Τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει πιο χαρούμενο κι απ’ το να έχεις παιδιά;

16:07 20/8/2019 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν πολλά πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο σε τούτη τη ζωή. Πολλοί θεωρούν πως η απόκτηση ενός παιδιού δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο, όμως οι έρευνες έχουν διαφορετική γνώμη.

Ποια είναι τα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο; Μια βόλτα στη θάλασσα, μια καλή συζήτηση με τον κολλητό, ο έρωτας. Όλα αυτά σε ανανεώνουν καθημερινά και σε κάνουν να ζεις την κάθε μέρα με ένταση, να της δίνεις την αξία που πρέπει.

Τι σε κάνει πιο ευτυχισμένο απ’την απόκτηση ενός παιδιού; Όταν το παιδί αυτό φεύγει από το σπίτι. Κι όμως! Σύμφωνα με μια νέα

έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Heidelberg στη Γερμανία, βρήκε ότι οι γονείς ήταν πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν έγιναν γονείς μόνο όταν τα παιδιά τους μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 55.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω και εξετάστηκαν για την ψυχική τους υγεία. Αυτό που βρήκαν, λοιπόν, ήταν ότι οι γονείς ήταν χαρούμενοι όταν τα παιδιά έφευγαν από το σπίτι καθώς φεύγει το άγχος της ανατροφής τους και χαλαρώνουν.

Πολύ περισσότερο οι γονείς αυτοί είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαμηλότερα σημάδια κατάθλιψης. Και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το γεγονός ότι βασίζονταν στα παιδιά τους για οποιαδήποτε βοήθεια οικονομική ή άλλη χρειάζονταν. Τα παιδιά με τη σειρά τους μεγαλώνοντας, φροντίζουν τους γονείς και κρατούν επαφές μαζί τους κι αυτό είναι που κάνει τους γονείς πραγματικά χαρούμενους.

Η ίδια έρευνα αναφέρει επίσης πως οι ενήλικες που είχαν τακτική επικοινωνία με τα παιδιά τους ήταν περισσότερο χαρούμενοι απ’ τους γονείς που έμεναν με τα παιδιά τους ή από εκείνους που δεν έκαναν ποτέ παιδιά.

Οι ερευνητές παράλληλα, απέδειξαν πως ο γάμος σχετίζεται σταθερά θετικά με την ευημερία και την έλλειψη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Μια μελέτη του 2016 από 22 χώρες διαπίστωσε ότι οι γονείς με παιδιά στο σπίτι ήταν στην πραγματικότητα λιγότερο ευτυχισμένοι από τους συνομηλίκους τους χωρίς παιδιά, οι οποίοι όμως ζούσαν σε μέρη όπως η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Σουηδία που έχουν όλες τις επιδοτήσεις, μια ασφάλεια και μια ποιοτική ζωή για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους!

Photo: unplash/Kevin Delvecchio

Το άρθρο Τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει πιο χαρούμενο κι απ’ το να έχεις παιδιά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα