν χιτζάμπ ή μπούρκα όποτε βγαίνουν από το σπίτι.

Τα πάρκα ήταν ένας από τους τελευταίους χώρους ελευθερίας για αυτές.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια έχουν, επίσης, κλείσει για περισσότερο από ένα χρόνο σε όλη τη χώρα.

«Τους τελευταίους 15 μήνες, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να λύσουμε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Mohammad Akif Sadeq Mohajir, εκπρόσωπος του Υπουργείου για την Πρόληψη της Βίας και την Προαγωγή της Αρετής.

«Αλλά παρόλα αυτά, σε ορισμένα μέρη οι κανόνες παραβιάζονται», αποκαλύπτει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Υπήρχε ανάμιξη των φύλων και δεν γινόταν σεβαστή η χρήση του χιτζάμπ. Για τον λόγο αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση», συνέχισε.

«Γιατί γεννήθηκα κορίτσι;» Όταν τα όνειρα ενός μικρού παιδιού πέθαναν στο Αφγανιστάν

Sajjad Hussain/AFP via Getty Images

Ο νέος νόμος έφερε ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση και τρόμο στις γυναίκες και σε όσους διαχειρίζονται τα πάρκα, οι οποίοι έχουν επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.

«Δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν δουλειές… θα πρέπει τουλάχιστον να έχουμε ένα μέρος για να διασκεδάσουμε», δήλωσε μια μητέρα, καθώς έβλεπε τα παιδιά της να παίζουν σε ένα πάρκο από το παράθυρο ενός διπλανού εστιατορίου.

«Έχουμε βαρεθεί να είμαστε στο σπίτι όλη μέρα, το μυαλό μας είναι κουρασμένο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο διπλανό τραπέζι, η Raihana που σπουδάζει Ισλαμικό Δίκαιο στο πανεπιστήμιο, μοιράστηκε την απογοήτευσή της αφού έφτασε στο πάρκο για να περάσει τη μέρα με τις αδερφές της.

150 γυναίκες από το Αφγανιστάν έφτασαν στην Ελλάδα και μιλούν για τον εφιάλτη που έζησαν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

«Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένες… βαρεθήκαμε να μένουμε σπίτι», είπε.

«Προφανώς, στο Ισλάμ, επιτρέπεται η έξοδος και η επίσκεψη σε πάρκα. Όταν δεν έχεις ελευθερία στη χώρα σου, τότε ποιο το νόημα του να ζεις εδώ;»

Ο Habib Jan Zazai, συν-προγραμματιστής του συγκροτήματος, φοβάται ότι μπορεί να χρειαστεί να κλείσει την επιχείρησή του στην οποία έχει ρίξει 11 εκατομμύρια δολάρια και απασχολεί περισσότερα από 250 άτομα.

«Χωρίς γυναίκες, τα παιδιά δεν θα έρθουν μόνα τους», δήλωσε. Προειδοποίησε, επίσης, ότι τέτοια διατάγματα θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις από Αφγανούς που ζουν στο εξωτερικό, καθώς και θα επηρεάσουν τα έσοδα. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο τρόμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν σε πάρκα και κήπους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα