Ποιο είδος ψυχοθεραπείας σου ταιριάζει; Γνώρισε τις βασικές προσεγγίσεις

12:46 29/12/2022 - Πηγή: iPop

Μπορεί μέχρι πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα να ήταν ταμπού, αλλά ευτυχώς σήμερα μας γίνεται όλο και πιο οικεία η ψυχοθεραπεία. Φυσικά, για να ξεκινήσει κάποιος συνεδρίες με έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας πρέπει να το πάρει ο ίδιος απόφαση, ώστε να μπορέσει να αφοσιωθεί και να δεσμευτεί στη διαδικασία. Είτε βρίσκεσαι στη φάση αναζήτησης είτε κάνεις ήδη ψυχοθεραπεία και θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερα, παρακάτω μπορείς να μάθεις τα πιο γνωστά είδη ψυχοθεραπείας και πώς λειτουργεί το καθένα.

Οι διάφορες θεωρίες

της ψυχοθεραπείας λειτουργούν ως οδικός χάρτης για τους ψυχολόγους: Τους καθοδηγούν στη διαδικασία κατανόησης των θεραπευόμενων και των προβλημάτων τους και στην ανάπτυξη λύσεων.

Τα είδη ψυχοθεραπείας

Οι προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία εμπίπτουν σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:

Ψυχανάλυση και ψυχοδυναμική θεραπεία: Αυτή η προσέγγιση εστιάζει στην αλλαγή προβληματικών συμπεριφορών, συναισθημάτων και σκέψεων ανακαλύπτοντας τις ασυνείδητες έννοιες και τα κίνητρά τους. Οι θεραπείες με ψυχαναλυτικό προσανατολισμό χαρακτηρίζονται από μια στενή συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν για τον εαυτό τους διερευνώντας τις αλληλεπιδράσεις τους στη θεραπευτική σχέση. Ενώ η ψυχανάλυση ταυτίζεται στενά με τον Sigmund Freud, έχει επεκταθεί και τροποποιηθεί από τις πρώιμες διατυπώσεις του.

Συμπεριφορική προσέγγιση: Αυτή η προσέγγιση εστιάζει στον ρόλο της μάθησης στην ανάπτυξη τόσο φυσιολογικών όσο και μη φυσιολογικών συμπεριφορών. Ο Ivan Pavlov συνέβαλε σημαντικά στη θεραπεία συμπεριφοράς. Πλέον, έχουν αναπτυχθεί αρκετές παραλλαγές από την εμφάνιση της συμπεριφορικής θεραπείας, ενώ μια πολύ γνωστή παραλλαγή είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, η οποία εστιάζει τόσο στις σκέψεις όσο και στις συμπεριφορές.

Γνωσιακή θεραπεία: Η γνωσιακή θεραπεία δίνει περισσότερη έμφαση στο τι σκέφτονται οι άνθρωποι παρά στο τι κάνουν. Οι γνωσιακοί θεραπευτές πιστεύουν ότι είναι η δυσλειτουργική σκέψη που οδηγεί σε δυσλειτουργικά συναισθήματα ή συμπεριφορές. Αλλάζοντας τις σκέψεις τους, οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν το πώς αισθάνονται και τι κάνουν. Οι κύριες φιγούρες στη γνωστική θεραπεία περιλαμβάνουν τον Albert Ellis και τον Aaron Beck.

Η ουμανιστική (ανθρωπιστική) προσέγγιση: Αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στην ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν ορθολογικές επιλογές και να αναπτύσσονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Το ενδιαφέρον και ο σεβασμός για τους άλλους είναι επίσης σημαντικά θέματα. Οι ανθρωπιστές φιλόσοφοι όπως ο Jean-Paul Sartre, ο Martin Buber και ο Søren Kierkegaard επηρέασαν αυτό το είδος θεραπείας.

Τρεις τύποι ανθρωπιστικής θεραπείας είναι πιο γνωστοί:

Η πελατοκεντρική θεραπεία απορρίπτει την ιδέα των θεραπευτών ως αυθεντιών στις εσωτερικές εμπειρίες των πελατών τους. Αντίθετα, οι θεραπευτές βοηθούν τους πελάτες να αλλάξουν, δίνοντας έμφαση στην ανησυχία, τη φροντίδα και το ενδιαφέρον τους. Η θεραπεία Gestalt τονίζει τη σημασία της επίγνωσης του εδώ και τώρα και της αποδοχής της ευθύνης για τον εαυτό μας. Η υπαρξιακή θεραπεία εστιάζει στην ελεύθερη βούληση, τον καθορισμό του εαυτού και την αναζήτηση του νοήματος.

Ολοκληρωτική ή ολιστική θεραπεία: Πολλοί θεραπευτές δεν συνδέονται με καμία προσέγγιση. Αντίθετα, συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές προσεγγίσεις και προσαρμόζουν τη θεραπεία τους σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε θεραπευόμενου.

Μπορείς να κάνεις ψυχοθεραπεία δωρεάν! Δες πού

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποιο είδος ψυχοθεραπείας σου ταιριάζει; Γνώρισε τις βασικές προσεγγίσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα