Πόσο μεγάλο είναι το υδάτινο αποτύπωμά σου; Η λανθασμένη αντίληψη που έχουμε για την σπατάλη νερού και τα 132 λίτρα νερού που χρειάζονται για τον καφέ σου!

16:18 22/3/2022 - Πηγή: iPop

Πόσο νερό χρειάζεται για να φτιάξεις ένα φλιτζάνι καφέ; Είναι πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις κι αν πιστεύεις ότι κάνεις λιγότερη σπατάλη νερού στο ντουζ επειδή μπορείς και το ελέγχεις, κάνεις λάθος! Οι άνθρωποι, δυστυχώς, έχουμε εντελώς λανθασμένη αντίληψη για το τι σημαίνει στην πράξη σπατάλη και σήμερα είναι μία ωραία αφορμή για να μάθουμε.

Ας επανέλθουμε πάλι στο παράδειγμα του καφέ για να καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ. Ένα φλιτζάνι

καφέ απαιτεί 132 λίτρα νερού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Water Footprint Network, μιας πλατφόρμας που στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης χρήσης του γλυκού νερού. 

Αυτό λαμβάνει υπόψη ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του νερού που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια του καφεόδεντρου, την επεξεργασία των κόκκων του, τη συσκευασία τους και τη μεταφορά τους στο σούπερ μάρκετ. 

Μιλάμε για το «κρυμμένο» ή «εικονικό» νερό — δεν το βλέπουμε να χρησιμοποιείται, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σχεδόν του ό,τι καταναλώνουμε, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των τροφίμων, των ρούχων, των smartphone, των αυτοκινήτων και του καφέ.

«Τα πάντα χρειάζονται νερό για να παραχθούν», αποκάλυψε στη DW ο Ertug Ercin, ανώτερος ερευνητής στο Water Footprint Network.

«Υπάρχει σημαντική ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για προϊόντα τροφίμων και ποτών. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το υδάτινο αποτύπωμά σου, η συνολική ποσότητα νερού που απαιτείται για τα πρότυπα κατανάλωσής σου».

Τελικά, το νερό που βγαίνει από τις βρύσες στο σπίτι — η «άμεση» κατανάλωσή — αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μερίδιο του συνολικού μας αποτυπώματος μόλις προστεθεί η έμμεση ή η «εικονική» μας χρήση νερού.  

10 facts που πρέπει να ξέρεις για τον “μπλε χρυσό” εν μέσω απειλών απ’ την κλιματική αλλαγή

Γιατί έχει σημασία το υδάτινο αποτύπωμά μας;

Το γλυκό νερό είναι ένας πεπερασμένος πόρος. Από τα εκτιμώμενα 1,386 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού στη γη, μόλις το 3% είναι γλυκό νερό. Μόνο περίπου το 1% είναι διαθέσιμο σε εμάς επειδή το υπόλοιπο παγώνει.

Το νερό δέχεται αυξανόμενη πίεση από την κλιματική αλλαγή και τις ανάγκες ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Η αυξανόμενη ζήτηση για νερό στη γεωργία, τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά έχει οδηγήσει σε φόβους για λειψυδρία σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Είμαστε σε κρίση», δήλωσε ο Ercin. «Αυτό είναι ανησυχητικό. Ταυτόχρονα, τα πρότυπα διαθεσιμότητας αλλάζουν. Δεν θα βρούμε νερό εκεί που θα το χρειαζόμαστε, όταν θα το χρειαζόμαστε περισσότερο».

Το νερό έχει τη δύναμη να σου αλλάξει τη ζωή! Αξιοποίησέ την

Σε ποια προϊόντα υπάρχει περισσότερο νερό;

Η γεωργία είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού. Τα προϊόντα που προέρχονται από καλλιέργειες ή από ζώα που τρέφονται με καλλιέργειες, όπως τα τρόφιμα και τα ρούχα μας, χρειάζονται πολύ νερό.

Τα προϊόντα κρέατος και οι ξηροί καρποί είναι μεγάλοι χρήστες νερού. Σύμφωνα με το δίκτυο Water Footprint, χρειάζονται περισσότερα από 15.400 λίτρα νερού  για να παραχθεί ένα κιλό βοείου κρέατος. Ένα κιλό ξηρών καρπών χρειάζεται 9.063 λίτρα, ενώ τα λαχανικά 322 λίτρα ανά κιλό. 

Έπειτα, υπάρχουν ρούχα που προέρχονται από καλλιέργειες βαμβακιού, η καλλιέργεια του οποίου απαιτεί επίσης πολύ νερό. Μια έκθεση του 2015 από αναλυτές δεδομένων της Trucost κατέγραψε την κατανάλωση νερού σε ένα βαμβακερό μπλουζάκι στα 3.900 λίτρα. Ένα ζευγάρι τζιν απαιτεί περίπου 8.000 λίτρα, σύμφωνα με μια αναφορά του Water Footprint Network. Αυτό περιλαμβάνει τους πόρους για το πότισμα και τη συγκομιδή του βαμβακιού, τη μετατροπή του σε ύφασμα και την κατασκευή του τελικού ενδύματος.  

Το νερό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός smartphone, για παράδειγμα, ανέρχεται σε 12.760 λίτρα. Μεγάλο μέρος αυτού χρησιμοποιείται στην παραγωγή και τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων, κυρίως για την αραίωση των ρύπων στα λύματα που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία κατασκευής. 

«Πώς να περιορίσω την σπατάλη νερού;»

Αν και το νερό που χρησιμοποιείται στο σπίτι δεν είναι πολύ σε σύγκριση με το ποσό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και τη γεωργία, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις το αποτύπωμά σου.

Η χρήση λιγότερης ενέργειας στο σπίτι, αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων όπου είναι δυνατόν, η ανακύκλωση και αποφυγή σπατάλης τροφίμων, είναι μερικές συνήθειες που θα μπορούσες να ακολουθήσεις και να περιορίσεις την σπατάλη νερού. 

Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις με τις παλιές σου κάλτσες, παντελόνια και σουτιέν για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια

Η επίγνωση του αποτυπώματος νερού των τροφίμων που αγοράζεις μπορεί, επίσης, να κάνει τη διαφορά, λέει η Susanne Schmeier, αναπληρώτρια καθηγήτρια νόμου και διπλωματίας του νερού στο  Ινστιτούτο IHE Delft για την Εκπαίδευση στο νερό. 

Τα «κρυμμένα» 132 λίτρα νερού πίσω από κάθε φλιτζάνι καφέ, «είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δούμε και κάτι στο οποίο μπορούμε πιθανώς να έχουμε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο από το να κλείνουμε τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας».  

Η κατανάλωση λιγότερου καφέ ή η μετάβαση στο τσάι – το οποίο με 27 λίτρα ανά φλιτζάνι χρησιμοποιεί το ένα πέμπτο του νερού του καφέ – είναι μια άλλη επιλογή. Τέλος, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών παρά προϊόντων κρέατος, επίσης, θα ωφελήσει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσο μεγάλο είναι το υδάτινο αποτύπωμά σου; Η λανθασμένη αντίληψη που έχουμε για την σπατάλη νερού και τα 132 λίτρα νερού που χρειάζονται για τον καφέ σου! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσο, 132,poso, 132