Πώς ένας πατέρας επηρεάζει τον γιο του και ποια είναι τα τρία στάδια από τα οποία περνάει ένα αγόρι μεγαλώνοντας

20:16 28/8/2021 - Πηγή: iPop

Ένας πατέρας επηρεάζει το γιο του και γενικά την ανάπτυξη των παιδιών του με κρίσιμους τρόπους. Ιδιαίτερα όταν παίζει ενεργό ρόλο στην ανατροφή ενός παιδιού, μπορεί να το επηρεάσει θετικά σχεδόν σε κάθε πτυχή της ανάπτυξής του και του μελλοντικού εαυτού του.

Πώς ένας πατέρας επηρεάζει το γιο του

Τα παιδιά με έναν εμπλεκόμενο πατέρα μεγαλώνουν και έχουν πιο επιτυχημένες σχέσεις, ισχυρότερες κοινωνικές δεξιότητες, μεγαλύτερο αυτοέλεγχο,

υψηλότερη αυτοεκτίμηση και είναι πιο πιθανό να τα πάνε καλά στο σχολείο. Είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα, λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε προβλήματα στο σχολείο, λιγότερο πιθανό να πάρουν ναρκωτικά και να εμπλακούν σε επικίνδυνη συμπεριφορά. Αυτή είναι μια αρκετά εντυπωσιακή λίστα που υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η επιρροή ενός πατέρα για ένα παιδί.

allaboutparents.gr

Ο Steve Biddulph, διάσημος ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Raising Boys πιστεύει ότι η παιδική ηλικία μπορεί να χωριστεί σε τρία διαφορετικά στάδια. Περιγράφει, χαρακτηριστικά, ότι είναι περίπου η ηλικία των 6 όταν οι μπαμπάδες μπορούν πραγματικά να αρχίσουν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά. Στο Raising Boys ορίζει αυτά τα τρία στάδια στην ανατροφή ενός αγοριού:

0-6 ετών: Η σκηνή της μαμάς
Τα πρώτα χρόνια τα αγόρια (καθώς και τα κορίτσια) χρειάζονται περισσότερο τη μητέρα τους. Οι μπαμπάδες έχουν σημασία και μπορούν να εμπλακούν και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός στενού δεσμού αγάπης και ασφάλειας, αλλά είναι η μητέρα που βρίσκεται περισσότερο στο κέντρο του κόσμου ενός παιδιού.

6-14 ετών: Η σκηνή του μπαμπά
Σε ηλικία 6 ετών περίπου, τα αγόρια ανακαλύπτουν πρώτα, σε πιο πνευματικό επίπεδο, ότι είναι άντρες. Αναζητούν πρότυπα για να μάθουν τι συνεπάγεται αυτό. Σε αυτήν την ηλικία τα αγόρια στρέφονται στον πατέρα τους. Παρακολουθούν και μαθαίνουν πώς ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται και αποκρίνεται στον ενήλικο κόσμο. Οι μαμάδες εξακολουθούν να είναι σημαντικές και να παρέχουν την ισχυρή αίσθηση αγάπης και ασφάλειας που χρειάζεται κάθε παιδί, αλλά η εστίαση ενός αγοριού θα είναι, σε αυτό το στάδιο, περισσότερο στον πατέρα του για να του δείξει τον δρόμο.

Pexels

14-18 ετών: Η σκηνή του μέντορα
Μέχρι την ηλικία των 14 οι ορμόνες έχουν ξεκινήσει με την άφιξη της εφηβείας. Με μια εκπληκτική αύξηση της τεστοστερόνης κατά 800%, τα αγόρια τείνουν να αντιμετωπίζουν μια περίοδο μεταβλητότητας καθώς μετακινούνται από την παιδική ηλικία προς την ανδρική ηλικία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν να αισθάνονται πιο μακριά από τον πατέρα τους. Καθώς αντιμετωπίζουν την πρόκληση να γίνουν άντρες, τα αγόρια χρειάζονται συχνά ανδρικά πρότυπα και μέντορες εκτός από τους γονείς τους, για να τους βοηθήσουν να βρουν το δρόμο τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς ένας πατέρας επηρεάζει τον γιο του και ποια είναι τα τρία στάδια από τα οποία περνάει ένα αγόρι μεγαλώνοντας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα