Πρακτική Άσκηση: Γιατί πρέπει να αρπάξεις αυτή την ευκαιρία και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό;

15:01 26/1/2023 - Πηγή: iPop

Όταν είσαι φοιτητής σε μια σχολή εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα και τα επιλογής, έχεις επίσης την δυνατότητα να κάνεις μια πρακτική άσκηση πάνω σε αυτό που σπουδάζεις. Πολλές φορές έχω ακούσει περιπτώσεις φοιτητών να αποφεύγουν να πάρουν το μάθημα της πρακτικής και επιλέγουν ένα άλλο μάθημα για να τελειώσουν πιο γρήγορα την σχολή. Δεν ξέρω αν είναι το σωστό αυτό, εγώ πάντως θα σας μιλήσω με βάση την δική μου εμπειρία και γιατί είναι σημαντική η πρακτική.

Γιατί να κάνω πρακτική άσκηση;

Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που θέτεις και γρήγορα βρίσκεις διάφορες δικαιολογίες

του τύπου ότι δεν την χρειάζομαι, βαριέμαι, είναι χάσιμο χρόνου κλπ. Θα σου πω ότι είναι λάθος διότι πώς θα δοκιμαστείς σε ένα επάγγελμα χωρίς να έχεις δει τα πράγματα από μέσα; Πώς θα βγεις στην αγορά εργασίας χωρίς να έχεις δουλέψει σε πραγματικές συνθήκες; Συν τοις άλλοις στο πλαίσιο της πρακτικής είσαι σε ένα περιβάλλον τελείως προστατευόμενο που έχεις το περιθώριο να κάνεις όσα λάθη θέλεις, σε αντίθεση με την δουλειά που δεν έχεις πολλά περιθώρια λάθους. Εξάλλου, για αυτό και λέγεται πρακτική άσκηση.

Παράλληλα είναι πολλή σημαντική διότι έχεις την δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με το επάγγελμα που σε ενδιαφέρει. Ο καλύτερος φοιτητής να είσαι με τις καλύτερες βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα, η θεωρία από την πράξη διαφέρει πάρα πολύ. Άλλο το να θες να γίνεις καθηγητής και να έχεις διδάξει έστω και μια φορά και άλλο το να μην έχεις καμία επαφή με το αντικείμενο, παρά μόνο από τα βιβλία. Και το ίδιο ισχύει για όλα τα επαγγέλματα φυσικά.

Από τα social media μέχρι τις συνεντεύξεις για δουλειά, πώς μπορώ να «πουλήσω» καλύτερα τον εαυτό μου;

Τα οφέλη

Θα περάσουμε τώρα στα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει η πρακτική άσκηση. Πρώτα απ’όλα θα έχεις μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας και θα δοκιμαστείς σε κανονικές συνθήκες δουλειάς. Προφανώς και κανένας δεν γεννιέται με αυτήν την ικανότητα, το να ξέρει πώς βγαίνει η δουλειά και ποιες είναι οι δυσκολίες του κάθε επαγγέλματος, οπότε μέσω της πρακτικής έχεις μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το διαπιστώσεις.Επίσης, ίσως το κυριότερο για μένα που σου δίνει η πρακτική άσκηση είναι ότι μέσα από αυτή την διαδικασία μπορείς να δεις αν πραγματικά κάνεις για αυτήν την δουλειά.

Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο αλλά προφανώς και όλοι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Εξάλλου είναι τεράστια η διαφορά όταν ένα επάγγελμα το βλέπεις μόνο στην θεωρία και όχι στην πράξη διότι μπορείς να συναντήσεις πράγματα που δεν τα είχες φανταστεί. Δεν αναφέρομαι φυσικά για καταστάσεις εργασιακού bullying ή για ένα αυστηρό αφεντικό που μπορεί να σου τύχει, διότι αυτά δυστυχώς συμβαίνουν καθημερινά. Αλλά ακόμα και εκεί μέσω της πρακτικής μπορεί να το ζήσεις αν και είναι σπάνιο. Για να γυρίσουμε λοιπόν στο προηγούμενο θέμα, μέσω της πρακτικής θα καταλάβεις αν αυτό που σπούδασες ή σπουδάζεις ακόμα σου ταιριάζει και σου αρέσει.

Unsplash

Ακόμα, πολλά Πανεπιστήμια σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις μια πρακτική πάνω σε ένα άλλο κομμάτι που υπό κανονικές συνθήκες ενδεχομένως να μην είχες την δυνατότητα. Ρε φίλε θα μου πεις εγώ σπουδάζω ιστορία και θα κάνω πρακτική άσκηση στα οικονομικά; Προφανώς και όχι, αλλά έχεις την δυνατότητα να κάνεις κάτι άλλο πάνω στο θεωρητικό κομμάτι. Εξάλλου πολλοί την βλέπουμε ως τον μοναδικό τρόπο να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας και να δοκιμαστούμε σε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Παράλληλα, μέσω της πρακτικής παίρνεις πολύτιμες συμβουλές και διορθώσεις τόσο από τους επόπτες όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του φορέα υποδοχής, που θα σε προετοιμάσουν με τον καλύτερο τρόπο για την συνέχεια. Αλλά αν δεν θες να επιλέξεις κάτι άλλο πέραν από αυτό που σπουδάζεις, η πρακτική σου ανοίγει κάποιες πόρτες που ενδεχομένως να σου χρειαστούν στο μέλλον.

Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας. Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος

Δεν πρέπει να το κάνεις σαν αγγαρεία

Αν έχεις πειστεί λοιπόν ότι η πρακτική άσκηση είναι κάτι που θα σε ωφελήσει στο έπακρο, μείνε μακριά από απόψεις του τύπου εγώ θα πηγαίνω για καφέ ή για βόλτα κλπ. Αν θες πραγματικά να κάνεις κάτι χρήσιμο και εποικοδομητικό για σένα μια τέτοια στάση δεν θα σε βοηθήσει καθόλου. Αυτή η διαδικασία είναι για να μάθεις και να αποκομίσεις πράγματα για το μέλλον της επαγγελματικής σου πορείας.

Με το να βλέπεις την όλη φάση σαν αγγαρεία και να τη κάνεις με το ζόρι μονό κακό θα σου κάνει. Διότι και θα χαραμίσεις τον χρόνο σου για κάτι που δεν σε ενδιαφέρει ενώ κάλλιστα θα μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο που θα σου άρεσε, αλλά και θα επηρεάζεις αρνητικά την ομαλή λειτουργία του φορέα υποδοχής. Εξάλλου δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να κάνεις κακό στους άλλους και να τους ζημιώνεις με την παρουσία σου. Αν λοιπόν δεν έχεις πραγματική θέληση για να μπεις σε αυτήν την διαδικασία και να μάθεις πράγματα απλά κάτσε σπίτι σου.

Τέλος, θα μιλήσω λίγο για την δικιά μου εμπειρία από την πρακτική. Νομίζω ότι ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να έχω κάνει στον εαυτό μου. Πέρα από το γεγονός ότι μπόρεσα να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα και να τεστάρω τις δυνατότητες μου, ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα την έκανα ξανά χωρίς κανένα δισταγμό. Ωστόσο το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι μπόρεσα και έμαθα πράγματα από εξαιρετικούς επαγγελματίες, που με έκαναν να αισθανθώ αμέσως κομμάτι της ομάδας και μου έδωσαν το χώρο και το χρόνο για να εξελιχθώ δίπλα τους. Και τους ευχαριστώ πολύ γι’αυτό!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πρακτική Άσκηση: Γιατί πρέπει να αρπάξεις αυτή την ευκαιρία και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα