Ψυχοσωματικά: Όταν καταστρέφουν την σωματική υγεία σου, παύουν να είναι μόνο ψυχολογικά – Δώσε προσοχή!

20:15 19/3/2022 - Πηγή: iPop

Όταν η ψυχή πονάει, το σώμα μιλάει. Μπορεί να μην έχει ακριβώς φωνή, αλλά βρίσκει τον τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του και να σου πει όσα πρέπει να καταλάβεις. Έχεις σίγουρα ακούσει ότι το άγχος, η θλίψη και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και το σώμα, αλλά μέχρι ποιο σημείο; Βλάπτουν όντως τα ψυχοσωματικά την σωματική υγεία;

Η απάντηση είναι σίγουρα ναι κι όπως έχουμε πει πολλές φορές, τα ψυχοσωματικά μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Η βασική

αιτία εμφάνισης ενός τέτοιου συμπτώματος είναι το άγχος, αλλά και η μελαγχολία, η κατάθλιψη κι άλλα ψυχολογικά θέματα. Όπως έχουμε ήδη πει, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα δεν οφείλονται σε οργανικά ή παθολογικά αίτια και αποτελούν κάτι σαν την σωματοποιημένη εξωτερίκευση των συναισθημάτων του ατόμου.

Και μπορεί να νομίζεις πως είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο σύμπτωμα, όμως όταν αυτό επηρεάζει την σωματική υγεία σου, παύει να είναι απλά ψυχολογικό. Και από ένα σημείο και μετά δεν έχεις να κάνεις μόνο με τον ψυχολόγο σου, αλλά και με τον παθολόγο κι ένα σωρό ακόμη γιατρούς.

Αν έχεις διαβάσει κατά καιρούς άρθρα μου, θα έχεις καταλάβει ότι προτιμώ να σου λέω την αλήθεια ακόμη κι αν πονάει, να μην σου χρυσώνω το χάπι μόνο και μόνο για να διαβάσεις αυτό που θα σε ικανοποιήσει.

Πριν από μερικούς μήνες σου μίλησα για τη μάχη που είχα δώσει με τα ψυχοσωματικά, αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμη τη δίνω. Ο λόγος είναι ότι οι συνέπειες των ψυχολογικών που ίσως έχεις περάσει σε μια δύσκολη στιγμή μπορούν να σε επηρεάσουν και μήνες αργότερα. Ακόμη κι αν νομίζεις πως έχεις αντιμετωπίσει το άγχος σου κι έχεις βγει νικητής απ’ όλο αυτό που πέρασες σε μια δύσκολη περίοδο, ίσως το στρες που κάποτε είχες να φανεί μετά από καιρό, τότε που αισθάνεσαι πιο δυνατός από ποτέ και να σε ρίξει και πάλι κάτω. Γιατί ναι, βλάπτουν τα ψυχοσωματικά την υγεία μ’ έναν τρόπο που πιθανότατα δεν έχεις φανταστεί.

Πώς αντιμετώπισα τα ψυχοσωματικά μέσα σ’ ένα μήνα- Ήρθε η ώρα να τα καταφέρεις κι εσύ!

Αυτό το άρθρο δεν είναι ένα ακόμη άρθρο υγείας σχετικά με το πώς βλάπτουν τα ψυχοσωματικά την υγεία, αλλά ένα θέμα σχετικά με το γιατί πρέπει να κάνεις μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου. Ποια είναι αυτή; Πριν σου δώσω έτοιμη την απάντηση, μια μικρή ιστοριούλα ίσως να σε κάνει να καταλάβεις τι εννοώ.

Πριν από περίπου ένα χρόνο πέρασα μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής μου ψυχολογικά, για δικούς μου λόγους – που όσο τους σκέφτομαι πλέον δεν ήταν και τόσο σοβαροί όσο νόμιζα – και τότε εμφάνισα κάποια ψυχοσωματικά συμπτώματα που αφορούσαν κυρίως το δέρμα, δεν τα έλεγες και σοβαρά. Έβαλα τα δυνατά μου ώστε να τα εξαλείψω και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κατάφερα. Τα ψυχοσωματικά έφυγαν από τη ζωή μου κι εγώ ήμουν πιο ανακουφισμένη από ποτέ. Σήμερα, σχεδόν 12 μήνες μετά, αντιμετωπίζω τα ψυχοσωματικά που πριν από ένα χρόνο δεν ήταν εμφανή, αυτά που το σώμα δεν εκδηλώνει με κάποιον αισθητό τρόπο, με πόνο ή εξωτερικά σημάδια. Σήμερα, δίνω μία ακόμη μάχη με τα ψυχοσωματικά που πλέον για μένα δε λέγονται ψυχοσωματικά, αλλά αποτελούν θέμα υγείας.

Γιατί όταν σταματάς (ή και συνεχίζεις) τον ψυχολόγο και πας στον παθολόγο, δεν είσαι μόνο αγχωμένος, αλλά έχεις και θέμα σωματικής υγείας. Όταν σταματάς τα χαλαρωτικά ροφήματα και ξεκινάς τις αντιβιώσεις και τις εξετάσεις στα κέντρα υγείας, δεν είσαι θλιμμένος, αλλά το σώμα σου νοσεί.

Ίσως να νομίζεις πως δε θα συμβεί σε σένα. Ίσως να νομίζεις ότι δεν έγινε και κάτι που αγχώνεσαι και πιέζεσαι λίγο παραπάνω. Ίσως να λες ότι είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή σου και θα περάσει. Όμως, είσαι τόσο σίγουρος ότι το σώμα σου πιστεύει το ίδιο με σένα; Είσαι σίγουρος ότι τα ψυχολογικά που έχεις τώρα δε θα σωματοποιηθούν κάποια στιγμή χωρίς καν να το καταλάβεις; Είσαι σίγουρος ότι πονάει μόνο η ψυχή σου κι όχι και το σώμα σου;

Pexels

Και ναι, ίσως να έτυχε και να είναι μια δύσκολη περίοδος, όμως αν έχω μάθει κάτι απ’ όλο αυτό που περνάω 12 μήνες μετά τη δική μου δύσκολη περίοδο είναι πως δε μπορείς να είσαι σίγουρος. Δε μπορείς να είσαι βέβαιος για το πώς θα αντιδράσει το σώμα σου σε αυτό που περνάς. Μπορείς, ωστόσο, να είσαι σίγουρος για το πώς θα αντιδράσεις εσύ.

Είναι στο χέρι σου να βάλεις φρένο στη ψυχολογική σου μετάπτωση. Είναι στο χέρι σου να μη βλάψουν τα ψυχοσωματικά την υγεία σου από ένα σημείο κι έπειτα. Και είναι στο χέρι σου διότι μόνο εσύ μπορείς να ελέγξεις αυτό που σου συμβαίνει.

Μην αφήνεις τίποτα να καταστρέφει την υγεία σου, ποτέ και για κανέναν λόγο. Όταν το άγχος σου καταστρέφει την σωματική υγεία σου δε μιλάμε πια για ψυχολογικό θέμα, αλλά για ασθένεια ή νόσο. Η υγεία σου είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις και δεν αξίζει να τη θυσιάσεις για κανένα άγχος, για καμία μελαγχολία, για καμία υποχρέωση ή δουλειά, για κανέναν σύντροφο ή φίλο και για τίποτα άλλο. Εσύ είσαι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις και για να συνεχίσεις να σε έχεις πρέπει να σε αγαπήσεις και να σε προσέξεις λίγο παραπάνω.

Η μάχη με τα ψυχοσωματικά θα ‘ναι πάντα μια άνιση μάχη ( ; )

Την επόμενη φορά που κάτι θα πάει να σου χαλάσει τη διάθεση και την ψυχολογία, θυμήσου ποιος είσαι, ποια είσαι. Γιατί είσαι πιο δυνατός απ’ όσο νομίζεις και μπορείς να τα καταφέρεις. Αν κάποια στιγμή νιώσεις αδύναμος, θυμήσου την ιστορία μου. Δεν είναι μία ιστορία λύπησης, αλλά δύναμης, διότι ακόμα προσπαθώ και δε θα σταματήσω να προσπαθώ μέχρι να σου γράψω στο επόμενο άρθρο ότι τα κατάφερα. Να το θυμάσαι!

Και μη ξεχνάς το πιο σημαντικό! Να είσαι ευγνώμων! Ό,τι κι αν σου συμβαίνει, όσο καλά κι αν δεν είσαι, να θυμάσαι να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις, για όσα είσαι, για τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου και για όσα έχεις καταφέρει.

Ό,τι κι αν σου συμβαίνει ψυχολογικά, αντιμετώπισέ το, ζήτα βοήθεια, απευθύνσου σ’ έναν ειδικό, δράσε, μην αφήσεις την κατάσταση να διογκώνεται. Τα ψυχοσωματικά σημάδια παραμονεύουν. Πρόλαβέ τα. Δώσε τη δική σου μάχη και βγες νικητής. Μπορείς!

Unsplash

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ψυχοσωματικά: Όταν καταστρέφουν την σωματική υγεία σου, παύουν να είναι μόνο ψυχολογικά – Δώσε προσοχή! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα