Τι συμβολίζουν αυτά τα 440 ζευγάρια παπούτσια γυναικών;

16:56 23/9/2019 - Πηγή: iPop

440 ζευγάρια παπούτσια γυναικών συμβολίζουν κάτι που δεν έπρεπε να υφίσταται. Τη βία κατά των γυναικών. Κάθε ζευγάρι παπούτσια είναι για κάθε γυναίκα που δολοφονήθηκε πέρυσι στην Τουρκία απ’ τον σύντροφό της. 

Η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει δικαιολογία. Η ενδοοικογενειακή βία δεν θα πρέπει να υφίσταται πουθενά. Όμως, δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι απλώς  υπάρχει ακόμα βία κατά των γυναικών, αλλά τα νούμερα είναι ανησυχητικά.

Τα

440 ζευγάρια παπούτσια γυναικών αποτυπώνουν τον αριθμό των γυναικών που δολοφονήθηκαν μέσα σε μια χρονιά απ’ τους συντρόφους τους.

Πρόκειται για ένα εικαστικό- μνημείο του καλλιτέχνη Vahit Tuna, στην Κωνσταντινούπολη. Με το μνημείο που δημιούργησε, ο καλλιτέχνης έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το θέμα της βίας κατά των γυναικών.

Αντί να επιλέξει να βάλει το έργο του σε κάποιον κλειστό χώρο ή μουσείο, στο οποίο δεν θα είχαν όλοι πρόσβαση ελεύθερα, ο καλλιτέχνης επέλεξε να το τοποθετήσει σ’ έναν εξωτερικό χώρο, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ώστε να το δουν όσα περισσότερα μάτια γίνεται.

Καθημερινά ακούμε πολλές ιστορίες με ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών από κάθε γωνιά της γης, ενώ αποτελεί κι έναν απ’ τους βασικούς λόγους για τους βίαιους θανάτους γυναικών που σημειώνονται κάθε χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Vahit Tuna για το έργο του, πήρε έμπνευση απ’ τα αυξανόμενα μηνύματα που βλέπει στα social media σχετικά με τη βία κατά των γυναικών. Ωστόσο, ήξερε ότι αυτές οι ιστορίες τείνουν να ξεχνιούνται το ίδιο γρήγορα με το πόσο γρήγορα έρχονται στη δημοσιότητα και τελικά μετά από λίγο καιρό κανείς πια δεν τις θυμάται.

Τα 440 ζευγάρια παπούτσια γυναικών είναι ένα σύμβολο της γυναικείας δύναμης και της ανεξαρτησίας που ο καλλιτέχνης εύχεται όλες οι γυναίκες να είχαν και να μην υπέφεραν απ’ τα περιστατικά βίας, τα οποία πολύ συχνά καταλήγουν σ’ έναν τραγικό θάνατο.

Σημειώνεται πως σε μερικές περιοχές της Τουρκίας, είναι παράδοση να βάζει η οικογένεια για κάποιο διάστημα έξω απ’ το σπίτι τα παπούτσια του ανθρώπου που «έφυγε».

Το μνημείο- έργο τέχνης με τα 440 ζευγάρια παπούτσια γυναικών θα παραμείνει στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί για 6 μήνες:

Δες κι αυτό:

Έξι άντρες διαβάζουν αληθινές ιστορίες σεξουαλικής βίας που έχουν υποστεί γυναίκες (Video)

Photos: Judita Kusaitytė/ Bored Panda

Το άρθρο Τι συμβολίζουν αυτά τα 440 ζευγάρια παπούτσια γυναικών; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα