Στην Εθνοσυνέλευση η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία

10:49 10/12/2016 - Πηγή: iPop

Στην τουρκική Βουλή κατατίθεται σήμερα, Σάββατο, η πρόταση της Κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με την οποία ενισχύονται οι εξουσίες του Προέδρου.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αποτελείται από 20 άρθρα και ουσιαστικά η εκτελεστική εξουσία μεταβιβάζεται απ’ τον Πρωθυπουργό στον Πρόεδρο.

«Θα υποβάλουμε την πρότασή μας για συνταγματική μεταρρύθμιση αύριο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας», τόνισε την Παρασκευή σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι αντίπαλοι

του Ερντογάν έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους καθώς θεωρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα ακολουθήσει ακόμα πιο αυταρχικές πολιτικές εάν ενισχυθούν οι εξουσίες του.

Οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν απ’ την άλλη ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα φέρει την σταθερότητα διότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει ν’ αντιμετωπίσει ζητήματα ασφαλείας, οικονομική επιβράδυνση αλλά και την επιχείρηση στην Συρία.

«Αν το θέλει ο Θεός, το προεδρικό σύστημα (…) θα βάλει τέλος στην περίοδο των κυβερνητικών συνασπισμών και θα προσφέρει στην Τουρκία ισχυρή εκτελεστική εξουσία», σημείωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Πόσοι βουλευτές πρέπει να επικυρώσουν το νομοσχέδιο;

Τουλάχιστον 330 βουλευτές (από σύνολο 550) θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου προκειμένου να γίνει το σχετικό δημοψήφισμα.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου (κυβερνών κόμμα AKP και το εθνικιστικό MHP) έχουν ήδη 355 βουλευτές.

The post Στην Εθνοσυνέλευση η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα